Skor och vinter? - Löpning
Löpning Träning 19 inlägg 11318 visningar

Skor och vinter?

Carina Molin
1968 • Nossebro
#1
5 november 2016 - 09:08
Gilla 
Hej alla! Tänkte kolla med er vad ni kan rekommendera inför vinterlöpning. Vad använder ni för skor när det blir halt ute. Köper ni några speciella eller sätter ni broddar på dom vanliga löparskorna? Tänkte slippa löpbandet så länge det går, för det är så jäkla tråkigt :)
Ronnie Ripgården
1970 • Kungsbacka
#2
5 november 2016 - 09:21
Gilla 
Har sprungit med broddar flera hala vintrar. Funkar, men tcker att de är lite bökiga. Får stanna och justera dem under löpturen.
Är nu inne på att köpa Salomon Spikecross med metalldobbar.
1967 • www.sapiens.se
#3
5 november 2016 - 09:54
Gilla 
1) Du kan alltid kolla alla relaterade forumtrådar du hittar här till höger.
2) Jag skrev ihop ett blogginlägg om det här för fyra år sen, baserat på mååånga års erfarenhet av vinterlöpning. Alla exakta modeller av skorna är av naturliga skäl inte aktuella, men principerna håller. Värt att notera och för att citera mig själv: "Det jag inte tar upp här är vanliga hederliga skor som faktiskt funkar för det mesta om man bara håller ner farten."
https://maramackan.wordpress.com/2012/12/13/skor-for-vinterlopning/

Jag springer kanske max 5-6 pass per vinter hemma på löpbandet och det är vid tillfällen det är väldigt kallt eller extremt halt ute.

/Mackan
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
5 november 2016 - 10:41
1 Gilla 
Somliga sätter i broddar och trivs med det. Andra kör med fabriksdubbade sok och tycker det är bra. Broddar funkar hyggligt men köp då riktiga med hårdmetalldubbar, inga lågpris med aluminium från Jula exv. Jag började så men köpte dubbskor efter några år.
Men läs Mackans blogg och ta fasta på att det oftast funkar utan dubbar, bara man är uppmärksam. Jag springer året runt men det händer att jag också kör löpband, särskilt om jag vill ha ett fartpass.
Carina Molin
1968 • Nossebro
#5
5 november 2016 - 11:34
Gilla 
Tack så mycket för snabba svar. Känner att jag får prova mej fram :) . Men värdefullt att få era åsikter. Det sista jag vill är ju att skada mej.
1960 • Kungsholmen
#6
5 november 2016 - 12:30
Gilla 
För att inte frysa om fötterna så springer jag med goretex skor. De ventilerar inte så mycket. Asics heter det GTX.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#7
5 november 2016 - 13:49
Gilla 
Vid risk för ishalka så väljer jag mina Icebugs annars vanliga dojorna.
1973 • Åkersberga
#8
5 november 2016 - 15:27
Gilla 
Dubbar som man själv skruvar i sulan såsom BestGrip är annars ett bra och billigt alternativ.
Västerås
#9
5 november 2016 - 15:48
Gilla 
Jag sprang på isiga stigar/vägar idag med mina Hoka speedgoat (trailskor, googla så får du se sulan) och jag halkade inte en enda gång trots att jag sprang rakt på isfläckarna och över frostiga träbroar. Har även sprungit i mina andra terrängskor som är Saucony Peregrine och jag tappade inte greppet med dem heller. Det är min första vinter som löpare så jag har ju inget att jämföra med men om det inte blir värre så kör jag nog på såhär.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#10
5 november 2016 - 17:43
Gilla 
Det är ju lite skillnad på halka, om det är is eller om det "bara" är väta. Min skog har gott om rötter, sten och häll, en del spänger (en spång, flera... spänger/spångar?), som kanske dessutom pga mossa/alger blir snorhala när det regnar. Det är en lurig halka.
Sällan det är riktig is några längre sträckor på stigen, däremot kan det ju vara fruset och hårt.
I vintras prickade jag dagar på besök i Umeå när det var riktig is på gator och cykelbanor när jag skulle springa. Provade med broddar, men uj vilket oväsen! Väckte nog halva stan på morgonrundan. Känslan blev såklart väldigt stum också, hårt underlag och så broddarna som både är stumma i sig, och "stansar ner" fötterna precis där de landar.
Jag köpte sen ett par Inov-8 Arctic Talon, har inte provat dem på ren is, men på "slemmig skog" och då var de bra. Men på väldigt släta ytor i skogen (häll/spång) får man såklart tänka på steget.
Är det mer packad snö än ren is, håller med föregående, vanliga skor och tänka på steget räcker bra. Inte för långa kliv, försöka landa foten under kroppen.
Annat tips för vintern och allmänt ruskväder: neoprensockar är gött. Slippa känslan när man trampar igenom en pöl och foten blir iskallt blöt... eller bara regnet som piskar in i vanliga skorna. Jag har haft flyt och fått in neoprensockan i alla mina vanliga skor, storleken på skorna har tillåtit det. Smala fötter iofs.
Lycka till! Heja!
1987 • Stockholm
#11
5 november 2016 - 18:22
Gilla 
Tycker också att det funkar med vanliga skor för det mesta, men är det direkt halt ute kör jag med Icebugs. Inte riktigt samma känsla som de vanliga skorna, men det funkar. Hyggligt bekväma och jag upplever inte att jag är rädd för att halka (även om man förstås skall vara uppmärksam ändå, det är ju inte omöjligt att ramla i dubbade skor).
Jag upplever det som avsevärt bättre än sådana lösa broddar som man drar på skorna. Minns en gång då jag tappade den ena löstagbara brodden som gick sönder och inte för mitt liv kunde få loss den andra som fastnat i skon och fick springa de 7 km kvar hem med ett ytterst ojämnt och obalanserat löpsteg. :)
Acke5
1959 • Göteborg
#12
5 november 2016 - 18:41
Gilla 
För oss i Västsverige är det oftast så att vi vintertid inte har ett och samma underlag under ett löppass slask, is, lera, barmark är en inte alltför ovanlig kombination

