23 juni 2016 - 11:56
Med 70 km i veckan så finns det utrymme för ett långpass i veckan. Åtminstone varannan vecka är det bra om långpasset är minst 30 km (är du inte där än så öka bara 2-3 km i taget). Längsta långpasset brukar det vara bra att lägga 3-4 veckor före maratonloppet, det gör inget om det är 35+ km men inte längre än 39.
Idealiskt tycker jag att det är om man kan springa ett halvmaratonlopp två veckor före maran, men då utan att springa på max. I stället väljer man den fart man tänker sig kunna hålla på maran. Nu kolliderar det här lite med Bosses råd om en halvmara 3-4 veckor före. Man får anpassa lite. En maxad halvmara 5 veckor före, längsta långpasset 3-4 veckor före och sen en halvmara i marafart. Eller kör längsta långpasset 5 veckor före, en maxad halvmara helgen därpå, sen ett tremilspass med en fartökning i och ett millopp 10-14 dar före maran. Eller nåt annat, det är lite svårt att få in både mycket fart och stor mängd sådär några veckor före.
Att köra 20 km eller mer i sin tänkta marafart tycker jag är riktigt svårt på egen hand men med en tillräckligt snabb löpare som sällskap kan det gå bra, fullgott alternativ till en tävling som man inte maxar.
Sista två veckorna före (1-3 veckor, individuellt vad som är bäst) trappar man ner träningsmängden men håller kvar en hyfsad intensitet, dvs kortare snabbdistanspass i samma fart, färre intervaller, kortare eller färre distanspass.
Män går ofta ut för hårt men kvinnor går inte sällan ut alltför försiktigt på särskilt ett första maraton, därför är det bra att veta rätt väl vad man kan väntas klara. Det är en hyfsat färsk tävling på minst en mil bra för. Använd en bra kalkylator för att räkna om, mcmillanrunning.com har en som är rätt bra om man har klarat av sina långpass ordentligt, lika så om du googlar på howard grubb som beräknar ålders- och könskompenserad prestation som man kan översätta mellan olika distanser.
En tumregel säger att första halvan kör man på klockan, andra på känsla, d v s då får man öka om man känner sig pigg. Men jag tror det är bättre att öka efter 30 om man inte tycker att det känns slött.
Kolhydratladdning: de sista kanske tre dagarna före byter man ut det mesta av fett och protein mot kolhydrater, gärna långsamma. Inte alltför mycket fibrer men man måste ju hålla magen igång. Kvinnor behöver dessutom möjligen öka kaloriintaget lite (=extra mellanmål) men det kan nog kompenseras av att äta som om man tränat som vanligt fast man dragit ner till kanske en tredjedel av mängden sista veckan. Tyvärr innebär laddningen att man går upp 1-1,5 kg ungefär men det är mest glykogen och bundet vatten så det är meningen.
Jag är inte helt överens med Bo om att detta räcker utan förespråkar maximalt energiintag under loppet, det betyder att man dricker sportdryck från början till slut under loppet, vatten är för utvärtes bruk (doppa kepsen i om det är varmt). Visst kan man springa ett maraton utan att dricka om det inte är så varmt men det är inte optimalt. Men vatten behöver man bara dricka om det är hett, annars räcker sportdrycken - dock kan man bli sugen på att skölja bort den söta/äckliga smaken ur munnen. Men om du nu är helt ovan att dricka när du springer så börja med att vänja dig vid att dricka vatten, små mängder i taget, byt sen till den sportdryck de har på loppet. Funkar inte det så prova någon gel av ett annat märke, vatten+gel fungerar ungefär likvärdigt med sportdryck men man får ju släpa på sina geler.