Löpning Skador & Rehab 29 inlägg 32706 visningar

Knäskål ur led - vad kan jag vänta mig?

1979 • Växjö
#1
12 april 2016 - 14:47
Gilla
Hej på er!

I förra veckan vred jag knäskålen ur led. Ingen löparskada, jag skulle lasta en högst ovillig häst, så nu är vi båda halta.

Jag har tömt knäet på lite blod, vilket jag förstått indikerar mjukdelsskada. Slätröntgen visade ingenting. Nu ligger jag i högläge med ett stelt, instabilt och vätskefyllt knä och har väl att känna efter och belasta i den nån det går mha kryckor och ortos.

om två veckor ska jag till ortoped och det är klart att jag mer än en gång har hunnit och lär hinna fundera på mitt knä. Jag har ingen jättesmärta, till och från ömmar och drar det från knäskål och nedåt/inåt, men hyfsat överkomligt för det mesta.

Nu undrar jag om nån annan här varit med om samma sak? Hur gick det för er? Nån sjukgymnast som har erfarenheter? Försöker förbereda mig mentalt på det värsta..

Undrar också om mycket vätska i knäet är något att bekymra sig för? Sköterskan på ortopeden sa bara att 'det är så det är, ha ditt bandage på' när jag ringde och frågade, men jag har aldrig skadat knäet innan så jag vill gärna få lite input från er.

Snälla, svara och upplys min dötråkiga sjukskrivning..
< < < 1 2 > > >
Jonas Persson
1972 • Ödåkra
#2
12 april 2016 kl 15:39
Gilla
Hej,

Har precis samma skada, också i förra veckan. Liknande diagnos, bra stabilitet, slätröntgen visade någon lös benbit, tömt på blod. Nu något svullet men ingen supersmärta. Artroskopi inbokad nästa vecka!

Funderar också en hel del på samma frågor!
1979 • Växjö
#3
12 april 2016 kl 16:28
Gilla
Ah, Jonas, då kan jag ju för en gångs skull säga att jag vet precis hur det känns. Blir intressant att följa hur det går för dig!
1979 • Växjö
#4
18 april 2016 kl 12:38
Gilla
Ingen som har någon erfarenhet av detta? Eller är det så illa att man inte vill skriva om det? ? Skämt åsido, jag fortsätter min vegetativa tillvaro med en ny luxation och en segdragen kamp för att få ett sjukintyg. Suck. Ont i knäet och svullen ff.
Jonas Persson
1972 • Ödåkra
#5
18 april 2016 kl 13:06
Gilla
Fick ett tips om högläge och att lägga på is/kyla på knät en 20-30 minuter direkt efter belastat det samtidigt som jag fortsatt äter mina anti-inflammatoriska. Har belastat det alltmer under helgen och tycker att svullnaden lägger sig något för varje dag och går nu nästan 'som vanligt' utan kryckor.

