Löpning Träning 14 inlägg 7769 visningar

Varför blir jag långsammare?

1989 • Karlstad
#1
6 augusti 2016 - 09:12
Gilla
Min utveckling går bakåt, känns det som. Jag tränar mer, men blir långsammare. Efter Göteborgsvarvet i år har formkurvan pekat spikrakt nedåt. Varför? Jag vet inte. Jag kan inte komma på någon anledning. Klart är att jag måste ändra något i mitt träningsupplägg så utvecklingen börjar gå framåt igen.

Det konstiga är att jag springer distanspassen på lägre puls trots något högre fart. Och det känns lättare. Men snabbt kan jag fan inte springa längre. En månad efter gbg-varvet sprang jag milen långsammare än första milen på gbg-varvet (!) Så har utvecklingen fortsatt sen.

Slarvar kanske något med tröskelpassen. Men tycker inte att det borde ha så stor påverkan. Kanske har gått upp max ett kilo sedan i våras (öl och god mat under sommaren), men inte heller det borde påverka så mycket. Kilometersintervallerna går nästan tio sekunder långsammare nu.

Någon kunnig som vill kika i min träningsdagbok och tipsa om vad jag bör förändra? För något måste jag fan göra.
Bengt
1979 • Vallentuna
#2
6 augusti 2016 kl 09:26
Gilla
Personligen tror jag att det skulle vara bra med lite mer vila emellan åt. Hur ofta och hur länge vet jag däremot inte..
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
6 augusti 2016 kl 09:41 Redigerad 6 augusti 2016 kl 09:43
Gilla
Jag tycker inte det ser SÅ konstigt ut enligt träningsdagboken, utan rätt OK. Personligen tror jag du behöver tävla långlopp oftare (gärna bylopp i landsorten sommartid) och annars tävlingsfri tid behålla ett tröskelpass per vecka med kontinuerlig löpning minst 4-5 km.

Det kan ju vara bra att kolla Hb-värdet då och då för att utesluta att det är en möjlig orsak till längre formsvackor.

För att sedan utvecklas vidare behövs troligen speciellt fler längre pass på 2-2.5 mil så att veckomängden på något års sikt når 8-9 mil mot nuvarande snitt kring 6 mil. Det bör dessutom underlätta att orka fartpass som t ex snabbdistans i tröskelfart 10 km när tävlingar inte finns.
Dina tider antyder väl ungefär genomsnittstalang med den träning du bedriver nu (förutsatt att Hb-värdet är för dig nu normalt och BMI inte över 20-21).

1976 • Mora
#4
6 augusti 2016 kl 18:18
Gilla
Tålamod. Ibland blir det platå eller till och med något bakåt i utvecklingen. Du tränar på bra. Riktigt fin kontinuitet och i mina lagom mycket kvalitet. Fortsätter du träna på kommer du att förbättras på sikt. För att på sikt ha chans på ditt "drömmål" på 35 på milen måste du dock öka mängden upp mot 10 mil/vecka.
Walker67
1947 • Växjö
#5
6 augusti 2016 kl 18:19
Gilla
Hur lång är du och vad väger du ? Annars är +6 kg en icke försumbar viktökning, vilket innebär att du måste lyfta så mycket mer i varje steg. Det kanske inte gör så mycket på distanslöpningen, men när du skall springa snabbt kan det vara en hämmande faktor.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#6
6 augusti 2016 kl 19:02
Gilla
Ser rätt bra ut. Tror att du får till riktigt bra tider när det blir svalare fram åt hösten och du börjar få betalt för den fina träningen du bedrivit i sommar. Man kan inte räkna med en kontinuerlig förbättring vecka efter vecka. Tror att du kan vara något nedtränad, och att avlöningen för detta kommer. Träning är inte tävling.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#7
6 augusti 2016 kl 23:55 Redigerad 6 augusti 2016 kl 23:55
Gilla
.
1989 • Karlstad
#8
7 augusti 2016 kl 11:51
Gilla
Tack för alla svar.

