Löpträning 3-4ggr/v, våga springa olika tempo - Löpning
Löpning Träning 9 inlägg 5638 visningar

Löpträning 3-4ggr/v, våga springa olika tempo

Rebecca
1998 • Karlstad
#1
23 april 2020 - 18:32
Gilla 
Hej! Behöver lite råd och inspiration på hur jag kan lägga upp mina pass :)

Hur lägger ni upp löpträningen om ni springer 3-4ggr/vecka och vad kör ni för slags pass?

Vill börja köra lite långpass men jag är van med att springa mitt tempo som jag gör varje pass och vill hålla samma tid varje kilometer som alla andra löprundor innan men vill kunna släppa det och kunna köra olika tempo för att utvecklas.
Oscar
1998 • Linköping
#2
23 april 2020 - 19:44
Gilla 
Jag kör också Tre pass i veckan varav tre dagar gym. Men angående löpningen tycker jag det är bra med variation. Kör lite fartlekar. Tex 2min fort och 1 min långsamt.
Försök o få med:
Ett intervallpass (tex 400ingar, tusingar)
Ett snabbdistanspass (5-10km snabbt)
Ett lugnt längre pass som du beskriver.
Jag har dock istället 2 intervallpass och 1 snabbdistanspass i veckan. Men intervaller kanske inte är så viktigt om du är relativt ”ny” som jag antar att du beskriver att du är.
JJogg
1986 • Örebro
#3
23 april 2020 - 19:56
3 Gilla 
Gör löpningen så rolig som möjlig. Vilka farter och i vilka miljöer tycker du om att springa i? Jag själv föredrar att jogga runt i behaglig pratfart i trivsamma miljöer som i parker eller i skogen. Och om kroppen skulle känna sig sugen så händer det att jag köra lite fartlek eller avslutar sista kilometrarna på ett distanspas i hårt tempo. Lyssna på kroppen. Vill inte kroppen springa fort så blir det lugn jogging. Man utvecklas väldigt fint av lugn jogging också. Speciellt för nybörjare. Kontinuitet och löparglädje tror jag stenhårt på. Gör det som känns roligast. Det kommer man längst på. Lycka till!
Rebecca
1998 • Karlstad
#4
23 april 2020 - 20:09
Gilla 
Oskar: Tack för tipsen! Har löptränat i ca 1 år 4 mån med långt uppehåll en period och har börjat springa mer regelbundet. Ibland under vissa pass så springer jag snabbare varje 3:e stolpe och sen mitt vanliga tempo var 3:e osv.

Jjogg: Springer mycket i stan pga jag bor centralt men försöker springa i motionsspår 1 gång/vecka. Ska försöka att köra lite lugnare jogg vissa pass längre fram! :)
1984 • Göteborg
#5
24 april 2020 - 01:56 Redigerad 24 april 2020 - 02:13
Gilla 
Inne på samma spår som #3, är förundrad över hur många som verkar ha jättelätt för motivationen trots ensidiga träningsscheman och rundor.
Nu är jag ju sån som i första hand gillar att kunna rulla på länge ute och gärna i skogen (men behöver ta det väldigt successivt, inte så tålig). Vill gärna förbättra farten på sikt men det får inte så hård prio som i många träningsprogram. Är i fruktansvärt dålig form tyvärr, oförtjänt dåligt t o m tycker jag (haft ett rejält asmaskov i Feb och lagt på mig ca 10 kg, förmodligen tappat en massa teknik också) det bidrar väl till extra mycket behov av att motivera sig.

Provar ett kalendersystem med 4 olika symboler -för snabbare pass, pass med mkt backar eller rena backintervaller, pass med skogsstigar alt. löpinriktad benstyrketräning, och långpass relativt till vad som för dagen är längre än vanligt. Det blir lite på känn, men kollar igenom föregående vecka och ser vad det blivit mycket resp. lite av och försöker väga upp det veckan efter. Och kollar tid/sträcka per vecka så man förhoppningsvis hinner kompensera för större ökningar. Har jag blivit för inne på farter och distanser eller börjar vara mör får jag se till att klämma in något lulla på vart fan man vill för att man känner för det-pass för motivationens skull.

Man hade kunnat lägga till teknikpass också men tänker hellre att det ska finnas med i nuet i varje pass så gott det går, mer på känsla/kroppsscanning. Vet att jag behöver öva motoriken och att jag lättast gör det på mellanmjölkspass - inte för långa, inte så höga krav och gärna platt, så försöker klämma in såna ibland för den sakens skull (och inte som återhämtningspass, svårare när man är stel). Sen har jag ett veckomål på totalt 5 mil inklusive promenader. Dom är iofs ännu svårare att motivera sig till tycker jag.
ME
1970 • Jönköping
#6
24 april 2020 - 12:25
Gilla 
Själv tycker jag just att springa olika typer av pass är det som är motiverande. Skulle dö tristessdöden om jag behövde springa samma pass i samma tempo 3 ggr/v.

Jag började som inte så erfaren löpare med låg toppfart men hygglig seghet för ett antal år sedan variera med intervallpass (oftast 4-6 st 1km-intervaller med en minuts gå/ståvila och upp/nedjogg), ibland snabbdistans eller fartleksbetonat, en del slömilar och ibland långpass. Intervallpassen gjorde underverk för min förmåga att springa t ex en mil snabbare, eftersom jag hamnade längre från min successivt nya och bättre toppfart på en km i taget.

Så för mig blev det mycket roligare och mer utvecklande med variation. Då började jag med ett fast träningsschema från jogg för halvmara på viss tid för att få idéer om hur man kunde springa. Numera springer jag en del, men brukar bestämma samma dag eller dagen innan vad det blir beroende på vad jag känner för. Varierar gör jag dock fortfarande.
JJogg
1986 • Örebro
#7
24 april 2020 - 15:43
Gilla 
Det är nog väldigt bra att variera farten. Jag springer min standardrunda i olika tempon beroende på dagsform. Att låta kroppen bestämma farten just för dagen tror jag stenhårt på. Känns kroppen bara sådär en dag då blir det inget stenhårt tröskelpass som man kanske planerade. Eller det omvända. Om jag tänkte jogga 10km lugnt men kroppen känns fantastisk då kan det mycket väl bli fartlek eller tuffare avslutning.
Joel
1983 • Karlstad
#8
25 april 2020 - 15:41
1 Gilla 
Varför inte köra stans klassiker och fortsätt med ett av våra motionsspår varje vecka så har du bra träning ett tag framöver. Samla lite sköna mil däremellan. Tex:

V1: Tusingar på gubbholmen & Rudspåret
V2: Långpass i I2-skogen & Jacobsbergsspåret
V3: Backintervaller i Bryngfjorden & Sannaspåret
V4: Frödingleden & Tyrspåret
V5: 400-ingar på Tingvallastadion & Kronoparksspåret
V6: Älvgatan ner och runt gamla flygplatsen & något av Skutbergsspåren


Rebecca
1998 • Karlstad
#9
25 april 2020 - 18:00
Gilla 
Joel: Ska verkligen prova de! Har bara sprungit i skutberget och I2-spåret, vill variera mina miljöer så man inte tröttnar! :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.