Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 3470 visningar

Trött och ont under långt tid.

Daniel Ådalen
1976 • Klippan
#1
17 juni 2023 - 14:08 (Redigerad 17 juni 2023 - 14:17)
1 Gilla
Jag började springa ordentligt förra sommaren, kom igång riktigt bra och kontinuerligt. 3-4 ggr veckan där jag ökade på längden.

Har lite problem under hösten med fotleder men träningen fortsatte.

Början av året började det plötsligt gå dåligt , från en vecka till en annan kände jag mig plötsligt helt slut fysiskt. Mina ben hade träningsvärk och konditionen försvann.

Från ena veckan kunde jag springa 6km enkelt och veckan efter var 2-3 jobbigt.

Så jag tänkte som de flesta att jag har nog överansträngt mig. Tog en vecka vila , kom tillbaka ännu klenare. Tog två veckor samma sak och smärtan i låren fortsatte.

Fick nytt jobb i februari och reningen avtog med pendling på 16 mil tur och retur dagligen.
Så jag kopplade en del av mitt mående till jobb , stress och pendling.

I slutet av maj började jag bli enormt trött och hjärnan känns helt dränerad , samt värk i andra delar som vaderna enbart efter lite promenad. Träffade läkaren i måndags och tänkte jag springer en gång innan bara för att se hur det faktiskt känns.

Efter 200m värkte mina knän enormt och pulsen var hög.

Började bli riktigt orolig.

Läkaren känns bra , symtom stämmer in på mycket.

Tog blodprov och det enda som stack ut förutom något förhöjt tsh och något lågt ALP var ferritin.

Konstigt tänker jag för järnvärdet är ok och mina blodvärden är toppen för övrigt.

Ferritin var 12 , referens 22-322z

Kan detta ha med min ork och mående att göra ?

Har telefontid slutet av nästa vecka.

Förstår inte riktigt skillnad på Järn och Ferritin men jag hoppas det är så enkelt att bara äta järntabletter.

Trodde för övrigt detta är någon som drabbar kvinnor och gravida kvinnor men kanske löpningen har tömt mina förråd.

Tillägga jag lämnade blod för några veckor sedan, de sa mina värden var bra.
JJogg
1986 • Örebro
#2
17 juni 2023 kl 16:44
1 Gilla
Väldigt lågt ferritin. Själva järnet i blodet är inte så viktigt enligt min läkare. Ferritin är själva järndepåerna. Troligen kommer din läkaren säga åt dig att äta järntabletter. Hur såg ditt HB värde ut? Jag själv har haft problem med orken och lågt ferritin under lång tid. Tog mycket lång tid att bygga upp mina förråd igen. Så du och din läkare får klura ut varför ferritinet sjunkit. Se över kosten också. Jag tror det vänder snart för dig. Vet själv hur jobbigt det kan vara. Lycka till!
Daniel Ådalen
1976 • Klippan
#3
17 juni 2023 kl 17:22 Redigerad 17 juni 2023 kl 17:22
Gilla
Bild uppladdad av Daniel Ådalen
Tack för svaret, mitt hb värde är bra fint runt 160 och 170 innan jag lämnade blod. jag misstänker det har att göra med träningen samt att vi i hushållet gått över till nästan bara kyckling som protein då kött blev så dyrt efter inflationen. Dessutom äter jag sällan grönsaker.

Köpte järntabletter på Ica idag, men får se vad läkaren säger. Är helt slut, ligger i sängen för andra gången idag och orkar ingenting.
1965 • Kungsholmen
#4
17 juni 2023 kl 17:49
2 Gilla
Du kan be om järninfusion vilket snabbar upp återfyllnaden av järndepåer. Prata med din läkare om det.
Helsingborg
#5
17 juni 2023 kl 17:54
1 Gilla
Jag brukar mata in mina blodprover i ChatGPT för mer detaljerade överblickar. Däremot är ju dagens AI inte perfekt så bättre att låta en läkare tolka resultaten.

P-Ferritin: Referensintervallet för P-Ferritin varierar också beroende på laboratoriet, men ett värde på 12 µg/L verkar vara lägre än det normala intervallet. Ferritin är ett protein som lagrar järn i kroppen, och låga nivåer kan indikera järnbrist.

Utförlig beskrivning:

Om P-Ferritin-värdet är lägre än det normala intervallet kan det tyda på järnbrist. Ferritin är ett protein som lagrar järn i kroppen, och dess nivåer i blodet återspeglar mängden järn som finns tillgängligt för användning.

Om P-Ferritin är lågt kan det vara en indikation på att järnreserverna är uttömda eller otillräckliga. Det kan orsakas av olika faktorer, inklusive otillräcklig järninmatning genom kosten, nedsatt absorption av järn i tarmen, blodförlust (till exempel genom menstruation eller gastrointestinala blödningar) eller andra underliggande sjukdomar.

