Från löpare till triathlet - Löpning
Löpning Triathlonträning 9 inlägg 6901 visningar

Från löpare till triathlet

1978 • Göteborg
#1
12 oktober 2015 - 13:38
Gilla 
Hej

Jag är utpräglad löpare sen många (10 kanske) år tillbaka. Jag har gjort En Svensk Klassiker och visst, det gick bra, men det fick också till följd att jag blev en sämre löpare eftersom jag delvis var tvungen att lägga träningen på annat.

Nu går jag med tankar på att kanske börja nosa lite på triathlon nästa år men är rädd för att samma sak ska hända igen. Skillnaden är kanske att jag måste ha löpningen som en bas i träningen hela tiden till skillnad från klassikern när jag fokuserade på mestadels skidor inför Vasaloppet osv.

Hur har ni upplevt detta ni som gått från renodlad löpning till triathlon? Blev resultaten på t.ex. rena löptävlingar lidande? Inom löpningen så satsar jag mest på marathon och därefter halvmara och 6-timmars.

Ska kanske tillägga också att 4-5 timmar i veckan är nog max vad jag kan lägga på träning.

Tacksam för alla reflektioner och tankar.
1981 • Katrineholm
#2
12 oktober 2015 - 21:05
Gilla 
Jag har persat på alla löpdistanser sen jag började med triathlon för ungefär tre år sedan. Jag fick också höra att löpningen skulle bli sämre, men för mig har det inte blivit så. Nu vet inte jag om du är på en högre nivå rent löparmässigt jämfört med mig, för då kanske det kan bli skillnad. Mina pers på 10 km (38,22), halvmara (1,26) och maraton (3,01) är alla satta efter att jag började med triathlon.

Jag tål iofs inte jättemycket löpträning utan att bli skadad så jag har säkert blivit bättre av att jag kunnat öka min totala träningsmängd i och med att det är tre grenar jag utövar. Jag har hållt mig helare och det beror säkert på mer varierad träning och det blir heller inte långa träningsuppehåll vid eventuell skada eftersom det oftast funkar med någon av grenarna.
1984 • Ljungby
#3
12 oktober 2015 - 22:16
Gilla 
Jag har också blivit en bättre löpare sen jag började med triathlon för 2 år sen.

Anledningen för mig är att jag har fler träningstimmar än innan och har precis som marie hållt mig helare och tycker att jag blivit starkare överlag av variationen i träningen.

Så för min löpning har det enbart varit positivt med simning och cykling i träningen.
Janne Österman
1967 • Malmö
#4
12 oktober 2015 - 22:28
Gilla 
Du blir en bättre löpare om du springer 5 timmar per vecka jämfört med att du tränar totalt 5 timmar fördelat på olika grenar.
1978 • Göteborg
#5
13 oktober 2015 - 08:19
Gilla 
Kul att läsa Ola och Marie. Men jag gissar att era resultat också beror en del på att ni ökat träningsmängden en del. Och så kanske det blir per automatik? Behöver man träna mer för att nå sina mål så gör man väl det.

Själv tänkte jag periodisera lite om jag bestämmer mig för att satsa. Varannan vecka har jag nämligen min son boende hos mig och varannan vecka enbart dottern som jag har tillsammans med min sambo. Så de veckorna sonen är hos oss är det lite svårt att komma ut på långa cykelpass eller att dra iväg till simhallen för längre simpass. Så jag tänkte i så fall alltså att varannan vecka blir löpfokus och varannan vecka blir sim- och cykelfokus. Tror ni det kan funka?
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#6
13 oktober 2015 - 08:23
2 Gilla 
Jag säger precis som Marie i #2. Men jag håller samtidigt med Janne i #4...

Jag gick över till triathlon på grund av en skada, hopparknä 2012. När jag inte kunde springa valde jag cykel och simning som alternativ träning. Jag tyckte det var kul och det ena gav det andra.

