Löpning Kläder, Skor & Prylar 14 inlägg 5330 visningar

Ny framfotalöpare, vilken sko?

1986 • Borlänge
#1
6 februari 2016 - 00:01 (Redigerad 6 februari 2016 - 00:02)
Gilla 
Ny på forumet och inte riktigt hittat det jag sökt så gör en ny tråd.

Jag är sen två/tre år tillbaka löpare, innan tränade jag inte alls och har gjort en viktresa på ca 45kg (från ca125 till nuvarande 79)

Innan sprang jag i en sko från Asics som jag blev rekomenderad som nybörjare samt rätt tung, tror jag vägde runt 100 när jag började löpa. minns inte vad modellen heter men kan tänka mig att det är en rätt dämpad historia med högt drop.

Sprang länge i denna skon, mycket längre än rekomenderat och slutförde en halvmara på asfalt i augusti 2014 innan jag bestämde mig för att ge dessa pension. köpte då ett par Fellraiser från salomon då jag ville börja testa på lite terräng men i samband med detta köp kom problem med ena knäet (förmodligen "löparknä" så jag vilade från löpningen och koncentrerade mig på cykling som är mitt andra nyfunna intresse. Jag har såklart ingen aning om det är salomonskorna som frambringat mitt problem. Detta var sommaren 2015 och jag har sen dess testat några turer återigen med de gamla asicsdojorna men haft fortsatta problem så har hela tiden fallit tillbaka mot cyklingen som fungerat smärtfritt.

Igår testade jag på löpband, sprang 5,6 kilometer på en halvtimme och mådde som en gud (sprang i ett par gamla nike jag gymmar i och skulle väl egentligen bara prova några hundra meter men fick lite feeling) Försökte hela tiden tänka på mitt löpsteg och tror jag kan trivas som en framfotalöpare, vilket jag därför nu vill testa.

skitlång inledning men ville ge en rejäl bakgrundsinfo så ni har något att gå på.

Jag är på jakt efter en bra sko för att springa asfalt med, jag älskar verkligen att springa runt i stan.
Dämpning vet jag inte, jag börjar ju bli ganska lätt. Testade ett par Salomon S-lab sense 3 Ultra på Teamsportia idag som hade drop fyra och det kändes riktigt trevligt att åtminstone gå omkring med inne i butiken så det är nog där ungefär jag vill hamna men vill gärna hitta en som är mer asfaltsanpassad än dessa S-lab Ultra.

(kanske även köper ett par S-lab för diverse skog och elljusspårsmys förstås om jag inte plockar fram mina nästan oanvända fellraiser och ger dem en ny chans)

Så, vilka skor tror ni på?
Mattias
1974 • Borås
#2
6 februari 2016 - 00:54
Gilla 
Kan ju bara prata för mig själv, men gillar Saucony Kinvara och Puma Faas 500. Båda modellerna är lätta och har 4 mm drop. Har även sprungit mycket i Merrell Trailglove och Fivefingers, men där finns det ingen dämpning alls.
JB
1977 • Vendelsö
#3
6 februari 2016 - 01:04
Gilla 
Saucony Kinvara gillar jag oxå. Vill du ha lite stabilare kolla Saucony Mirage.
1965 • Täby
#4
6 februari 2016 - 09:33
Gilla 
Jag är sjukt insöad på lättviktsskor, men, dom får inte kännas för stumma. Här är mina favoriter (ingen speciell ordning):

New Balance Zante
Asics Hyper Speed
Skechers GoMeb Speed (jag har en äldre version)
Nike Lunaracer
Brooks PureConnect

Alla dessa blir jag glad av att ta på fötterna och kan springa både ett kort snabbt pass, men även ett längre (långpass) i.
JB
1977 • Vendelsö
#5
6 februari 2016 - 12:15
Gilla 
Tibor. Du har inte testat Saucony Fastwitch? Mina absoluta favoriter.
1977 • Kil
#6
6 februari 2016 - 13:11
Gilla 
Kinvaran är helt underbar, 7an kommer ut i mars. Något att se fram emot :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
6 februari 2016 - 14:28
Gilla 
Om man vill ha noll drop men en del dämpning är Merrel Bare Access skön med bra hållbarhet och Altra har en hel serie modeller som jag dock inte provat själv (köper i praktiken bara skor på rea, det finns alltid bra modeller för halva priset nånstans).

Men viktigast är egentligen att skon ska kännas skön att springa i så gå in i nån löpskobutik och prova igenom ett gäng skor på löpbandet. Ska de vara lämpliga för framfotalöpning bör det inte vara för mycket skillnad mellan häl och tå (drop), max 8 mm tycker jag, helst mindre.

