Löpning Tävlingar & Motionslopp / ASICS Stockholm Marathon 88 inlägg 11052 visningar

Stockholm Marathon - vad kan göras för att vända utvecklingen?

1971 • Nykvarn
#1
8 juni 2016 - 12:53 (Redigerad 8 juni 2016 - 13:22)
2 Gilla
Med årets Stockholmsmara nu i backspegeln har jag liksom många andra noterat det vikande anmälningstrycket senaste åren och jag läste med intresse maratonresenärens Anders Forselius (som bloggar på Runners World) förslag kring hur trenden kan vändas, om den nu kan det...

http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/stockholm-marathon-6.htm#comments

"År 2014 korsade 16068 löpare mållinjen i Stockholm Marathon. År 2015 var siffran 14812 och i år 12889. Trots tappet på nästan tvåtusen löpare jämfört med fjolåret så är det ändå en imponerande siffra som står sig väldigt bra internationellt".

Att det var så få fullföljande förvånade mig!

Följande antagande gör jag utan att ha något att stödja mig på:

Många som sprungit i flera år har hunnit avverka flera maraton varav flera i Stockholm och gått vidare. Det finns fler lopp som konkurrerar, varav många letar sig utomlands för att springa löpartävlingar, många har sökt sig vidare till ultra, fjällmaraton och triathlon och liknande "häftigare" utmaningar nu när "alla" springer maraton. Många av dessa är nog "förlorade" vad gäller Stockholm Maraton. Samtidigt finns många löpare som ännu inte tagit steget till maraton.

Har vi på jogg några åsikter om hur Stockholms-maran kan utvecklas? Här är mina tankar, varav några som jag håller jag med Forselius om:

- Östermalms IP före och efter är ett jättefint tävlingscentrum (t ex förtäringen efter och att alla löpare kan träffas och vila på ÖIP) men den pyttelilla mässan matchar inte loppet i övrigt! Utöka och flytta den till Kungsträdgården veckan före och ha fler arrangemang kring loppet där! Det blir då också enklare för hitresta löpare att hämta nummerlappen i city dagarna före.
- Fler arrangemang kring loppet veckan före loppet så att det blir en "maratonvecka" i Stockholm med aktiviteter, workshops, seminarier, provlöpning av banan, morgonjoggar m m.
- Tidigarelägg starten, det är ofta varmt i Stockholm (alternativt regn och iskallt), många internationella maror har start på morgonen, en start kl. 10:00 skulle tillåta frukost utan att gå upp i svinottan samtidigt som det inte hinner bli så varmt under loppet.
- Däremot tycker jag att loppet fortsättningsvis ska ligga på en lördag, att lägga det en söndagmorgon tror jag ytterligare minskar deltagare som reser hit
- Bansträckningen, jag gillar nuvarande banan även om den inte är superflack och tycker Västerbron är lite Stockholm Maratons signum men jag kommer följa med spänning hur det blir när ombyggnationen av Slussen påbörjas vilket ändå kommer tvinga arrangören att ändra bansträckningen
- Lägre deltagaravgift? Jag tycker, trots prislappen, att det fortfarande är prisvärt. Jag har ingen aning om hur mycket överskott loppet ger till Hässelby/Spårvågen men gissar att det knappast är en förlustaffär för föreningarna...
- Bättre prispengar till segrarna, ska då inte gå ut över deltagaravgifterna för motionärerna, skulle det locka löpare och publik om vi får hit löpare av världsklass?
- Startögonblicket kan göras mer av, i år var det inte ens ett startskott utan någon slags konstig signal, det är dock en detalj i sammanhanget.
- Namnet i större läsbart tryck på nummerlapparna vore roligt för löpare och publik .


En lägre deltagaravgift, mer arrangemang kring loppet hela veckan före och loppets starttid är de stora sakerna för mig, det andra är detaljer i ett redan fint arrangemang, enligt mig
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
8 juni 2016 kl 13:46
3 Gilla
Tycker det är mer angeläget att få till ett halvstort "näst största" lopp i Sverige, som det är nu har Vintermaran parkerat i Stockholm - hoppas den permanentas, sen har vi Växjö och Göteborg som har två platta maror som konkurrerar med varandra och Helsingborg som kanske är näst störst men onödigt backigt.

