Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 10493 visningar

Salomon S-lab speed vs S-lab Sense Ultra 5

#1
27 december 2016 - 17:33
Gilla 
Jag skall köpa mig ett par trailskor och valet står nu mellan Salomon S-lab Speed och S-lab Sense Ultra 5. Är det någon som har bra koll på dessa skor och kan förklara skillnaden mellan dem? Jag kommer att springa stigar och mer teknisk terräng, men även inslag av grusstig. Kommer antagligen också vara ganska blöta förrhållanden då jag tenderar att springa trail på höst/vinter. Är också sugen på att springa ett trail marathon. Vilken sko är bäst för de längre distanserna? Är det stor skillnad i dämpning mellan de två? Till vardags springer jag annars i en Adidas Boston boost som har 10mm i drop. Kan det bli problematiskt att gå ner till 4mm i drop som både Speeden och Sensen har? Har märkt att de flesta trailskor har ganska lågt drop.
Tacksam för svar
Magnus
Stockholm
#2
27 december 2016 - 22:03
Gilla 
Jag har både och tycker betydligt bättre om Sense Ultra. Utgår från att det är SG modellen du kikar på. Den är väldigt allsidig och funkar fint för långdistans om du är van vid tunnare skor.

Speed är mycket mer nischad och bäst på riktigt mjukt underlag (läs djup lera). Jag upplever att de höga och täta dobbarna ger sämre markkänsla och att greppet på blöt sten å rötter inte är lika bra som sensen.

Om du inte behöver skon direkt så kan du vänta på ersättaren till Sense 5 som bör dyka upp i butik snart. Största skillnaden är ny mellansula som ska vara lite mer dämpad.
Johan Brodén
1981 • Jönköping
#3
27 december 2016 - 22:53 Redigerad 27 december 2016 - 22:52
Gilla 
Är det S-Lab Sense Ultra 5 eller S-Lab Sense Ultra 5 SG (Soft Ground) du menar? Ganska stor skillnad på de två skorna. Om det är SG som även föregående skrivare utgått ifrån så skulle jag välja Sense Ultra 5 SG före Speed. Den är klart mer allsidig.
#4
27 december 2016 - 23:55
Gilla 
Ok, intressant. Hmm, vad är skillnaden på Ultra och Ultra SG?
Är Sensen generellt mindre dämpad än Speeden? Är Sensen inte lämpad för en ovan löpare? Jag skulle iofs klassa mig som en van löpare, men jag springer normalt inte i "tävlingsskor" på asfalt.
Joakim N
1983 • Ängelholm
#5
28 december 2016 - 21:48
Gilla 
Vad jag läst så är SG gjorda för leriga förhållanden och ska ha grymt bra grepp där men är väldigt hårda och är en utpräglad trailer/terrängsko och ska tydligen inte springas på med asfalt och liknande.

Jag springer i ett par vanliga Sense Ultra (gen 3)och använder dem även som asfaltsko emellanåt.upp till halvmara och tycker de fungerar hyfsat där. Har även sprungit i leriga förhållanden och inte haft några direkta problem med fästet.

Kan inte jämföra med SG eftersom jag aldrig provat ett par, men intrycket jag får när jag läst om skorna är att vanliga Sense Ultra är mer allround medan SG är mer gjorda för våta/ leriga förhållanden.

Antar att någon med erfarenhet av båda kan ge dig ett bättre svar.
Magnus
Stockholm
#6
29 december 2016 - 11:55
Gilla 
Sense och Sense SG är i stort sett samma sko. Likvärdig dämpning men olika mönster på yttersulan. Greppet i vanliga modellen räcker långt men när du siktar på lopp i fjällen så är SG ett bra val. Dessutom kompletterar de dina vägskor fint.

Jag såg precis att Intersport säljer SG 5 för 899:- nu. Det är lite snålt med storlekar men värt en titt.
1982 • Eskilstuna
#7
29 december 2016 - 14:16
Gilla 
Vet inte mycket om speed men är väldigt nöjd med Sense Ultra 5 SG (Soft Ground). Hade ett par Ultra 4 SG innan som jag slet ut. Springer nästan alla terränglopp upp till 6mil med dom. Men åk och testa dom innan, passar inte alla fötter och ganska små i storlekarna.
1980 • Åby
#8
29 december 2016 - 14:29
Gilla 
Speed är en supersko för att springa i riktigt grisiga förhållanden, den är rätt smal och ger känslan av en OL-sko. När jag ska ut på äventyr i obanad terräng och inte riktigt vet vad jag ska hitta på väljer jag dem för att de skyddar fötterna på ett föredömligt sätt, de duger att springa kortare sträckor på belagd väg men det är ingen höjdare.

Sense-skorna är en annan produktfamilj med fokus på låg vikt och mycket löpkänsla för tävling, jag springer allt från 5km till åtta mil i Sense, varvar mellan de vita och svarta (SG) beroende på underlag och humör. Det bästa med skorna är att de har en rockplate som skyddar mot genomslag och att de är väldigt allaround.

till 2017 kommer nya Sense-skor med tillskott av en helt ny sko för ultra som ser väldigt intressant ut och även en sko för swimrun samt uppdaterad version av Sonic (vägsko men begåvad med trail-DNA som tåskydd och bra sula).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.