Löpning Kom igång 4 inlägg 7794 visningar

Aktiv vardag, men vill börja prestera igen.

A.
1990 • Kristianstad
#1
29 december 2015 - 12:37
Gilla 
Hej!
Här kommer ytterligare en komma igång-tråd. Antar att det finns x antal liknande redan. Letade men kunde inte finna något som besvarade mina funderingar.

Jag har ett väldigt aktivt arbete, är utomhus hela arbetspassen antingen till fots eller till cykel.. Har jag bilrundan går jag i snitt 5 km/dag har jag cykel- eller gårunda blir det betydligt mer. Dessutom har jag en schäfer så det blir många km & många timmar utomhus varje dygn. Jag har hållt uppe med löpningen i nästan 2 år men nu vill jag komma igång igen.

Till och från under de kalla vintermånaderna kan jag "få känningar" i knäna utan att veta varför. Ortopederna har aldrig hittat något. Skulle dock inte vilja kalla det för smärta. Använder Asics i stort sett dygnet runt & då är det näst intill obefintligt.

Hur vet jag att jag inte går ut för hårt och överskattar mig själv nu när jag sätter igång? Hur ska jag tänka gällande att stärka & bevara knäna? Vad mer kan man göra för att ta hand om sina knän, salvor, massage, stretching etc?
1984 • Eslöv
#2
29 december 2015 - 13:07
1 Gilla 
Hej!

Bara att du ställer frågan om att gå ut för hårt visar ju att du har betydligt bättre självinsikt än de flesta i samma situation. :)

Börja med lite kortare och lugnare rundor och känn efter hur det känns i kroppen. Vila hellre en dag extra om du känner dig sliten än att du ger dig ut för att du har ett pass planerat. Och tänk på att det tar längre tid för ledband och annat att komma i form än muskler och lungor.

Knän som är kalla blir konstiga, både medan de är kalla och på längre sikt även när de är varma. Jag vet ju inte om det är problemet i just ditt fall, men att se till att benen i allmänhet och knäna i synnerhet är varma är ett bra sätt att undvika knäproblem.

Hoppas att det hjälper något. :)
Johan Hedberg
1983 • Sundbyberg
#3
29 december 2015 - 14:00
Gilla 
Hejsan,

Hur kroppen reagerar på träning är väldigt olika tycker jag så det är svårt att ge generella råd. Men när det kommer till löpningen så dras jag med problem på knän och vaderna (som nu är bättre) och för mig handlar det om längden på passen men allra mest tempot (farten).

Förra och veckan innan så sprang jag en rätt stor mängd (för att vara mig) i 5:00min/km-tempo och fick känning i mitt vänsterknä. Denna vecka har jag två dagar i rad sprungit 27,3km vardera i ca 6:00min/km-tempo. Känner inget i mitt vänsterknä. Jag springer i regel alltid på känn och just nu går jag sällan över 160 i puls (min maxpuls ligger på 208) så jag rekommenderar INTE någon form av pulsklocka.

Det är supersvårt att springa lugnt men det är mitt "hetaste" tips i kombination som Daniel skrev om längden.. stressa inte upp löpningen på en ohanterbar nivå - kroppen måste få hantera och lära sig om belastningen. Min erfarenhet av idrottsskador har dock med högintensiva handlingar att göra (gammal innebandyspelare, mycket vridningar på knän och fotleder). Löpning ska vara kul, så det är bara att le när du väl tar dig ut :)

Hoppas du kommer ut i den härliga vintermiljön :)
Birgitta Wallenborg
1964 • Moheda
#4
29 december 2015 - 22:03
1 Gilla 
Träna mycket balansövningar för att aktivera och stärka alla små muskler runt lederna i fot och knä.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.