Men Stockholm ska inte gärna krympa mer, det är kul med en stor mara på hemmaplan. Men den är dyr och ännu dyrare är det för löpare att bo på hotell. Så att ordna enklare men billigt logi med buss eller bra allmänna kommunikationer till starten skulle kanske få hit en del bara man gör det känt.

Start kl 10:00, ja tack! Osäker på konsekvenserna men finlandsfärjorna får väl anpassa sig;-) Omöjligt för somliga att ta morgontåget men utlänningar får lättare att klara sig med en dyr hotellnatt. Fast själv vill jag ju stanna längre om jag åker utomlands...

Det där med prispengar har diskuterats mycket, tror inte det spelar nån större roll.

Men man kunde försöka göra det mer känt hur bra loppet är. Det går ju inte att platta till så mycket utan att banan blir tråkig och målgången på Stadion är svår att matcha närmare havsnivå. Kanske kunde man försöka skippa springa hela vägen upp på första varvet när man ändå ska ner till havsnivå igen men man kan ju inte stänga av HELA stan, eller? Men banan är inte långsammare än New York, däremot vackrare. För löpare runt 3:30 bedömer jag att banan är två ynka minuter långsammare än en helt platt bana, det har stöd i vetenskapliga undersökningar om hur backar påverkar farten. Lite mer tjo och tjim på Torsgatan skulle förhöja löpupplevelsen.

En video över banan, bättre bildval i banbeskrivningen, bildspel som en turistbroschyr, mer utsträckt diagram över banprofilen - nu ser den avskräckande ut, andra lopp jämnar ibland ut eller väljer en helt annan höjdskala. Man kan visa den i fyra delar så att lutningarna närmar sig verkligheten och det ändå går att se detaljer.
1971 • Nykvarn
#3
8 juni 2016 kl 14:02
Gilla
Jag läste någonstans att deltagande från Finland har minskat i och med lågkonjunkturen i Finland, vet inte alls om det stämmer.

Målgången på Stadion ska absolut vara kvar, det är ju det bästa av allt med Stockholmsmaran och närheten till "efterfesten" på ÖIP är positivt för arrangemanget. En banomläggning utan att spärra av ytterligare delar av staden är en svår nöt att knäcka.

Mer marknadsföring skulle säkert hjälpa även om jag upplever att man idag är ganska aktiv med just det. En tidigarelagd start påverkar väl främst löpare från t ex Stockholm, hela Mälardalen och löpare som reser från Göteborg med specialtåget på morgonen, då löpare längre ifrån oftast bor på hotell redan nu,

Att publiken är tystare i Stockholm/Europa än i USA vilket Forselius jämför med är nog svårare att komma åt :)

Sedan håller jag med dig om att det borde finnas utrymme ytterligare ett lopp i Sverige att växa till tydligast näst störst och det är synd att Växjö och Göteborg konkurrerar med varandra tidsmässigt. Helsingborg verkar vara ett populärt och bra arrangemang och har säkert potential att växa.
1974 • Åsa
#4
8 juni 2016 kl 14:12
2 Gilla
Banstäckningen! Stockholm är en av världens vackraste huvudstäder - men banan är tämligen trist. Använd vattnet mer! Och se till att passera några sevärdheter på vägen. Och helt huvudlöst med en tvåvarvsbana som har en andraloop som är mycket längre än den första.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#5
8 juni 2016 kl 14:14
Gilla
Man kan ju börja med att skrota den där Stockholm Maraton-låten som dom körde innan start. Den var det skämskudde på. Nån slags blandning mellan dansband och tuggumipop.

Sen känns det som att priset kan vara en viktig pusselbit. Dom ökade ju priset med en hundring per år när det gick som bäst och det kanske straffar sig nu?

Men är det inte också som så att löparboomen nådde sin kulmen typ 2013 och nu är det en nedgång på bred front som kommer?
1972 • Tyresö
#6
8 juni 2016 kl 14:14
1 Gilla
En stor miss som man gjort är att inte tillåta namnbyte. Här kan man ju jämföra med t ex Vasaloppet som kört en helt annan strategi. Med tillåtet namnbyte hade man under ett antal år fått en massa personer som "sålt" loppet till vänner och bekanta och jag tror man också skapar ett bättre tryck på försäljningen om de som anmäler sig vet att det finns en andrahandsmarknad.

