Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 15280 visningar

Smärta i höftböjarna/ljumskar

kiruna
#1
14 mars 2016 - 22:46
Gilla
Jag är 19 år och har sedan 2012 haft väldigt svåra problem med mina ljumskar och höftböjare. Värken sitter främst uppe i höftböjaren. Känns ofta nere i ljumskarna mot skrevet och ibland inte mot rumpan nära sittbenen. Det känns värst när jag går uppåt i trappor eller backe.
Allt började vid löpning då jag helt plötsligt kände en smärta på höger sida. Jag tänkte att det inte var så farligt utan fortsatte att springa. Efteråt gjorde det riktigt ont och jag kunde knappt gå. Jag fick rådet av sjukgymnasten att vila och jag gjorde det, och det blev bättre. Efter några månader kom det tillbaka och kändes då i både höger och vänster sida så jag gick tillbaka till sjukgymnasten. Det har inte blivit bättre sedan dess. Jag har rehabtränat hos sjukgymnasten, varit till en ortoped, två läkare och en naprapat. Magnetröntgats, stretchat och fått värmebehandling. Vad ska jag göra? Känns som att jag testat det mesta!! Tacksam för hjälp och åsikter!!
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
15 mars 2016 kl 21:27
Gilla
Konstigt att du inte fått nån diagnos. Såvitt jag förstår finns det bara tre rimliga skador: muskelbristning (eller sträckning, som är i princip samma sak), överansträngning och nervpåverkan (nerv i kläm t ex.) När du nu fick tillbaka det på båda sidorna samtidigt är det rimligt att tro att det beror på överansträngning (overuse).
"Ibland inte mot rumpan...", är det en felskrivning?

Man kan inte vila bort träningsskador eller rättare om man bara vilar kommer de tillbaka. Man måste styrketräna bort skadan, typiskt med lätt belastning först och sedan med gradvis ökande belastning. Få repetitioner, gör man många förvärras skadan lätt.

Någon specialist på idrottsskador är vad du borde försöka hitta, om det sen är en naprapat, idrottsläkare eller specialiserad sjukgymnast spelar kanske inte så stor roll, det viktiga är att hen har rätt inriktning.

På nätet finns exrx.net där man kan söka efter vilken muskel det är som är berörd och vilka övningar det finns för styrka eller stretch. Förmodligen behöver du både och men det är bara min gissning som amatör.
Jonas P
1989 • Fagersta
#3
15 mars 2016 kl 22:34 Redigerad 15 mars 2016 kl 22:35
Gilla
Det låter som att vi har/haft samma sak, jag skulle i alla fall beskriva smärtan på samma sätt som du gör. Jag gjorde antagandet att det var muskeln piriformis som spökade och klämde ischiasnerven (sök: Piriformis syndrome), vilket då gjorde att smärtan uppstod i ljumske, höft och rumpa samtidigt eller olika för varje dag. Också utlöst av löpning och det var värst med backar.
Det tog ett tag innan jag lyckades fundera ut hur jag skulle lösa det.
För mig fungerade helt enkelt att stretcha just rumpan i olika övningar, men allra bäst var att sitta på huk i kanske en kvart/halvtimme per dag (det går att dela upp det under dagen). Under tiden tränade jag på som vanligt så gott det gick och det tog några veckor innan det blev helt bra men problemen har aldrig återvänt för mig.
Nu är det ju inte säkert att vi haft samma problem eller att mina tips kommer hjälpa dig, hoppas ändå att det löser sig för dig!
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#4
16 mars 2016 kl 20:05
Gilla
Jag har just blivit bra efter denna typ av problem, dock bara ensidigt i mitt fall. Det tog åtta veckor att bli av med smärtan, nu helt bra. Jag gick till naprapat som är specialiserad på löpning/träning. Fick flera olika övningar utöver behandlingen, bland annat hukstående. Ganska brett isär men med fötterna rakt fram, sedan djupt ner så att rumpan nästan går i backen utan att lyfta hälarna. Sitt länge så och jobba utåt med knäna. Varva med benböj där rumpan, inte låren ska vara drivande. Bra för rörlighet i höftleded och styrkan i sätesmusklerna. En annan övning handlade om att öka rörligheten i bröstryggen. Konklusionen är väl att problemet ofta har sitt ursprung någon annanstans än där smärtan dyker upp och att det är viktigt att få hjälp av någon som kan löpning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.