Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 12927 visningar

Knöl på hälsenan

Anna Carnegård
1975 • Malmö
#1
20 november 2012 - 19:16
Gilla
Hej!
Jag har under en ganska lång period haft problem med sk hälsporre. Har tränat och stretchat foten, fått antiinflammatoriskt och stötvågsbehandling. Och ingenting har egentligen hjälpt. Springer ingenting. Går korta promenader, men kör en del spinning. Nu senaste veckan är det som om skiten spridit sig uppåt i hälsenan - som jag aldrig tidigare haft problem med. Det har blivit en liten knöl mitt på senan, ett par centimeter upp från hälen. Vad sjutton är det? Inflammation?
1971 • Göteborg
#2
20 november 2012 kl 19:37
Gilla
Hej! Du har drabbats av hälsenetendinos vilket är en inflammatorisk åkomma på hälsena. Detta kan du träna bort genom isometriska tåhävningar. Dessa görs genom att du står på en tröskel, pall eller dylikt, snabbt går upp på tå och sedan långsamt ned 15 grader nedom horisontalplanet. Kör 15x3 gånger 2 gånger dagligen så kommer du att vara av med problemet efter några veckor. Din hälsporre (smärta framför hälen, med värst besvär på morgonen??) brukar kunna bli bättre med tejpning vilket många sjukgymnaster brukar kunna göra. Alternativt hittar du det på nätet. Hoppas att du snart kan springa igen

Med vänlig hälsning

David Sauer
Distriktsläkare
Martin Wass
1975 • Göteborg
#3
20 november 2012 kl 22:28
Gilla
Hoppas det går bort tåhävningar skall vara bästa. Läste att lång tid med ömmande hälsena kan leda till en sådan där knöl. Har du haft ömmande hälsena innan Anna ? Själv har jag nu bara ömmande hälsena men jag tänkte göra tåhävninga och ha raggsockor på mig enligt Anders så kan kyla försammra men vet inte riktigt om det stämmer . http://www.marathon.se/fraga-coachen/52536
Magnus
Stockholm
#4
21 november 2012 kl 12:20
Gilla
Både hälsene- och hälsporrebesvär kan bero på för svag vadmuskulatur, så tåhävningar kan vara en bra idé. Ev kan även sk muskelknutar i vaden påverka, så ett besök hos idrottsmassör skulle kunna vara en annan idé.
Anna Carnegård
1975 • Malmö
#5
22 november 2012 kl 00:15
Gilla
Tack för all respons! Har nu återupptagit tåhävningarna! Har slarvat en hel del med det sedan hälsporren slog till. Inte så smart, men jag agerade verkligen helt irrationellt då. Har sprungit utan skador i hela mitt liv så jag visste knappt hur man får tag i en sjukgymnast.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.