Nu, när loppet inte längre är fullt, är det kanske för sent för att det skall göra någon större skillnad men jag tycker ändå det är feltänkt att man inte får överlåta sin plats.

Priset känns väl ändå överkomligt och jag tror inte några hundralappar lägre skulle ge någon större skillnad.

Något som verkligen skulle kunna öka trycket är om man hos de som springer kunde skapa känslan att SM är ett kraftprov som man som löpare skall klara av (igen tänk Vasaloppet....) En TV-serie på prime-time där man får följa några som förbereder sig skulle nog göra underverk men det är kanske svårt att få till?
1976 • sävsjö
#7
8 juni 2016 kl 14:19
1 Gilla
För mig är Stockholm marathon en riktig höjdare på året och man längtar redan till nästa år. Håller med dig i vad du skriver men det är en sak som jag tänker på och det är när det gäller starttiden. Jag har närmare fyra timmars resväg till startområdet så för mig passar det perfekt kl 12:00 om det vore tidigare så tror jag nästan att man tappar flera av dom som har lite resväg för jag tror att det är många som åker över dagen.
1988 • Katternö, Finland
#8
8 juni 2016 kl 14:27
Gilla
Att hinna med Finlandsfärjorna om starten är 10:00 är absolut inga problem.

Att antalet löpare från Finland har minskat med ungefär hälften, har läst att det har varit typ 4000-5000 löpare från Finland de bästa åren och i år var det väl runt 2500. Om det beror på lågkonjunktur eller något annat, det vet jag inte.. min Stockholm Marathon resa kostade knappt 300€ totalt.
Båten med hytt,buffee,frukost tur-retur 130€
Startbevis till Maran ~90€
Bilresa totalt 900km ~40€
Så personligen tycker jag inte det är dyrt.
1971 • Nykvarn
#9
8 juni 2016 kl 14:35
Gilla
Bra synpunkter, jo Löparboomen har nog passerat vilket jag antydde i första inlägget men samtidigt tycker jag vi upplever en andra våg nu med fler än någonsin som springer och många av dessa är inte "uppe på maratonsträckan ännu" och därmed möjliga framtida debutanter.

Håller med möjlighet till namnbyte och låten är ju heller inget vidare :)

Argumentet runt att använda vattnet mer förstår jag inte riktigt. Vi springer redan längs vattnet på Strandvägen, Skeppsbron, Söder-och Norrmälarstrand, Västerbron och får också delvis vattenglimt på Djurgården, vilka kajer ska utnyttjas mera? På Djurgården? Ska banan ut på Skeppsholmen, förbi Grand Hotell? Gärna det men jag är inte säker på att det går att lösa med trafiken.

Intressant Simon, jag gjorde antagandet att de flesta löpare med 4h resväg kommer till Stockholm kvällen före.

Oldboy
1952 • Danderyd
#10
8 juni 2016 kl 15:00
Gilla
Mera vatten kräver nog att man springer runt Södermalm. Kanske går, för trångt? Från Stadshuset mot Kungsan på nåt vis på första varvet och vidare längs Strandvägen "baklänges", ut i grönskan och sen runt Söder varv 2. Hm, görbart? Tråkigt längs finlandsfärjorna (noll publik?) men slipper man Torsgatan första gången kanske det tar ut vartannat och det blir plattare.
1980 • Uppsala
#11
8 juni 2016 kl 15:15
Gilla
Möjligt att intresset har svalnat lite för löpning i allmänhet och då det krävs en del träning att ta sig igenom ett marathon, jämfört med exempelvis en halvmara så väljer nog folk det "rimligare" alternativet Göteborgsvarvet exempelvis.
Vet inte om Ultra AKA långpromenad (om man inte heter Jonas Buud) konkurrerar ut maran då det är en helt annan sport, men möjligt att det är så.
Priset går nog inte att göra så mycket åt, sJälv tycker jag det är prisvärt med tanke på service och vad man får för pengarna.

Längtar redan tills nästa år!
Kinsei
1974 • Malmö
#12
8 juni 2016 kl 15:36
2 Gilla
Någon som vet hur stor andelen fullföljande i förhållande till antalet anmälda sett ut de olika åren? Jag kan tänka mig att rätt många som drogs med av löparvågen och anmälde sig till loppet inte ens fullföljde.

