Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 6267 visningar

Långvarigt höftproblem

Delsbo
#1
18 oktober 2015 - 14:53
Gilla 
Hej!

Är en ny tjej här på forumet. Är tyvärr skadad sen 8 veckor. Började m att jag fjällvandrade med 15 kg på ryggen plus att jag bar mitt barn på 15 kg över bäckar och spångar. Sen sprang jag pyramidintervaller med ett tempo på 4:20. Därefter hade jag svårt att gå pga smärta i höften. Förstår att jag överansträngde mig men upplevde mig stark.

Har problem med vänster höft, yttrar sig som att bäckenet känns felställt, punksmärta nedanför höftbenet, utstrålning på utsidan mot knäet och foten. Givetvis har jag varit hos fysioterapeut, två st t om. En sa att det var för inflammerat för att göra något och jag fick köpa sulor då fotvalven framförallt på vänster var nedsjukna. Den andra masserade och gav mig laser. Tycker inte det blir bättre. Har mer eller mindre vilovärk hela tiden. Nån som haft liknande och tog ni så fall kortisoninjektion? Är själv mkt tveksam då jag tror det är en quickfix men börjar nu vackla.
1973 • Åkersberga
#2
18 oktober 2015 - 15:41
Gilla 
Hej, Det låter som du har överbelastat ryggen och bålen/bäckenet med intervaller i ett svagt skede innan de återhämtat sig från tunga och nya rörelser under fjällvandringen och irriterat nerverna i området.
Att bäckenet känns felställt beror på att man går och spänner sig under lång tid när man har ont men jag skulle inte ge mig på specialsulor om du inte behövt de innan.
Rörelser som inte ger dig för mycket ont, eller liggvila, är att föredra för att bryta mönstret och låta kroppen slappna av på nytt + äta och vila lite extra.
Stretching av vader, ben, bål ryggen osv är bra och påskyndar läkningen så länge du inte får "fel" sorts ont som indikerar skada för annars är det bättre att låta bli.
Sen när man blir bättre är det bättre att träna lite styrka såsom knäböj, utfallsteg, benlyft mm och bygga lite styrka innan man börjar med jogging som ger högre stötbelastning.
Delsbo
#3
18 oktober 2015 - 15:51
Gilla 
Tack för svar, jag körde cirkelträning 3 dagar/veckan efter skadan med fokus på bål och som även innehöll squats och benböj. Men efter att jag nu vilat helt från träning och t om promenader nu i 1,5 v tycker jag att det blivit något bättre.

Men jag kommer att ta en långvarig vila från löpning och köra (förhoppningsvis) längdskidor i vinter. Det är bara så tufft att vara en aktiv motionär till att nu ligga på soffan och bara kunde göra lite bål- och armövningar.
1973 • Åkersberga
#4
18 oktober 2015 - 19:26
Gilla 
All rörelse eller träning som inte ger ont eller snedblastar ryggen är bra men ibland har man så mycket ont att man får vara glad om man "bara" kan gå utan för mycket värk, hänt mig flera ggr.
Själv kan jag också drabbas av inflamation i samband med någon infektion man bär på i kroppen som gör den allmänt ovillig att bättra sig snabbt och nu när det är förkylningstider är allt möjligt.
1974 • Mölndal
#5
19 oktober 2015 - 13:27
Gilla 
Är ganska nyligen tillbaka efter två månader med höftproblem.
Började med att jag fick ont vid höftkulan. Tänkte att det blir nog bättre med stretch och att fortsätta springa.

Efter tre veckor hade jag så pass ont att jag inte kunde börja springa överhuvudtaget. Då hade smärtan även flyttat sig till insida lår och högt upp på framsida lår.

Diagnosen har varit ett bäcken som tippat lite framåt då jag snedbelastat och har/haft funktionell skolios. Senare sas det att jag hade slemsäcksinflammation vid trochanten.

Har kört en övning där jag ståendes har dragit upp knät mot magen.
Samt stretch av skinkan. Det är dom enda övningar jag kört.
Nu efter några veckors vila har jag inte ont längre och har börjat jogga så smått.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.