Vissa rörelser och vridningar smärtar dock, framförallt nedför backar/trappor. För min del känns det lite ljusare, får dock se vad artroskopin säger på torsdag!
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#6
18 april 2016 kl 15:59
Gilla
Nu talar jag av egen erfarenhet då jag skadade knäet i januari -15.
Gjorde en häftig vändning på innebandyn, knäet vek sig åt ett håll och kroppen på det andra. Jag stupade som en fura och kved mig som en 5 åring som inte får sitt lördagsgodis.
Dagen efter hade ju knäet svullnat upp och man såg inte ens knäskålen så svullet det var.
Jag uppsökte en sjukgymnast som konstaterade att det var korsbandet som var av eller skadat. Frågan jag fick var om jag ville spela innebandy eller fotboll i framtiden. Ville jag det så var det operation som gällde annars var det rehab i 6 månader.
Jag valde rehab då jag inte är så positiv till att bli opererad.
Jag skötte min rehab till punkt och pricka i 6 månader med 3-4 pass i veckan.
När dessa 6 månader gått spelade jag en bordtennis match där jag gjorde en sidoförflyttning som gjorde att knäskålen hoppade ur led. Än en gång stupade jag som en fura, fast jag kved inte så mycket denna gång. :)
Dagen efter hade knäet svullnat upp och jag tog kontakt med sjukgymnasten igen. Svaret jag fick att det var till att börja rehaben på ny kula igen och svullnaden kommer att gå ner av sig själva.
Då jag inte är någon gym människa blev jag lite irriterad över detta och sade att det var inte ett alternativ.
Nu 1,5 år efter allting använder jag mig av ett knäskydd så fort jag lirar bordtennis. Att lira fotboll/ innebandy/ slalom har jag helt skippat.
Dock kan det hända ibland att jag trampar snett när jag springer. Då kan knäskålen hoppa ur led och tillbaka lika fort. När detta händer gör det jäkligt ont men nu har man lärt sig hantera smärtan.
Det tråkiga tycker jag är att man måste vila från löpningen då det gör ont i några dagar.
Så nuförtiden springer jag mycket mer på mjukt underlag då jag får ont i knäet om jag bara nöter på asfalt.
1979 • Växjö
#7
19 april 2016 kl 12:07
Gilla
'Kved som en femåring...' ?? Låter helt överjävligt att vänja sig vid smärtan och känslan, men å andra sidan är det väl inte lika mkt som håller emot och kan göra ont längre..

Jag ska till en sjukgymnast i morgon, bokade på eget initiativ och fick kommentaren 'det är bråttom', träffa nån som kan hjälpa mig visa ett vettigt rörelseregister och som kan ge en hint om vad jag kan förvänta mig det närmsta halvåret. Vågar inte börja belasta utan ortosen på, knäet känns helt svampigt och svullet när både ortos och linda är av, men jag fattar ju att högläge är extremt kortsiktigt.

Jonas: fasen vad gött att det mesta av svullnaden lagt sig!
1979 • Växjö
#8
19 april 2016 kl 12:12
Gilla
?? Skulle vara :-)
1979 • Växjö
#9
21 april 2016 kl 13:19
Gilla
Har varit hos sjukgymnast och påbörjat rehab. Troligen inga skador på menisken eller korsband, däremot ett rejält skadat inre ledband. Ligger i sängen och försöker pressa ut knäet till rakt ben. Gör nåt djävulskt ont men ändå inte i närheten av luxationssmärtan.

Rehabträning 3 ggr/v. Kommer lägga på överkroppsövningar så jag bygger det som kan byggas. Kryckor en vecka till, ortos länge till. 3 mån läkning, upp till tre månaders rehab innan återgång till löpning och simning. Cykla kan jag nog börja göra snart.

Jaja, det kunde varit värre. Nu hoppas jag läkaren säger samma sak. Är rejält svullen om knäet idag :-(
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#10
21 april 2016 kl 19:02
Gilla
Ytterligare ett tips är att inte känna efter så mycket utan gör det som du tycker dig klara av.
Dagen efter jag dragit korsbandet kunde jag knappt bocka på benet.
Sjukgymnasten sade att jag skulle sjukskriva mig 2 veckor för det är ungefär vad det tar innan svullnaden gått ner helt och vätskan försvunnit.
Jag tog ledigt en dag från jobbet då jag knappt kunde frikoppla bilen som jag kör i mitt jobb. Tog lite smärtstillande dagarna därpå och jobbade som vanligt.
Är inte den typen som bara sitter still och har rätt hög smärtgräns.
Veckan därpå så fort jag kunde bocka benet tillräckligt köpta jag mig en racer cykel.
Funkade hur bra som helst då jag inte kunde springa, det viktigaste var att hålla igång. :)
1984 • Oslo
#11
22 april 2016 kl 10:55
Gilla
Hej Pia!
Jag har en hel del erfarenhet av den här skadan. Jag slog mitt knä ur led för ca 8 år sedan. Kved som en 5-åring är underdrift, jag skrek.
Efter röntgen fick jag besked om att ligamentet som sitter mellan lårmuskeln och knäskålen i princip slitits av. Men jag fick precis som Tobias nämner valet om jag ville operera eller rehabillitera mig. Så jag valde rehab. Så rehab sköttes som det skulle. Men... Här kommer den delen du bör ha ett förhållande till, mitt knä har gått ur led 5 gånger till i efterkant, och smärtan är ju som du säkert vet helt obeskrivlig och det tar en stund att komma igång med träning igen.
6'e gången var ligamentet så skadat att jag inte kunde bygga upp lårmusklerna igen, och då var mitt enda val för att fortsätta vara aktiv en operation där man gick in i knät och sydde i princip fast knäskålen igen.
Man såg spår av brosk eftersom jag slitit knät ur led ett antal gånger, det kan ge mig men om 20 år men ska inte vara någon fara nu.
Efter operation så var det 6 månader med hård rehab 2-5ggr i veckan.
Det är en smärtsam operation, men jag ångrar absolut inte att jag gjort den.
Jag opererades i december 2013, I augusti 2014 körde jag mitt första Triathlon och nu är mitt knä så bra att jag satsar på IronMan 70.3 2017, i år blir det göteborgsvarvet för andra gången och annat kul.
Om du inte vill operera så är mina tips (också som jag fick från fysioterapeut):
Du MÅSTE stärka musklerna runt knät, det gör du genom balansträning och typiskt arbete med ett ben på en stepbräda.
Svullnaden kommer förmodligen gå ned snart och då försvinner den mesta smärtan. Var försiktig och fråga gärna om du vill ha tips/råd/undrar vad som händer :)!
1979 • Växjö
#12
23 april 2016 kl 15:32
Gilla
Tack Erica! Jag är rätt säker på att jag kommer skicka dig ett meddelande vad det lider..