Tänk på att fasa in det nya löpsteget långsamt och skor med noll drop kan ge problem med vader och hälsenor om man har för brått att låta dem ta över helt.

Min absoluta favoritsko för träning är Brooks Green Silence (BGS) men den kan man inte köpa längre. Det finns en tråd som handlar om vad man kan välja i stället, "Efter Brooks Green Silence" eller nåt sånt hette den. Massvis av tips. Den skon är lätt, har bra dämpning, måttligt drop och är utan all slags konstigheter av typ plastlänkar, pronationskilar, förstyvningar etc.
Fredrik N
1964 • Enskede
#8
6 februari 2016 - 15:35
Gilla 
Jag tycker att du inte ska stirra dig blind på vilket drop skon har. Men om det är viktigt rekommenderar jag dig att kapa några millimeter åt gången, köra mycket vadstyrka och ha flera par att växla med. Här är några av mina favoriter (med olika drop):
Altra Instinct 3.0 (0 mm)
Brooks PureFlow (4 mm)
Adidas Adizero Boston Boost (10 mm)
1965 • Täby
#9
6 februari 2016 - 15:48
Gilla 
Jag skulle noggrant tänka mig för innan jag ger mig på noll-drop skor. (Håller annars med om Bare Access.)

Lättviktsskor brukar ligga mellan 4-7 mm drop och för mig så hindrar det inte att landa fint på framfoten när man trycker på (nåja), men ändå ha möjligheten att vila vaderna lite emellanåt. Just antal mm drop tycker jag att man ska ta med en nypa salt, det finns så mycket annat i skons konstruktion som väger in. Förutsatt att man inte blir extrem, förstås (typ 14 mm, eller så). Jag tycker exempelvis att mina Kinvara 2 (4,mm) dödade all löpglädje i steget, men jag vet ju att andra gillar Kinvara.

JB (#5), jo, jag har Fastwitch. Den är precis på gränsen til liiite stum för mig. Inte alls som racepjuck typ Adidas Hagio. Jag kan köra ett par mil i dom utan problem, men jag upplever att den är fastare än dom andra jag nämnde. (Nu är jag ganska tung, drygt 90 ligger jag nog på nu.)
JB
1977 • Vendelsö
#10
6 februari 2016 - 16:30
Gilla 
Ok jag tycker om dem upp till typ 2mil. Har inte testat Hagio. Hade adidas tempo innan Saucony och fundera på att testa tempo boost men är lite "tunga". Har du testat dem?
1965 • Täby
#11
6 februari 2016 - 18:29
Gilla 
Nope har inte testat någon annan Adidas än Hagio, jag är nog ingen Adidas människa... :-)
JB
1977 • Vendelsö
#12
6 februari 2016 - 19:00
Gilla 
Hehe
1986 • Borlänge
#13
6 februari 2016 - 23:44
Gilla 
Min lokala intersportbutik håller på att slå igen och har därmed utförsäljning, var där idag och sprang på deras löpband och en viss pronation i steget fick mig att gå på säljarens rekomendation på Nike Air Structure 18.

en helt annan sko än vad jag hade tänkt mig men gillade hur den kändes det lilla jag sprang med den och ska ta ut den på en testrunda så snart jag kan.

Blev därför ändå ett ganska högt drop men ändå lägre än vad jag sprang med innan, säljarens rekomendation var lika som eran att sakta jobba sig nedåt i droppet om jag nu vill ditåt, Är ju långt ifrån kunnig så går endast på vad jag blir rekommenderad av folk som verkar veta vad dem pratar om.

Behöver jag hjälp med pronationen så är det ju helt klart något man verkligen bör tänka på, eller hur?
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
8 februari 2016 - 00:27
1 Gilla 
Det råder lite delade meningar om pronationsstöd. En viss pronation är normal och bör nog inte motarbetas. Personer som gått omkring i skor nästan hela sitt liv kan ha anledning att stärka fötterna, med barfotalöpning (börja med korta bitar), balansövningar (balansplatta, stå på ett ben osv) löpning i obanad terräng, på sandstrand o s v.

Går man dessutom i inneskor eller tofflor med stöd, typ Birkenstock, blir ju fötterna helt avvanda med att arbeta.

Jag anser att de flesta bör stärka sina fötter så att man klarar att springa långt i flexibla skor utan något stöd. Det kan ta tid innan man kommer dit. Och det finns alltid personer med annorlunda fötter.

Lycka till med rea-fyndet!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.