För egen del försöker jag använda en sko med så mycket mönster som möjligt, sedan är det lägre fart, ingen hällandning och kortare steg som gäller. Nya muskelgrupper och träningsvärk därtill.
1984 • Stockholm
#13
5 november 2016 - 21:34 Redigerad 5 november 2016 - 21:38
Gilla 
Har tidigare kört vanliga skor (asfalt eller trail beroende på - asfaltsskor bättre på is, trailskor bättre på snö) och det funkar i stockholm, även om jag fått hålla mig borta från stigar en del över vintrarna. Det är rätt få pass på ett år som halka är ett reellt problem här tycker jag om man håller sig borta från skogen. Men visst blir det lite långsammare pass.

Äger två olika broddar men hellre halkar jag än springer med dom - de åker runt, klämmer och lossnar.

Till i år köpte jag best-grip-dubbar och har egendubbat ett par gamla trailroc som börjat tappa fäste, de är varma också vilket passar bra. Återstår att se hur det går, men jag tror det blir kanon. Hoppas kunna springa stig hela vintern i år.
1967 • www.sapiens.se
#14
5 november 2016 - 21:42
Gilla 
Sen jag började springa på stenåldern så har jag fortfarande inte varit med om någon vinter då det inte funkat att springa stig Johan!
Carina Molin
1968 • Nossebro
#15
5 november 2016 - 21:43
Gilla 
Tack alla för era svar. Finns en del att testa förstår jag. Får helt enkelt prova mej fram och kanske försöka slappna av. Men hatar verkligen att känna mej som Bambi på hal is :)
1984 • Stockholm
#16
5 november 2016 - 21:55
Gilla 
#14 Har man tid att leta så, annars beror det på stigen. På landstället är det inga problem, men i tex upptrampade nackareservatet är varenda uppförslut ett isfall vissa veckor från det hållet jag kommer. Har iallafall glidit tillbaka hem igen ett antal gånger :).
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#17
5 november 2016 - 23:31
Gilla 
Vill man springa stig på vintern (och det är isgata) så funkar OL-skor med metalldubb bäst. Best-Grip biter inte lika bra men kan funka ok.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#18
6 november 2016 - 16:23
Gilla 
Salomon Spikecross från oktober till mars typ.
Härligt när man springer på blöta rötter eller snöiga stigar!
Ingrid Vikman
1951 • Luleå
#19
6 november 2016 - 19:16
Gilla 
Icebug DTS buegrip. Lätta, varma, säkra på is och snö.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.