Själv tycker jag nog att det är rätt skönt att hysterin har lagt sig. Jag gillar inte lopp där man måste anmäla sig ett år i förväg, delta i lotterier eller köpa dyra paketresor. Köpenhamn bli t.ex. aldrig fullt, går att anmäla sig till samma dag och har ändå inte ett alltför litet antal deltagare.

Så jag tycker rent generellt att arrangörer bör fundera mindre på hur man ska dra med ett jättestort antal anmälda (som jobbiga företagsgrupper och köpta guldteam och liknande som i gbg-varvet) och mer på hur man fixar ett bra lopp för de - i det här fallet nära 13' - som faktiskt fullföljde, så att de vill göra det igen. Flera av förslagen i TS håller jag i princip med om, särskilt starttiden (som är katastrofal vid en värmebölja).

1971 • Nykvarn
#13
8 juni 2016 kl 16:03
Gilla
https://mitti.se/stockholm-marathon-byter-bana-2017/?tag=sodermalm

Hittade detta av en slump. Det låter som om tävlingsledningen planerar en ännu backigare bana. Söder Runt vore plattare men tråkigt längs Stadsgårdskajen och då måste ju banan kortas någonstans, kanske med en kortare, mer vattennära runda på Djurgården.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#14
8 juni 2016 kl 16:25
Gilla
Kan det vara så tråkigt så att det inte finns så mycket för arrangören att göra, mer än möjligtvis marknadsföring inom och utom Sverige?

Löparboomens upp och nedgångar styrs ju inte så mycket av vad arrangören gör eller inte. Maran i Sthlm har väl inte egentligen gjort så mycket för att förtjäna sitt tidigare ökande deltagarantal?

Fler av förslagen som framkommit är bra, men jag tror inte de påverkar antalet anmälda i så hög utsträckning, däremot skulle de göra loppet bättre för de som deltar.
1978 • Linköping
#15
8 juni 2016 kl 16:33
1 Gilla
Har inte läst igenom alla inlägg, men för mig så är prio ett att skippa den otroligt tråkiga svängen på Djurgården.
Petter Sundin
1988 • Solna
#16
8 juni 2016 kl 16:53
1 Gilla
Jag gissar att svängen på djurgården är den billigaste milen på loppet och de har den mest för att få ned kostnaden.
Oldboy
1952 • Danderyd
#17
8 juni 2016 kl 17:01
Gilla
Den är säkert billigast men de vill nog gärna visa upp lite mer av stadens grönska än bara trädalléer.
1984 • Örnsköldsvik
#18
8 juni 2016 kl 17:19
Gilla
Jag tror en nedgång är naturlig och svårstoppad då det finns så många andra lopp och svårare utmaningar man kan ta sig an. Men jag tror inte det kommer krympa så mycket mer än vad den gjort nu. Som några är inne på så tror jag många skulle uppskatta ha en enda lång runda istället för två varv men det kanske är svårt få till? Då skulle man dessutom kunna visa upp en större del av Stockholm. Sedan kan jag tycka visst att Ladugårdsgärdet och Djurgården är fint när man ska ha picknick eller liknande men ganska trist att springa speciellt då det typ folktomt därute. Sedan har dom försökt slänga upp några musikscener därute men känns nästan bara konstigt när det inte är någon folksamling kring dem.
Erik
1974 • Jönköping
#19
8 juni 2016 kl 17:47
2 Gilla
Finns nog mycket som kan bli bättre men två saker är viktigast enligt mig:

Tidigare starttid, 10:00 är mycket bättre! Det underlättar för oss som reser till Stockholm och vill åka hem efter loppet. Dessutom blir värmen inte lika besvärande.

En enda runda istället för två varv! Inser att det medför problem med avspärrningar men det borde ändå gå att lösa. Om jag springer en mara utomlands så skulle jag aldrig komma på tanken att välja en som avgörs över två varv.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#20
8 juni 2016 kl 18:46
Gilla
1. Allt för många har bittert insett att SM drivs mer som ett företag vars syfte är att tjäna pengar på deltagarna. Folk drar öronen åt sig och funderar kring varför en idrottsförening helt plötsligt är som ett företag. Vem får pengarna egentligen osv osv?

2. För 1000 kr i anmälningsavgift kan jag springa minst 3 maror som är 1000 gånger finare och ger mer rent själsligt.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.