Jag är väldigt spänd på vad läkaren kommer säga - och på status för mitt knä. Så jävla, jävla osugen på fler luxationer. Har blivit så galet feg, ge mig en hälsporre, ett löparknä eller taskiga hälsenor och jag gnetar på tills jag knappt kan gå men tanken på den hysteriska smärtan förknippad med luxationen ger mig nästan panik, och då har jag ändå fött tre barn utan annan smärtlindring än lustgas.

Jag tycker rehab:en hjälper och svullnaden har gett med sig, men utan ortosen känns det bara som om knäet dinglar helt ostabilt..
1979 • Växjö
#13
23 april 2016 kl 15:34
Gilla
Och vad härligt att höra att du är igång igen - grymt att du ska ge dig på IM 70.3 ?
Jonas Persson
1972 • Ödåkra
#14
25 april 2016 kl 10:51
Gilla
Artroskopin förra veckan visade inga skador på korsband, ledband eller menisk, dock plockades ett par benfragment ut och nu känns det betydligt bättre även om svullnad och problem med rörlighet kom tillbaka efter operationen.

Isar, kyler och knapprar antiinflammatoriska tabletter för att åter lindra svullnad.

Har kontaktat sjukgymnast och väntar på svar, sugen på att komma igång med rehab efter en positiv operation.

Pia: Hoppade din knäskål tillbaka av sig själv eller fick du hjälp med det? Min gick inte tillbaka utan fick hjälp av ambulaspersonalen som drog den rätt!
Ola Cederfeldt
1981 • Limhamn
#15
25 april 2016 kl 11:07
Gilla
Har lyckats med knäskål ur led 5 gånger, men det är nog 15 år sedan sist. Alla gånger har det handlat om vridningar under fotboll. La av med fotboll och andra närkontaktssporter efter det. Hittade löpningen och triathlon för två år sedan och har sedan dess hunnit med några maror, en ultra, en hel del kortare lopp och triathlontävlingar. Mitt tips är att inte slarva med sjukgymnastiken, se till att bygga upp muskulaturen runt dina knän. Varken löpning, cykel eller simning har medfört några problem för mig med mitt knä. Även när jag fortfarande spelade fotboll, så var jag tillbaka på planen ganska snabbt efter skada. Skydda bara långsamt, testa spring kortare rundor i början och känn efter, lyssnar du bara på kroppen så går det säkert bra!
1979 • Växjö
#16
26 april 2016 kl 20:38
Gilla
Har varit hos läkare idag och han är tveksam till om det verkligen var en luxation. Jag upplevde att knäskålen gick ur led och reponerade direkt, men jag har inte ont på 'rätt' ställe och har väldigt begränsad rörlighet i knäet. Har dessutom en bra rörlighet på det andra knäet, så han tyckte det var osannolikt att få en debuterande patellainstabilitet som 36 - åring.

