Löpning Träning 5 inlägg 3784 visningar

Springa långrunda med min flickvän (lägre tempo)

#1
1 maj 2016 - 00:17
Gilla 
Halloj!
Jag är.en hyffsat van löpare som ska springa Köpenhamn maraton 22 Maj. Känner mig rätt bra form och kanske kommer upp i mitt personbästa (3.21 Berlin Maraton) och nu är det dags för en sista långrunda innan det är dags att trappa ner (tänkte 36-38km).
Grejen är den att min flickvän också ska springa maraton och därmed också ska springa sin sista långrunda samtidigt. Eftersom det är trevlogt sällskap och mer peppande att springa tillsammans så brukar vi göra det. Dock springer hon lite långsammare än jag. Blir ca 6.10 per km när vi springer medan jag kanske springer 5.10 per.km ensam.
Enligt många är det inte det viktigaste att hålla högt tempo på långrundpor, men jag undrar ändå om detta påverkar mina resultat om jag springer långsammare än vad jag egentligen klarar? Sista långloppet nu ju så undrar om jag kan springa tillsammans med flickvännen eller om jag bör springa själv.
1967 • Torslanda
#2
1 maj 2016 - 01:42
Gilla 
Spring med henne! Vad du gör nu för träning har mycket liten effekt på ditt resultat under loppet men effekten på relationen om du stöttar henne är klart possitiv:-) Fart under långpass skall du ha haft på tidigare pass. Sista långpasset bör enligt min sätt att se på det vara lugnare och bibållen intensitet på övriga pass. Nertrappningen inför loppet följer samma mönster, bibehållen intensitet men lägre volym. Det tar 4 till 6 veckor för mitokondrietillväxt och kapilär densitet att materialisera fullt ut så det du tränar nu ger inte särksillt mycket för just detta lopp. Jag tränar själv många pass med frugan nu för att peppa henne och då går det riktigt långsamt men det hjälper mig långsiktigt ändå och kortsitigt hjälper det relationen och peppar henne att ta i. Lycka till i Köpenhamn för övrigt, hoppas pringa den nästa år.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#3
1 maj 2016 - 02:02
Gilla 
Långt och sakta, eller kort och snabbt, är vad jag har hört. Men jag är en usel maratonlöpare.
Däremot tycker jag att ett gemensamt träningspass inför maran låter kanon, det skulle jag satsat på, oavsett tempo- Det kommer många fler lopp att persa på.
Mr. B
1963 • Hemma
#4
1 maj 2016 - 10:58
Gilla 
Ett förslag på upplägg är att du först springer dig lagom trött - kanske 8-10km i relativt högt tempo - så att ni bägge blir lika trötta av ert gemensamma pass. Då får du både hög fart och lång distans samma dag.
Jerry Nordgren
1966 • Björkhagen, Johanneshov
#5
1 maj 2016 - 15:39
Gilla 
Mr B,s förslag är toppen, kör gärna marafart där så blir det en grymt fin träningseffekt utan att det sliter något nämnvärt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.