Jag har, precis som Marie, slagit PB efter PB i löpning och blivit bättre hela tiden.
Körde VM i långdistans i Motala i juni i år och Ironman i Kalmar i augusti, så med dessa mål i sikte ökade jag min träningsmängd betydligt för ca 1 år sedan. Vilket tror jag har gjort att jag blivit en bättre löpare.
Låg från jul fram till sommaren på ca 8-10 träningstimmar i veckan. Självklart är det som Janne säger, hade jag ägnat dessa timmar åt enbart löpning hade jag självklart blivit ännu bättre löpare, men då tror jag ärligt talat att min kropp inte hade hållit.

Jag älskar att träna, och vill gärna träna mycket. Men är tveksam på hur mycket min kropp håller till för ren löpträning.

Har lite planer för nästa säsong att försöka trappa upp löpningen och minska i tri-träning, och hoppas på att slå några tids-mål som jag satt upp på milen, halvmara och mara. Jag har varit nära i år, men inte riktigt där. :)

Så som vanligt så gäller: "det beror på". :)
Hur mycket löpning har du tränat tidigare, hur mycket har du tänkt att sänka din löpträning för att träna cykel/sim istället? osv

För min del innebar det fler träningstimmar att bli triathlet. Eg ingen minskning i löpträningen. Så därav blev jag väl en bättre löpare... Fler totalt antal träningstimmar men fortfarande lika många löp-mil i veckan = bättre löpare. :)
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#7
17 oktober 2015 - 17:44
Gilla 
Upplevt samma som ovanstående skriver. Persade rejält på alla löpdistanser det år jag gjorde en klassiker. Dock sprang jag lika mycket som, eller t o m lite mer än, tidigare under hela klassikeråret, men lade till cykling och simning allt eftersom. Skidor blev det inte så mycket av här i skåneland;)....Har du begränsat med tid är löpningen det som ger mest utdelning. Triatlonträning tar mycket tid. Tar du bort löpning för att träna annat kommer du troligen att backa på den. Men säkert ändå bli starkare fysiskt. Springer du på som tidigare, och istället lägger till träning så kommer du troligen initialt försämra löpningen, men efterhand som cykelmuskler utvecklas och kroppen vänjer sig vid ökad träningsmängd, kommer du troligen bli bättre även på löpningen.
1974 • Stockholm
#8
18 oktober 2015 - 17:48
Gilla 
Jag har ökat min träningsmängd ganska mycket efter att jag hittade glädjen med triathlon. Jag tränar inte längre för att träna utan för att det blivit en hobby. Trots detta har löpträningen minskat något mot när jag bara sprang.

Det gör att det känns som att utvecklingen blivit ganska stillastående (fast jag har iofs PB både på HM och Mara som triathlet) som löpare. Men det gör mig inte så mycket, för samtidigt finns det ju så mycket annat jag kan förbättra när jag tränar två grenar till.

Triathlon är så roligt så det gör mig inte det minsta att jag inte förbättrar mig på samma sätt som löpare längre.
Bojan_300
1976 • Tystberga
#9
18 oktober 2015 - 18:18
Gilla 
Marie skrev helt rätt och att några undrar eller gissar att alla blev bättre löpare på grund av ökade antal tränings timmar så stämmer det dock blir aldrig nån ökning av löp timmar .
Min bra vän har dessutom minskad löpningsträning för cyklingens skull och fått slå ändå PB på 5km och 10km och på Lidingolöpet
Jag själv slog PB på midnattsloppet trots att inte hunnit löpträna ens 50km från och med början av juni till och med 15 augusti
I topp 5 i världen när det gäller Vo2max är 4 cyklister.
Att bli bra och göra bra resultat i Triathlon krävs definitivt att man är bra i löpningen till och med i klass med en bra renodlad löpare.
Triathlon är den roligaste som jag kan tänka mig där man förutom 3 idrotts grenar som ingår i triathlon får göra rätt mycket på gymmet med så det blir 4 -5 olika träning former och aldrig tråkigt
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.