Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 6722 visningar

Jacka Dobsom R-90: Omdöme?

Åsa
1978 • Tyresö
#1
4 december 2015 - 21:36
Gilla 
Precis beställt hem en Dobsom R-90-jacka eftersom jag hört mycket gott om den.
Är dock osäker på om jag ska behålla den eller skicka tillbaka, så jag hör gärna lite omdömen från någon som använt den.

Menar denna: https://www.sportamore.se/produkt/12008-dobsom-r-90-jacket-wmn-w-gul

Saker som gör mig skeptisk:
- Det känns fasligt tunn. Ger den något vindskydd alls?
- När temperaturen smyger under nollan, vad har ni på er under? Känns inte som att ett underställ skulle räcka.
- Det tunna tyget känns som om det ska gå sönder vid minsta påfrestning.
- Väldigt dumt att den inte har öppning på armen för GPS-klockan. TIll och med skitjackor från H&M har ju det nu för tiden.
- Sitter reflexdetaljerna kvar även efter tvätt? Har dåliga erfarenheter från andra jackor ang detta.

Plus:
- Stor ficka fram
- Man slipper reflexväst
- Tumgreppen (fast åter igen: Hade det varit så svårt att göra en glipa för klockan? Ärmen överlappar ju ändå vid handleden)
- Avtagbara ärmar
- Rymlig, man kan ha tröjor under utan att behöva gå upp en storlek.

1964 • Nybro
#2
4 december 2015 - 22:23
Gilla 
R-90 är en riktig klassiker, har funnits i många år men då med lite olika utseende.
Har 2 äldre och att kan säga att de är stryktåliga. Är det kallt så får man köra "lager på lager" och vindskyddet är som på många andra löparjackor i nylon.
Tror inte du blir besviken.
Åsa
1978 • Tyresö
#3
5 december 2015 - 09:23
Gilla 
Tack. Det låter förtroendeingivande.
Johannes
1985 • Farsta
#4
5 december 2015 - 09:27
Gilla 
Jag har en R-90 jacka där blixtlåsen för ärmarna gick sönder ganska fort. Jag köpte den för ca 10 år sen, så förhoppningsvis har de förbättrats sen dess. R-90 byxorna gillar jag däremot!
Åsa
1978 • Tyresö
#5
5 december 2015 - 09:43
Gilla 
Ok. Har inte hört något sådant så förhoppningsvis har de hunnit fixa det under decenniet som gått :)
Byxor har jag faktiskt inte ens tänkt på, men bra att veta att det finns. Har ett par vintertights från casall som jag är väldigt nöjd med, så det behovet är för tillfället tillfredsställt.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#6
5 december 2015 - 12:56
Gilla 
Har haft R90 i många år och den funkar bra. Har hållit länge för mig. De två jag har nu har jag haft i ca 3 år och ser ut som motsvarande herr-version (en gul reflex och en blå).
- Hyfsat bra vindskydd. Extremt bra vindskydd och regnskydd gör också att fukt inifrån inte kommer ut så det är alltid en kompromiss på alla jackor.
- Runt nollan - ett underställ och en vanlig funktions t-shirt under. Finns möjlighet att antingen komplettera med något varmare nivå 2 plagg under jackan eller en ytterligare tunn vindjacka utanpå om det är extremt kallt. Många lager är bättre än ett varmt lager (t.ex. en varm jacka).
- Tyget är tunnt men det har inte varit något problem med hållfastheten för mig under alla år.
- Öppning för GPS klocka har jag inte sett att det finns numera - tänk så förberedd vi måste ha det med allt. Jag springer alltid med GPS klocka (Garmin 310XT så den är stor) och det är väl bara att ta fram den under ärmen? Det jag gillar med R90 jackan är muffarna om håller armen och om man vill handen varm när det är kallt.
- Inga reflexer eller annat har visat någon tendens att lossna.
Behåll den!
Åsa
1978 • Tyresö
#7
5 december 2015 - 13:36
Gilla 
Tack för er input. Det blir en keeper.