Om ditt P-Ferritin-värde är lågt kan det vara lämpligt att vidta åtgärder för att öka dina järnnivåer. Det kan inkludera:

Kostförändringar: Öka intaget av järnrika livsmedel såsom rött kött, skaldjur, baljväxter, nötter, frön och gröna bladgrönsaker.

Järntillskott: Din läkare kan ordinera järntillskott för att hjälpa till att öka järnreserverna. Det är viktigt att följa läkarens riktlinjer när det gäller dosering och intag av järntillskott.

Identifiera och behandla underliggande orsaker: Om järnbristen beror på blodförlust eller en underliggande sjukdom, kan det vara nödvändigt att behandla den specifika orsaken för att förbättra järnstatusen.

Det är viktigt att diskutera dina laboratorieresultat och lämpliga åtgärder med en läkare eller annan kvalificerad vårdgivare för att få en korrekt diagnos och individuell behandlingsplan.
JJogg
1986 • Örebro
#6
17 juni 2023 kl 18:06
Gilla
Låter lovande att blodvärdet såg bra ut. Läs på lite vad som är bra respektive dåligt att äta just i samband med järn. Skriv gärna framöver hur det går.
Daniel Ådalen
1976 • Klippan
#7
17 juni 2023 kl 19:04 Redigerad 17 juni 2023 kl 19:08
1 Gilla
Tack Peter, det ska jag göra. Läser man så verkar tabletter ta många månader innan det bli bra.

Chat GPT nya 1177 :)
1984 • Falun
#8
18 juni 2023 kl 07:23
Gilla
Hej! Måste ändå skriva att jag precis varit med om liknande grej men inte alls lika gravt.
Var sjuk i diverse influensor flera vändor i vinter och under våren började formen komma tillbaka. Men sedan någon månad tillbaka har det känts som jag tappat allt. Pulsen på passen har varit förhöjd, benen har börjar värka efter 5-6 km som det brukar göra för mig först efter 20 km. Mitt distanstempo har sjunkit rejält.

Jag har inte pratat med läkare men jag ser på klockan att mitt HRV haft en tydlig dipp. Jag har kopplat det till värmen och stressig period på jobbet. Dock kom tröttheten först i efterhand och inte när jag var mitt uppe i den.

Men så plötsligt förra veckan var jag som omstartad. Pulsen på passen var normal igen och allt kändes bra. Klockan är glad igen.

Jag har ingen aning om det var allergi, stress eller nån infektion utan klassiska symptomen.

Hoppas du får ordning på dig.
Daniel Ådalen
1976 • Klippan
#9
18 juni 2023 kl 09:08
Gilla
Hej, va otäckt det låter. Man undrar vad som är fel, jag har varit orolig för massa saker. Det som var jobbigast var att i princip på 4 veckor kunde jag inte springa alls.

Jag har haft någt liknande som du, hade feber och sjukdomssymtom som kom och gick. Det slutade med halsfluss och en penicllinkur.. Stress är också något som påverkar hälsan i stor utsträckning.
Därför jag själv trodde kanske allt berodde på stress.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
19 juni 2023 kl 13:35
2 Gilla
Det kan vara sköldkörteln som börjar svikta, såg inget prov på T3 som är det aktiva hormonet som behövs i cellerna. Jag fick mina uttalade symptom 2019 men troligen hade det smugit sig på tidigare. Be om ett komplett test för sköldkörteln med TSH, T3, T4 och antikroppar.
1971 • Nykvarn
#11
19 juni 2023 kl 20:41
Gilla
Ja ett Ferritin på 12 är lågt. Jag har haft jätnbristanemi hela mitt vuxna liv efter en kraftig magblödning i 20-årsåldern. Hb var nere på 63 då. Är otroligt väl utredd men någon blödningskälla har aldrig hittats och jag är inställd på att verkar behöva äta järntabletter resten av livet. Numera håller sig Hb oftast runt 150-160 om jag inte slarvar med för lång paus med
Järntabletter men trots 100mg Niferex 3-5 gånger i veckan har jag väldigt svårt att få upp mitt Ferritin ordentligt. Det ligger ofta mellan 25-40, vilket är över referensintervallet men bara precis.