Fick remiss till magnetröntgen och fick faktiskt en tid redan i morgon eftermiddag.. Läkaren sade ingenting om vad han trodde men han pressade ut mitt ben rakt och konstaterade medan jag gnisslade tänder av smärta att det inte var mycket till lårmuskel jag hade så jag misstänker att jag fått en rejäl bristning i muskelfästet. Eller nåt.

Jonas: vad gott att det inte var några skador förutom de lösa benbitarna. Då är det 'bara' att läka och stärka!

Jag blev sjukskriven maj ut, men fick börja jobba igen om jag själv ville, så jag ska testa 25 % tors-fre denna vecka och sen får vi se. Har svårt att böja knäet så det börjar göra ont och somna efter ett tag vid skrivbordet.

Min häst mår i alla fall bättre än jag, hans senskideinflammation var nästan utläkt, han markerade bara lite i traven och fick en kortisoninjektion idag, men nu ska han vara färdigbehandlad. Gött att nån av oss är ohalt!
1979 • Växjö
#17
26 april 2016 kl 20:41
Gilla
Åh, fyfan, Jonas, bara tanken på att någon ska dra knäet rätt får mig att rysa.. Hur mådde du då?

Jag tycker fö att det är skönt att vara igång med rehab. Även om övningarna känns lite fjuttiga är det första steget tillbaka till löparpjucken. För tillbaks ska jag.
Jonas Persson
1972 • Ödåkra
#18
27 april 2016 kl 09:38
Gilla
Det var en ganska stor smärta och jag fick ju ligga en tid innan ambulans kom fram. Kändes som evigheter... Dock försökte jag hålla mig sansad då jag hade ett helt gäng med 16-åringar som jag tränar runt mig.

Upplevt två svåra knäskador på personer i min närhet ganska nyligen och jag såg deras skador, operationer och långa rehab framför mig.

Ambulanspersonalen gav lustgas, smärtstillande och avslappnande innan de började sträcka, dra och trycka knäskålen på plats så jag var ganska groggy, men det var en obeskrivligt skön känsla direkt efter när den hoppade på plats. All smärta bara forsade ur... den återkom dock igen när smärtstillande var på väg ur kroppen några timmar senare, fast på ett annat sätt!
1979 • Växjö
#19
27 april 2016 kl 19:03
Gilla
Jonas: åh, kan tänka mig det. Imponerande att du lyckades hålla sig sansad mitt i allt.

Magnetröntgen och ett sjukgymnastbesök avklarat. Sjukgymnasten misstänker att det är en meniskskada trots allt, en 'bucket handle'-skada som behöver opereras. Jag har fortfarande samma rörelsebegränsning i mitt knä så han tror att meniskskadan har låst knäleden för mig. Men vi får se vad MR säger. Röntgen var ju också en otippad pärs, efter ett par minuter med relativt utsträckt knä började det värka nåt djävulskt. Jag tog till alla mentala trick jag kunde komma på för att hantera smärtan, men till slut tryckte jag på nödbollen. Visade sig att det bara var två minuter kvar så jag bet ihop och svor över att jag inte tog smärtstillande innan vi åkte. Jag har struntat i det, gillar inte att knapra piller, och smärtan har varit helt överkomlig. Men jag har å andra sidan inte pressat knäet så mycket i ytterlägena heller.

To be continued..
1979 • Växjö
#20
2 maj 2016 kl 14:36
Gilla
Fått besked. Det var inte knäskålen, trots allt, även om jag tyckte det kändes så. MR visade att korsbandet troligen är helt av och om jag tolkat det rätt, inre ledbandet skadat.

Behöver alltså inte oroa mig för en instabil knäskål, men det här gör ju inte precis att man jublar av lycka heller. Ska ägna dagen åt att bryta ihop med stil..
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.