Löpning Träning allmänt 6 inlägg 11746 visningar

Trött ländrygg

1984 • Eskilstuna
#1
13 augusti 2016 - 15:35
Gilla 
Hej! Jag har tränar på i många år i perioder och har nu haft en lång period av riktigt bra träning. Försöker träna styrka och kondition blandat, delar gärna upp styrketräningen till några muskelgrupper i taget. Något jag älskar att träna är ländryggen, men aldrig förr har jag fått så ont under så lång tid som nu. Vad jag än tränar så är jag konstant trött i ländryggen, att sätta mig ner/resa mig upp tar emot hela tiden. Gå, jogga mm går bra. Kört en del roddmaskin och crosstrainer sista tiden, roddmaskin går ibland inte alls för att det tar emot så pass mycket. Vad har ni för tips? Ska jag fortsätta träna ländryggen och musklerna omkring (bål, rygg, rumpa m.m.) eller ska jag vila ut det onda och helt vila från träning ett tag? (Kan bli svårt dock, inne i ett stim och älskar det).
Tar mer än gärna emot tips! /Madde
1973 • Åkersberga
#2
13 augusti 2016 - 16:22
Gilla 
Hej Madde, Tycker jag känner igen det där trötta ländryggen från förr då jag själv kunde få det i perioder när jag tränade väldigt mycket. Grejen är att ländryggen är alltid med oavsett vad man tränar och får därmed mycket stimuli under hela dagen och därför behöver inte så stor volym specifikt träning för att vara stark. Också viktigt att man håller god form under utförandet av olika övningar som rodd, benböj, marklyft osv och att man alltid har en rak ländrygg med lite svank.
Jag skulle också minska volymen på de övningar och rörelser som belastar ländryggen under en period för att ryggmusklerna skall ha en chans att återhämta sig. Sen är såklart vila, tillräckligt med mat och protein viktigt för återhämtningen.
1984 • Eskilstuna
#3
14 augusti 2016 - 10:39
Gilla 
Ja ländryggen är ju med i de flesta rörelser man gör. Jag tänkte försöka att träna lätt jogg och gå kommande dagar och inte lägga in styrkeövningar alls för att åtminstone underlätta. Det är väl troligen någon överansträngning som blivit och behöver läka i lugn och ro. Men helt och hållet vila känns svårt då jag är igång i ett så pass bra flow just nu.
Vila och bra kost fungerar bra!!
Hörby
#4
12 december 2016 - 16:12
Gilla 
Min sjukgymnast sa att det handlar om hur man lutar bäckenet när man står och går. Om man lutar det bakåt för mycket kan man få ont i ländryggen. Prova att "dra in" rumpan lite, som en hund som drar ner svansen mellan benen. Hitta ett läge som känns okej för dig och kom ihåg att hålla den positionen när du står.

Mvh
Johanna Gustafsson
1992 • Skövde
#5
13 december 2016 - 09:29 Redigerad 13 december 2016 - 09:29
Gilla 
Jag har också haft ont i ländryggen i perioder och gick hos fysioterapeut när jag var yngre och fick träna på att luta fram bäckenet/dra in svanskotan.

Jag har fått mindre problem sen jag började bli noga med rörlighetsträningen och gå på yoga med jämna mellanrum. Rörlighet och stretch i framför allt säte och höft kan nog hjälpa dig.

Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#6
17 december 2016 - 22:55
Gilla 
Se till att musklerna i rumpan inte är strama, för ofta är det därför som man sedan får ont i ländryggen (påverkar bl.a. bäckenet, se #4). Massage kan hjälpa, eller sätt dig på golvet på en tennisboll eller triggerpunktsboll (skillnaden är att den senare är hårdare och inte glider omkring så mycket) och flytta runt bollen tills du hittar de punkter där musklerna är riktigt strama. Gör det ordentligt ont så vet du att du har hittat problemet!

För mig är det oftast övre delen av gluteus medius (lite på yttersidan av rumpan) som behöver en omgång.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.