Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 7002 visningar

Akut träningsvärk över knät?

1973 • Växjö
#1
10 januari 2016 - 10:40
Gilla 
Hej.

Jag sprang en runda i snön i fredags. Jobbigt och tungt, men inget märkvärdigt annars. I går var jag bara ute och drog lillgrabben i pulka.

I går kväll stelnade det till på ovansidan av knät. Precis ovanför knäskålen. Och nu på morgonen stelnade det till uta helsike. När jag står eller ligger känns det inte, men när jag ska böja knät ordentligt för att typ gå i trappor känns det en hel del. Kan man få akut träningsvärk på ovansidan av knäleden eller?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
10 januari 2016 - 15:54
2 Gilla 
Det låter som en överansträngning i quadricepssenan, det har jag själv haft på båda sidorna. Se upp med det, det kan bli långvarigt!

Ta några dagars löpvila (minst) och undvik att göra sånt som gör ont. Går det inte över på några dar så sök hjälp av sjukgymnast (helst med idrottsinriktning) eller naparapat. På engelska brukar det kallas "runners knee" men det som heter löparknä på svenska är något helt annat. Och "runners knee" används nog ibland som "slaskdiagnos". Egentligen heter det quadricepstenidinos ("quadriceps tendinosis" på engelska).

Behandlingen är samma som för hopparknä för det är samma sena, bara det att vid hopparknä har man ont nedanför knäskålen. Det finns några trådar om det här på jogg. Det finns annars en bra sida på engelska som heter kneeguru.com (eller kanske .något annat...). Men behandlingen behöver individanpassas, t ex fick jag bara mer ont av djupa knäböj som är standardövningen sedan den akuta smärtan gett sig. Jag fick börja göra "draken" och springa med hällandning en period i stället.
1969 • Storvreta
#3
10 januari 2016 - 16:03
Gilla 
Tack Oldboy! Där fick jag en lösning på mitt problem som kommit o gått sedan Maj 2015!
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
10 januari 2016 - 23:37
Gilla 
Mats, kul om jag har hjälpt dig:-) Fast jag undrar varför du inte har kollat upp det, gör det gärna nu,proffshjälp är nästan alltid snabbaste vägen att bli fri från en skada.
1973 • Växjö
#5
27 februari 2016 - 19:53
Gilla 
Tack för tipsen. Det tog ungefär två veckor för det att släppa. Sen drog jag på mig det lite igen när jag var ute och sprang i snön en runda till. Bakhalt verkar var orsaken. Nu utan snö har det känts ok igen sen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
27 februari 2016 - 20:28
1 Gilla 
Skönt att det har gått över! Kan dock rekommendera att du gör lite prehab, alltså styrkeövningar för quadriceps, det finns många såna. Risken är ju annars att det kommer tillbaka när du minst väntar dig det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.