Ang kunna se klocka: Jag har en Garmin225 som mäter pulsen från handleden, så jag måste ha den direkt mot huden och kan därför inte sätta den utanpå jacka eller tröja. Det går ju fortfarande att trassla sig ur tumm-mudden och dra upp ärmen för att kolla på klockan, men det är inte särskilt bekvämt eller praktiskt att göra medan man springer, och om man springer pass där man vill hålla regelbunden koll på tempot.
Plagg med glipa vid handleden har jag faktiskt mest stött på på träningströjor och -jackor från affärer i stil med H&M. Tycker det är asbra, man kan enkelt kolla på klockan utan att trassla sig ur muddar och sånt. Det påverkar inte värme eller annat eftersom glipan går omlott och därför är "stängd" när man bara springer som vanligt.
Tycker det är en så pass enkel lösning så alla såna här plagg borde ha det. I synnerhet nu när nästan alla springer med löparklocka.

Lösningen för den här jackan kan möjligtvis vara att ärmen går något omlott vid handleden, och att "innertyget" är mesh som bitvis går att se igenom. Så i bästa fall kan jag se klockan genom meshen om jag drar upp ytterlagret lite.
Hur som, även om det inte går så känns den värd att behålla. De andra fördelarna överväger. :)
1969 • Lycksele
#8
5 december 2015 - 13:53 Redigerad 5 december 2015 - 13:52
Gilla 
Har haft precis den du länkat till men har bytt den till en R90 XT som är i stort sett samma fast med hel dragkedja, tyckte inte om att ta på mig jackan som en tröja. ner till minus 5 grader kör jag bara en funktions tshirt och kallare än det går det använda en underställtröja. Jag har även en R90 Winter som jag haft när det varit ännu kallare med bara tshirt under. Sett till att ha klocka på armen är den du länkade till och R90 XT bättre än R90 winter så länge som man inte har pulsavläsningen på armen, de 2 jackorna har ju ett tjockare innerlager med tumgrepp som man kan ha klockan utanpå och sen ha det tunna över klockan och man bara drar upp det när man vill se den, R 90 Winter har inget tunnare övre lager så där får man ha klockan direkt på armen och blottlägga hela armen och utsätta den för kyla om man vill se...
Men hursomhelst... jag skulle inte ha flera R90 jackor och även byxor om jag inte tyckte de var riktigt bra... du blir nog nöjd.

/Nik
Åsa
1978 • Tyresö
#9
5 december 2015 - 14:15 Redigerad 5 december 2015 - 14:15
Gilla 
Tack för input.
Jag vägde länge mellan denna i "annorakmodell" och varianter med hel dragkedja. Jag gillar hel dragkedja bättre utifrån att den är enklare att ta av och på. Att springa med jackan helöppen gör jag aldrig (hatar när den flaxar). Blir det för vamt drar jag ner dragkejdan en bit, och det går ju att göra med annoraken också. Dessutom hade denna avtagbara ärmar, vilket de med hel dragkedja inte hade.
Så jag får stå ut med att kränga den över huvudet till förmån för andra saker:
- Fickan där fram på annoraksmodell blir så mycket större. Framfickan på den här täcker nästan hela framsidan av plagget. Jag kommer utan problem få plats med en modern smartphone och även en mössa eller ett par vantar + någon näringsgrej om det nu skulle behövas.
-Vill slippa ha en reflexväst ovanpå plagget. Av någon anledning hade modellerna med hel dragkedja mycket sämre och mindre reflexdetaljer.

Suktade ett tag över winter-modellen, ärligt talat för att den var snyggare. Den här kommer ändå blir mer praktisk iom att jag kan ha olika mycket på mig under beroende på värderlek och då kunna använda den även höst/vår (nu tyckte jag R-90 var lite väl tunn, men efter att ha hört er känns det lungt på den fronten).
Dessutom hade winter-modellen som sagt sämre och mindre reflexdetaljer, i synnerhet på ryggen. Jag springer ute på landet på landsväg i kolmörker, det måste vara bra reflexer. Och om jag ska köra wintermodellen + reflexjacka, lösa reflexer eller lampor är jag tillbaka typ där jag är nu, och då kan jag lika gärna skita i att köpa en ny jacka alls.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.