Löpning Träning 6 inlägg 7234 visningar

Hantering av flera missade långpass inför marathon

Gustaf
1988 • Zurich
#1
26 februari 2016 - 21:00 (Redigerad 26 februari 2016 - 21:07)
Gilla 
Hej

Jag har planerat att springa mitt första marathon i slutet av April och fram tills för ett par veckor sedan har träningen känts bra och jag har gjort klara framsteg. Mitt mål har varit en sluttid omkring 3.15 vid bra förhållanden och om träningen gått bra. De första 7 veckorna missade jag i stort sett inget pass men sen åkte jag på en förkylning och missade en vecka. Efter förkylningen han jag med två pass och sen kom en andra förkylning.

Jag har nu 7 veckor kvar och kommer missa två långpass pga flytt och semester. Semestern kommer troligtvis att vara en vecka utan löpning tre veckor inan start. Totalt kommer jag ha missat 4 långpass och minst 3 av 16 veckors träning. Utöver det har jag problem med vad jag tror är plantar fasciitis sedan december. Det är oftast OK vid löpning men kommer ibland som en skarp smärta vid rundor på över 20km, känns som en strängs som håller på att gå av. Jag vet inte om jag bör vara orolig eller inte. Jag har börjat fundera på om det är värt att fortsätta att träna för ett marathon i april eller ta tid för rehab.

Har ni några tips på om jag ska fortsätta träna på och sikta på att fullfölja maran eller satsa på rehab nu och ta maran till hösten.
Tränings schemat som jag följer är: http://gbr.garmin.com/winter-training/_downloads/running/Marathon-Training-Plan-Intermediate.pdf
1980 • Vik
#2
27 februari 2016 - 16:26
Gilla 
Har du varit hos sjukgymnast? Jag hade bett om en åsikt från en sjukgymnast först för att se om det verkar vara ett problem som riskerar att bli värre. Jag hade inte oroat mig alltför mycket för missade pass, men däremot velat kolla upp det som gör ont.
1981 • Vegan Runners
#3
27 februari 2016 - 16:34
Gilla 
Håller helt med Märta! Om du beskriver det som "skarp smärta" borde beslutet om vad som är bäst att göras tas i samråd med någon med medicinsk utbildning.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
27 februari 2016 - 18:15
Gilla 
Helt rätt tänkt, kolla upp smärtan först, i eventuell väntan på att du får tid rekommenderas att köra alternativträning i stället för löpning, i alla fall vad gäller dina längre pass.

Angående missad träning: man får rätta mun efter matsäcken. Det tar en massa år att bli en bra maratonlöpare så om det går lite sämre än tänkt nåt år eller man måste hoppa över nån tävling är inte så allvarligt sett på lite sikt. Maraton är långsiktigt, bromsa skadorna i tid så att uppehåll för rehab inte blir längre än nödvändigt. Det är bättre att ta flera kortare avbrott med rehab och alternativträning än att tvingas ta ett halvårs löpvila eller mer för att man inte bröt i tid.
Gustaf
1988 • Zurich
#5
12 april 2016 - 23:01
Gilla 
Har varit mycket på alla fronter senaste tiden så glömde bort min fråga.
Självklart hade ni rätt i att jag behövde besöka läkaren, jag borde ha kommit fram till det själv..
Jag tog paus ca 4 veckor från löpningen utan nämnbar förbättring. Gick till läkaren i slutet av förra veckan, tog tid pga av strul med försäkringsbolaget. Det visade sig att det var en överbelastning av flexor hallucis longus. Det blir ingen mara men förhoppningsvis blir jag av med smärtan.

Tack för alla kloka tips
1980 • Vik
#6
13 april 2016 - 09:52
Gilla 
Lycka till, hoppas du får rätt med det!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.