Visst kan du be om en boost med järn via sprutor men en duktig läkare vill junta reda på VARFÖR dina värden ser ut som de är.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#12
20 juni 2023 kl 06:32
1 Gilla
Nu verkar ju HB vara normalt, låga ferritinvärden kan ju bero på att du ger blod. Tror inte man blir trött av låga ferritinvärden om HB är normalt. Däremot verkar sköldkörteln svikta (precis som #10 är inne på), vilket även låga ALP-värden indikerar. En sviktande sköldkörtel kan ge de symtomen du upplever. Precis som #10 säger, be om en rejäl utredning av din sköldkörtelfunktion.
Daniel Ådalen
1976 • Klippan
#13
20 juni 2023 kl 21:43
Gilla
Ja du har helt rätt, just frågan varför ? Känns som det är något som är fel. Fick ett provsvar till idag men vet inte riktigt vad det är Hepcedin var under referens och tror det har något med hur mycket ferritin kroppen ska ta upp.

Men gärna en booster eller infusion och sen utredning för orkar inte sova hela dagarna eller ha värk i benen.
Daniel Ådalen
1976 • Klippan
#14
20 juni 2023 kl 21:45
Gilla
Ingrid jag är inte helt säker heller men mitt mående indikerar på att det kan va lågt och må dåligt. Men jag tycker som du mitt järn är ok hb bra så varför mår man dåligt ?

Sköldkörteln kan vara problematiskt, har gjort utredning för t3 och t4 de visar normala värden , enbart TSH på väldigt lite förhöjt värde.


Men imorgon ringer dr , så uppdaterar vad han säger då.
Daniel Ådalen
1976 • Klippan
#15
21 juni 2023 kl 17:48
1 Gilla
Hej, fick samtal idag. Ska få 1500mg infusion. Monoferinfusion.

Läste på FASS står Max 500mg. Får man det tre tillfällen då?
1971 • Nykvarn
#16
28 juni 2023 kl 10:41
Gilla
Bra med boost för att få upp värdena men diskuterades inga utredningsåtgärder för att ta reda på varför?

Lågt Hb/Ferritin hos män beror ju vanligtvis på antingen förlust av järn via tarmblödning eller på dåligt upptag. Det är relativt vanligt att löpare drabbas av järnbrist/låga ferritinnivåer men det är fortfarande omdiskuterat vad det beror på, om det är så att vi fysiskt trampar sönder röda blodkroppar vid fotisättning så borde ändå hemoglobin-molekylen och inte minst järnet i den kunnas återabsorberas. Andra artiklar har snarare pekat mot att det kan bero på en sämre cirkulation runt tunntarmen och att absorptionen hos just konditionsidrottare skulle vara sämre än hos gemene man.

För att utesluta att blödning finns det enkla och praktiska självtest som ger utslag om avföringen innehåller blod, det borde kanske läkaren ha nämnt. Å andra sidan talar ditt fina Hb-värde mot att du skulle ha en aktiv blödning nu, då skulle först Hb sjunka, sedan ferritin.
Daniel Ådalen
1976 • Klippan
#17
5 juli 2023 kl 22:37
1 Gilla
Hej , ska lämna ok fler prover för varför det blir järnbrist. Jag misstänker det är en kombination av intensiv löpning från att ha sprungit väldigt lite. Även lämnat avföringsprover. Så trevligt !
Men de hittade mer saker så nu ska man få levaxin också. Känt mig katastrofalt dålig sista veckan efter infusion. Ont i huvudet, värk i leder och sen måndags känt som jag fick någon infektion i kroppen med frossa och feber. Men börjar släppa lite nu. Kanske åkt på något virus också .
Bo Wahlqvist
1950 • Nittorp
#18
18 augusti 2023 kl 17:03
Gilla
Tycket du ska ta ett prov för borrelia, du kanske har haft en fästing, problem kan komma långt efter att man har haft fästingen.
Även om du är behandlad med penicillin så kan du behöva en behandling till.
Men ett prov visar om du har någon kvarvarande infektion.
Låter konstigt att man skulle tappa kondis på någon vecka, järnbrist låter också lite konstigt, det händer inte så snabbt som du beskriver det, men vill du ha upp järn värdena så ät lever, mest näringstäta maten man kan tänka sig.
Köp ungnötslever den är inte så stark i smaken.
Skickar med en länk nedan.
Hoppas det löser sig så du kan börja träna så smått igen.
https://www.google.com/search?q=borrelia+behandling&rlz=1C1FKPE_svSE1038SE1038&oq=borrelia&aqs=chrome.3.0i131i355i433i512j46i131i340i433i512j0i433i512j0i512j0i131i433i512j0i512j69i65l2.12659j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Bo Wahlqvist
1950 • Nittorp
#19
18 augusti 2023 kl 17:31
Gilla
Så i tråden att du köpt järntabletter.
Järntabletter hjälper föga, kroppen har svårt att ta upp det, då är det mycket bättre att det kommer via maten för då tas det upp på ett annat sätt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.