Löpning Avancerad träning 6 inlägg 3753 visningar

Maxpulstest - löpband

Stefan Jensen
1972 • Lidingö
#1
13 oktober 2008 - 16:55
Gilla 
Jag skulle vilja veta min exakta maxpuls men har svårt att pressa tillräckligt på bana dvs flackt underlag. Man kan ju även göra maxpulstestet i backe och då borde man med fördel kunna använda löpband för att få optimal lutning och fart.

Skulle uppskatta synpunkter och tips, mao lämplig lutning, hur man ska öka hastigheten m m

Tackar på förhand!
Helge Nilsson
1974 • Leipijärvi
#2
13 oktober 2008 - 20:02
Gilla 
Min uppfattning är att löpning utomhus som avslutas i en lagom lång uppörsbacke är det bästa sättet att mäta maxpulsen. Då kan du genomföra testet utan medhjälpare.

Den känsla jag har i kroppen när jag når maxpulsen under ett sådant test skulle jag inte vilja ha på ett löpband utan en assistent som kan fånga upp...
Jacob Gudiol
1982 • Helsingborg
#3
13 oktober 2008 - 20:21
Gilla 
Det är ganska enkelt att göra på ett löpband. Det gäller bara att hitta en bra blandning mellan lutning och hastighet. Normalt brukar man börja på 4km/h och en lutning på 2 grader. Var tredje minut höjer man sen hastigheten med 1,5-2km/h och lutningen med 2 grader. Beroende på träningsnivå så bör man sluta höja hastigheten vid ungefär 8-10km/h och därefter endast öka lutningen med 2 grader var tredje minut. Sen kör man på tills man måste trycka på nödstopp, normalt brukar det ta en 10-15 minuter för detta att ske. Om löpbandet inte kan ställas in på en lutning över 10-12 grader och det skulle behövas så kan man höja hastigheten något var tredje minut istället.
Stefan Jensen
1972 • Lidingö
#4
14 oktober 2008 - 14:04
Gilla 
Helge - Tycker det kan vara svårt att hitta en lämplig backe som är lagomt brant och är tillräckligt lång. Vem vet - förhoppningsvis kanske man får tips från någon i Bromma, Solna, Sundbybergstrakten om en sådan backe. Får annars placera madrasser bakom löpbandet på gymmet för säkerhets skull.

Jacob - Vad tror du är en lämplig hastighet för mig? Springer ca 3-4 mil i veckan, ligger på strax under 45 min på milen som bäst.

En fundering till - kör en del crosstraining emellanåt och har lätt för att få upp pulsen där. Om jag skulle få ett högre testreultat där än under löptestet, kan jag använda den maxpulsen som riktvärde i min löpträning eller måste den maxpulsen varit uppnådd under ett löptest?
Jacob Gudiol
1982 • Helsingborg
#5
14 oktober 2008 - 14:37
Gilla 
Vilken hastighet som passar dig bäst märker du själv bäst, men testa med 9km/h

Ens maxpuls är olika beroende på vilken aktivitet man utför så du bör nog använda dig av den maxpuls som du mätt upp när du löper till när du löper.
Helge Nilsson
1974 • Leipijärvi
#6
14 oktober 2008 - 19:58
Gilla 
Backen behöver ju inte vara en vägg, det går ju att öka farten på ett annat sätt än på ett löpband. För mig stämmer det Jacob säger, min maxpuls skiljer ett par slag mellan exempelvis cykel och löpning, men det är bara 3-4 slag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.