Löpning Träning 6 inlägg 4268 visningar

Mitt första marathon-träningsupplägg-tips

Adam Vilhelmsson
1990 • Vara
#1
21 mars 2012 - 21:20
Gilla
Hej!

Tränar fotboll 4-5 gånger i veckan och någon löprunda.
Har som mål att ta mig igenom ett marathon på bästa möjligt tid med en seriös förberedelse och undrar hur långt innan man ska förbereda sig, hur man ska träna samt tävlingar/distanser man bör avverka innan...
Har som längst kört 2 mil i sträck...

1971 • Halmstad/Göteborg
#2
21 mars 2012 kl 22:49
Gilla
Bra fråga Adam och jag ska försöka ge lite av min syn på saken. Utan att "hacka" på fotbollsträning så är det stor skillnad mellan fotbollsträning och marathonlöpning. Jag tycker att fotbollsspelare ofta kan vara duktiga på 5-10 km men på längre distanser kräver det mer löpträning. Hur lång tid innan du ska börja träna är lite som, hur lång tid har du på dig? Har du 3 månader så löser du det och har du 6 månader så löser du det. Man gör det bästa av situationen helt enkelt. Jag tycker du ska kika runt på lite olika träningsprogram på internet, t ex här på jogg, marathon.se och runnersworld.se. Långpasset är naturligtvis viktigt, ett distanspass skadar aldrig och kan du även köra lite längre intervaller är det bra.
1978 • Älmhult
#3
22 mars 2012 kl 07:35
Gilla
Håller med Kenth ovan.

När jag gjorde min första mara, så körde jag 2-4 pass per vecka och ett par (5 st ?) längre pass på slutet av upplägget. Det gav mig en tid på ca 3.40 med ca 6 mån träning.

Allt beror på vad du har för förutsättningar och ambition. Som Kenth skriver ovan är långpasset nyckelpasset. Se till att ha med detta i ditt upplägg. Viktigt att du inte ökar för fort, skaderisken blir stor vid längre distanser om du inte är van. En tumregel är + 10 % som mest per vecka.

Har du en större ambition än att bara ta dig runt, så är intervaller (gärna 1-2 km långa) bra för att få upp farten. Även här är det läge att ta det lugnt i början.

Kika som sagt på de träningsprogram som finns här på jogg eller på marathon.se (finns massor ute på nätet). Ta till dig det du känner funkar för dig. Finns mängder av trådar här på forumet som tar upp diverse frågeställningar, gör sökningar på dina specifika frågor.

Lycka till!
Adam Vilhelmsson
1990 • Vara
#4
22 mars 2012 kl 08:41
Gilla
Stort tack för detta killar! Lycka till!

Adam
1975 • Alnö
#5
22 mars 2012 kl 08:54
Gilla
Jag är gammal fotbollsspelare och började med löpning för ugefär tre år sedan, men har tränat "seriöst" i lite drygt ett år. Omställningen från ledarledd gruppträning (inom fotbollen) till ensamträning som löpningen innebär kan vara lite svår ibland. Men samtidigt är det oerhört befriande att vära sin egen tränare.
Nu är ju alla olika, men jag har inte fått nåt gratis i min löpning från den träning man genomförde som fotbollsspelare. Självklart är man inte rädd för att träna och man är ju van att det ibland kan göra lite ont. Men från all fotbollsträning drar man ju på sig en del extra muskelkilon då man ju oftast tränar explosivitet med ganska tung muskelträning för benen.
Jag tror inte att vi som är fd fotbollsspelare, och som skolar om oss - egentligen blir bra löpare som kan tävla med de allra bästa. Men det är så fantastiskt kul att stå där vid starten innan en tävling och känna nerven och få vara med i den gemenskap ett stort lopp innebär. Inom löpnmingen finns det liksom ingen konkurrens på motionärsnivå varför alla verkligen är villiga att hjälpa varandra med tips om skor, träningsupplägg, funktionskläder mm mm. Jämför det med en fotbollsträning i oktober där din närmsta konkurrent om en plats i startelvan går in med dobbarna före i en träningssituation ;)
Det händer inte ofta inom löpningen..
Så spring, spring, sping och spring så kommer du hitta tjusningen. En mara tror jag du klarar redan idag, men frågan är hur man klarar den. Mitt mål är att klara maran med marginal, d v s må hyfsat ok efteråt och komma i mål under 4 timmar. Lycka till!
1967 • Kristianstad
#6
22 mars 2012 kl 14:45
Gilla
Kolla in träningsprogrammen här på jogg.se och
se om det kan vara något. Jag försöker själv följa
ett marathonupplägg. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.