Knöl på hälsenan - orsakad av tåhävningar - Löpning
Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 11905 visningar

Knöl på hälsenan - orsakad av tåhävningar

1979 • Skövde
#1
11 juni 2016 - 08:20 (Redigerad 11 juni 2016 - 08:22)
Gilla 
Har under flera år haft ömmande hälsenor och vader. För att stärka upp vaderna och förebygga skador började jag göra excentriska tåhävningar i början av maj. Var ganska disciplinerad och körde 3x10 med rakt resp böjt ben en gång om dagen.

Efter några veckor med regelbundna tåhävningar fick jag plötsligt ont under ett löppass, en skarp stickande smärta i höger hälsena. Det var så illa att jag efter någon eller några km fick sluta springa helt.

Efteråt var hälsenan svullen och när svullnaden gick ner noterade jag en bula mitt på senan. Tre veckor senare är bulan kvar och jag känner då och då att det sticker till. Har provat lätt jogg en gång men fick avbryta.

Kan det vara så illa att tåhävningarna orsakade just den skada de var tänkta att förebygga?

Vad består bulan på hälsenan av?

Hur ska jag rehabba? Just tåhävningar brukar ju vara det första som rekommenderas på olika forum men känns inte så lockande när jag ser ett klart samband mellan tåhävningar och min skada.

Någon som kan tipsa om ett bra ställe i Skövde att få hjälp med detta?

Kan slitna skor orsaka hälseneproblem? Jag kom på att mina dojor (har bara använt ett par de senaste 8-10 månaderna) gått runt 140 mil. Köpte ett par nya av samma modell (Pegasus) och vid en jämförelse var de gamla rejält nedsprungna.

Att alternera mellan olika skomodeller hade väl också varit att rekommendera för att variera belastningen på hälsenan?

All input välkommen, tack på förhand!
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
11 juni 2016 - 10:52
Gilla 
Jo, man köra för mycket rehab. Å andra sidan är 60 gånger inte så väldigt mycket, särskilt inte om du kört utan extra belastning. Möjligen har du gått ner för långt med hälen, man behöver bara gå ner ett par cm, högst 5, under horisontalläge för att få önskad effekt. Men jag tror det hade varit bra att låta hälsenan vila en dag då och då.

Och för att stärka vadmuskler och senor är det bra att köra med extra belastning i en Smith-maskin eller med en ryggsäck eller med hantlar i händerna, öka vikten gradvis i alla fallen. Då kan 60 gånger om dagen bli väl mycket så ta reda på om det är yttre eller inre vadmuskeln du haft problem med så kan du lägga fokus där. Men just nu tror jag att du bör avvakta tills du fått en professionell bedömning.

Och ja, skor kan orsaka problem, särskilt om de trycker lite på hälsenan och det kan väl ändras med slitaget.
Och ja, det är bra att växla mellan olika modeller av skor.

Tycker det är viktigt att du söker hjälp, det finns säkert någon naprapat eller sjukgymnast med inriktning mot idrottsskador i Skövde.
Valentin Fhager
1975 • Sävedalen
#3
11 juni 2016 - 15:21
Gilla 
Det sitter en slemsäck (bursa) innanför hälsenan. Det skulle kunna vara så att du har fått en inflammation i den som gjort att den svullnat upp (bursit). Jag reserverar mig efter detta uttalande allt var jag kan eftersom jag inte är någon medicinsk fackman, men det kan i alla fall vara en hypotes att kolla upp.
Christer Bertel
1953 • Uddevalla
#4
11 juni 2016 - 15:36
Gilla 
Anders Gärderud rekommenderar 100 exentriska tåhävningar varje dag i förebyggande syfte.......
Pär M
1969 • Umeå
#5
11 juni 2016 - 23:19
Gilla 
Du gjorde för få excentriska tå-hävningar..
Sen "måste" en expert säga om du ska göra i trapp eller på platt underlag.

Så sök hjälp på nån clinic som kan hälsenor...(via har två i Umeå)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.