Löpning Kom igång 6 inlägg 8748 visningar

Tunga ben = dålig kondition eller lite muskler?

Marcus
1990 • Jönköping
#1
13 augusti 2018 - 22:44
Gilla 
Hej!

Jag har lite problem som jag hoppas få hjälp med. Jag spelar innebandy på relativt hög nivå men har alltid fått jobba i motvind pga vad jag alltid trott är dålig muskelmassa, men ni kanske kan hjälpa mig att bena ut detta.

Jag tränar ca 3 dagar i veckan och vid varje träningspass så känns det som att jag släpar runt på två betongklumpar till ben. Jag är rätt ”konstigt” byggd. Är 190 lång och väger 85kg med ben som är fruktansvärt stora och inte något fett alls på en tanig överkropp.

Jag känner inte att jag har svårt med konditionen utan det är benen som är stumma. Det känns som ett värstingpass på gymmet i benen.

Så nu till min fråga: VAD och HUR blr jag träna?
Ren kondition? Mjölksyreträning?

Min kondition är inte så pass bra att jag springer 10km på under 60min eller att jag ens kan springa så långt eftersom att benen inte orkar med det medan kanske hjärtat gör det.

Behöver jag svara på fler frågor gör jag gärna det!
1987 • Västerås
#2
14 augusti 2018 - 08:53
Gilla 
Jag vill börja med att nämna att det är inte dåligt att spela innebandy på relativt hög nivå utan att springa milen på 60 minuter, det kunde nog alla i mitt lag när jag spelade på en inte så hög nivå. Men så kan man självfallet kompensera med en bättre teknik också!

Känner du dig hämmad av att du känner dig tung/har betongklumpar?

Jag som har gått från att springa milen på 50 minuter till att istället springa på 42, och dessutom springer jag numera både halvmara och mara. Dock har det inte påverkat mig på innebandyplanen speciellt mycket, det är ungefär som förr.

Man behöver inte så mycket muskler för att springa fort, och man behöver inte så mycket kondition för att spela innebandy.
Marcus
1990 • Jönköping
#3
14 augusti 2018 - 13:33
Gilla 
Nej jag vet, det är därför jag vill jobba upp detta eftersom jag känner att jag börjar tappa lite väl mycket.

Ja detta hämmar mig ordentligt. Det känns som att all min kroppsvikt har hamnat på benen och så måste jag släpa runt på dessa klumpar.

Jag hade säkerligen kunnat springa 10km på 60min rent konditionsmässigt. Det är musten ur benen dom försvinner direkt. Antar att kroppen har svårt att syresätta dessa.
1987 • Västerås
#4
14 augusti 2018 - 16:11
Gilla 
Då tror jag nästan att det är ren kondition som jag skulle komplettera med, innebandy är ju mer eller mindre intervaller så den biten har du ju redan täckt in.

Var inte rädd att springa långsamt (väldigt långsamt). Börja lite kortare (5 km på 35 minuter kanske?) och öka sedan distansen, inte nödvändigtvis hastigheten ( i början). Det ska gå lätt och bör inte ge några större krämpor.

Jag tror att det kommer göra susen för känslan.

För motivationen kan man då och då lägga in ett "test-pass", samma slinga varje gång och samma distans, du kommer märka att t ex. 5 km tiden kommer att rasa om du springer regelbundet.
Walker67
1947 • Växjö
#5
16 augusti 2018 - 18:27
Gilla 
Om det skulle vara så att du inte lyckas bli kvitt dina tunga ben trots träning bör du testa andra idrotter, som är mer avpassade för din kropp. Du skall absolut inte ge upp ditt idrottande, det finns säkert fler alternativ, då det är viktigt att hålla igång kroppen för att må bra.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
17 augusti 2018 - 08:16
Gilla 
Om benen känns stumma så saknar du uthållighet, lägg in långsam löpning i din planering - och då menar jag riktigt långsam. Komplettera gärna detta med lite spänstträning, t.ex. Box jump.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.