Löpning Träning 4 inlägg 2552 visningar

Kvalité på återhämtningen?

1976 • Löddeköpinge
#1
3 november 2015 - 10:24
Gilla
Många av oss planerar, genomför och registrerar vår träning/löpträning ganska ambitiöst med hjälp av olika sorters pass, klockor, appar mm. Men hur är det med återhämtningen? Tanken slog mig efter att ha sprungit ett långpass på 18,5 km i helgen att jag lägger i princip ingen tid på att optimera timmen/timmarna som kommer efter själva träningen. Ev så äter jag något och ibland gör jag lite nedjoggning och stretchning.

Som jag har förstått det så bryter den sk träningen endast ner kroppen för att under återhämtningen byggas upp och bli ännu starkare. Men då borde man väl lägga nästan mer vikt vid återhämtningen än med träningen eller?

Jag, som säkert många andra, har begränsat med tid att lägga på träningen (och återhämtningen) så är det då smartare att springa lite kortare men istället se till att utnyttja tiden för återhämtning lit e mer. Som i mitt fall från helgen, bör jag istället springar 13-14 km och därmed får mer tid för återhämtning?

Är det någon som har provat olika sorters återhämtning och noterat några skillnader(långsiktigt) i era resultat? Just nu så springer jag varannan dag och som sagt äter en kalkonmacka ibland efter träning. Skulle jag tjäna något på att ändra min återhämtning?
1991 • Äppelbo
#2
3 november 2015 kl 17:21 Redigerad 3 november 2015 kl 17:21
1 Gilla
Jag har några tankar i ämnet. Återhämtningen är givetvis en viktig del av ett balanserat "träningsliv". Själv är jag rätt nitisk med såväl sömn som käk eftersom jag tänker att det hjälper mig att hålla mig skadefri och fräsch. MEN för gemene man (motionärer) är återhämtning /troligen/ inte ett lika stort dilemma som för en elitidrottare. Eliten har ju ofta, efter avslutat pass, relativt snart ett nytt pass som ska genomföras inom relativt kort tid. Då blir vikten av att fylla på med mat, vila och sova av större betydelse, tänker jag. Nu skriver du inte hur stor din träningsbelastning är, men du skriver att du har begränsat med tid för träning (som de allra flesta...). Det tolkar jag som att det automatiskt blir en del tid mellan passen för din del? Då hinner du troligen, med en hyfsat balanserad kost och sömn, återhämta dig tillräckligt till nästa pass. Många av oss bör enligt min mening prioritera just långpass och inte börja skära i dem (apropå ditt exempel att korta ner långpasset).
1976 • Löddeköpinge
#3
3 november 2015 kl 20:53
Gilla
Tack för ditt svar Sigrid. Jag tränar varannan dag. Blir totalt runt 1200km/år i en mix av långpass, intervall och tröskelpass. Kompletterar sedan vintertid med lite styrketräning. Så jag är absolut motionär och inte elit på något vis.

Jag tolkar därmed att jag inte behöver lägga någon extra tid eller förändring på min återhämtning då träningsbelastningen inte är så stor i mängd.
1984 • Stockholm
#4
3 november 2015 kl 20:54
Gilla
Jag tror att det kan vara värt att prioritera sömn framför det tidiga/sena passet ibland om man känner sig sliten och vet att man sover för lite. Kan tänka mig att det är vanligast bland oss som har barn eller de som jobbar mycket och är stressade därigenom. Men för de allra flesta motionärer tror jag att vanlig nattsömn plus att äta när man är hungrig räcker gott som återhämtning. Vi sitter ju rätt mkt på arslet timmarna vi inte tränar numera så fysisk återhämtning får vi nog plenty av generellt sett. Tror det är mest mental stress som är problemet isåfall. Så att slå av datorn/tvn/mobilen nån timme ibland och ta ett bad eller nåt är nog inte helt fel. Men man kan ju å andra sidan få samma mentala återhämtning av en lugn jogg, så...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.