Det är väl så, att formen går upp och ner. Är van att det ständigt pekar spikrakt uppåt så det är aningen frustrerande nu när det känns som utvecklingen går bakåt.

Ska försöka få till fler tröskelpass samt långa långpass.

#5 179 cm lång och väger 67-68 kilo. Skulle nog inte skada att tappa några kilo.
1973 • Åkersberga
#9
7 augusti 2016 kl 12:51
Gilla
För egen del kan jag känna att för varje löpår så blir det mindre morot i förhållande till piskan man ger sig själv :-) och extra lätt då att man blir lite bekväm av sig också.
Men du är fortfarande ung och stark och jag är övertygad om att nya pb kommer om du fortsätter att träna och lyssnar på de föregående talare.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
7 augusti 2016 kl 14:52
Gilla
Vikten är inget större problem, jag låg på 70-71 kg när jag tävlade ( längd 181 ). Om man bara ser till att äta bra mat så brukar det reglera sig själv såvida man inte äter en massa onödigt socker. Man behöver t.ex aldrig dricka sportdryck när man tränar.
1974 • Hällingsjö
#11
7 augusti 2016 kl 15:09
Gilla
Det du behöver göra är att lägga in en vilovecka. Träning handlar om att bryta ner kroppen för att sedan bygga upp den igen via en lugn vecka och på så vis få till en superkompensation. Jag får precis samma symptom som du har när jag har tränat på bra ett tag och det enda som hjälper är att ta det lugnare ett tag. Förra året fortsatte jag att köra på trots att jag hade samma symptom och det slutade med att jag fick åka in till hjärtintensiven 2 ggr p.g.a förmaksflimmer.
1981 • Vegan Runners
#12
7 augusti 2016 kl 15:14
1 Gilla
Jag tycker din träningsdagbok ser rimlig ut, inga varningsklockor som ringer. Jag brukar ha tålamod och variation som ledord när träningen går i stå. Typ dra ner lite på löpningen, flytta den till miljöer där tid inte är så mätbart, t.ex springa i skog eller köra backintervaller istället för tusingar. Men samtidigt hålla igång konditionen med annan träning, cykel, skidor eller vad som fungerar för stunden. Ge kroppen tid att absorbera träningen du gjort hittills och vänta in att det börjar kännas lättare innan du sätter igång med tuffare träning igen.
1989 • Karlstad
#13
7 augusti 2016 kl 17:17
Gilla
#11 Har börjat med att jag drar ner på mängden var tredje vecka (från cirka sju mil till fem mil) samtidigt som jag då fokuserar mer på fart (kortare intervaller och någon snabbdistans). Men det kanske inte är tillräckligt.

Hur ofta bör man lägga in en vilovecka och hur ska träningen se ut då?
1974 • Hällingsjö
#14
7 augusti 2016 kl 20:23
Gilla
Det är så klart individuellt hur man behöver lägga in vilan. Det finns säkert personer som kan köra på som du gör vecka ut och vecka in och där en eller tvår vilodagar per vecka räcker. Men eftersom du försämrar dina resultat så verkar du behöva lägga in planerad vila. Börja med att testa att köra var fjärde vecka som lugn. Mina problem dyker upp när jag kör fartpass som intervaller och/eller tröskelpass. Det jag tror händer är att man stressar hjärta och lungor så att det systemet börjar balla ur (googla på parasympatisk systemet). Därför ska man köra lugna pass under vilovecka. För att inta tappa löpkänsla så tycker jag att man bör köra 2-3 pass och 20-30 km totalt. Jag har antagit att du känner dig helt ok i kroppen men att det är "flåset" som sätter begränsningen om du försöker höja farten? Jag brukar också få symptomet att pulsen störtdyker efter en intervall om jag inte kör aktiv vila. Är detta något du känner igen?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.