Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 3414 visningar

Vaden läker ej

göteborg
#1
4 december 2015 - 23:13
Gilla
I somras fick jag en "muskelbristing" i lägre delen av vaden. Jag tränade fotboll hela sommaren men det blev varken bättre eller sämre. Sedan när jag sprang längre sträckor (5km) så kändes det som att det blev sämre. Jag kontaktade då en skjutgymnast som gav mig vad övningar. Har dock inte genomfört någon längre reabövningar då jag inte har kunnat pga jobbet. Fick dock ett par gjutna sulor och ett par kork kilar som hjälpte lite. Sedan efter att jag gått en vecka i dåliga skor(hade inte sulorna på då) så blev det värre och jag blev stel och rörelse gjorde ont i hela vaden. Jag vilade en vecka och det gick tillbaka till att det bara känns. Har undvikit att springa men dock varit väldigt aktiv med att gå mycket och långa sträckor. Nu har jobbet lugnat ner sig och jag har börjat göra tåhävningar. Dock tycker jag att läketiden är förlång och behöver råd.

Jag har märkt att om jag går på tå mer än 10 meter så känns det i vaden, Och när jag blir varm blir känns det normalt. Dock när jag blir kalligen känns det som att vaden är stel och inte hel. En sjukgymnast kollade i vaden med någon maskin och såg inga fel.
Åsa
1978 • Tyresö
#2
5 december 2015 kl 10:05 Redigerad 5 december 2015 kl 10:04
Gilla
Jag kanske läser fel, men det låter ju inte som att du vilat vaden något särskilt mycket alls. Du beskriver ju mer hur du tränat på skadan på olika sätt, samt inte skött rehab och bitvis använt dåliga skor som förvärrat det hela. Att vila en vecka blir nog inte så mycket att hänga i granen efter allt det, i synnerhet inte om du under den veckan gick "mycket och långa sträckor". Varför gör du så? Låter lite onödigt.
Ett sätt att se det är att du egentligen inte haft så mycket av läketid alls, iom att du tränat ändå, använt fel skor och inte skött rehab.

Prova att istället följa sjukgymnastens råd ang vila och rehabövningar och ge det lite tid. Skador kan ta tid, i synnerhet om det gått en tid och man inte vilat och skött sin rehab.
Mattias
1974 • Borås
#3
5 december 2015 kl 14:01 Redigerad 5 december 2015 kl 14:02
Gilla
Håller med ovanstående. Du behöver vila från träningen, följ råden från sjukgymnasten och sköt rehabträningen ordentligt. Min erfarenhet av bristning i vaden säger att det tar 10-14 dagar innan det ens är att tänka på att börja springa. Långa promenader är uteslutet. Tåhävningar kan man börja med rätt tidigt och sedan köra varje dag, även efter det att man börjat springa igen.
göteborg
#4
6 december 2015 kl 01:57
Gilla
Hej Åsa och mattias, tack för svaret.

Måste gå långa sträckor då jag jobbar i försvarsmakten. När jag bar de dåliga skorna var för att de var de ända torra jag hade. Men nu lugnar det sig på jobbet och jag har gjort mina vadövningar i snart en vecka. Kommer att följa era råd när det gäller vilan.

Blir lätt att jag tänker att det är inte så farligt, men nu har det gått lång tid.
Mattias
1974 • Borås
#5
6 december 2015 kl 14:18
Gilla
Det låter bra Andre, lycka till framöver.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
7 december 2015 kl 13:18 Redigerad 7 december 2015 kl 13:19
Gilla
Håller helt med de andra, jag har haft många muskelbristningar, mest i vaderna, och man behöver hålla på länge med rehabövningar, de är till för att muskeln ska bli stark igen. Annars går bristningen upp igen så snart man belastar lite mera. Efter någon vecka med tåhävningar behöver du lägga på högre belastning men det måste göras gradvis. Räkna med att hålla på minst sex veckor med rehabövningar och skyll inte på jobbet att du inte kan göra dem, det räcker med ett trappsteg eller en kant för att göra excentriska tåhävningar i fem minuter. Belastningen ordnar man enklast med ryggsäck om man inte behöver gå upp till stor tyngd mot slutet.

Se till att gå på återbesök hos sjukgymnasten efter någon eller några veckor. Du kanske behöver massage eller nåt efter att ha gått så länge utan att bristningen fått läka. Dessutom kan träningsprogrammet behöva justeras, sjukgymnasten kan ge dig råd om belastning.
ME
1970 • Jönköping
#7
9 december 2015 kl 23:24
Gilla
En sak lär man sig om man sysslar lite med sånt här. Det är att läkning tar tid.

Faktiskt MYCKET längre tid än vad den trista, negativa doktorn tror

Alldeles VÄLDIGT mycket längre tid än den positiva sjukgymnasten och naprapaten tror

Fullständigt OERHÖRT mycket längre tid än den otåliga idrottsutövaren tror.

Det finns solskenshistorier, men i genomsnitt är tålamod den viktigaste ingrediensen för att läka sina skador. Tyvärr.
Walker67
1947 • Växjö
#8
10 december 2015 kl 18:08
Gilla
Ett sätt är att köra alternativ träning som inte belastar vaden vid sidan om rehabträningen just för att få bort suget efter löpträning.
Tanken är att syreupptagningen inte skall sjunka för drastiskt, så att man inte behöver börja från noll, när man återupptar träningen.
Paddla kanot, stakning utan att använda benen är två exempel, ni kanske har fler ?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.