Löpning Kläder, Skor & Prylar 13 inlägg 8476 visningar

S/LAB Sense Ultra vs Sense Ride

1988 • Vendelsö
#1
1 oktober 2017 - 21:10
Gilla 
Hej!

Jag är ute efter ett par nya trallskor för lite längre distanser (30km+). Springer idag i ett par Inov-8 Roclite 280, men tycker att dessa är lite för "minimalistiska" för min smak och har lite för lite dämpning.

Jag har därför sneglat lite på Salomon Sense Ultra och Sense Ride. Förutom prislappen som skiljer sig med cirka 600 kr har jag svårt att se alltför stora skillnader mellan skorna. Men vad tycker ni? Finns det någon som har provat båda modellerna? Vilken ska man satsa på om man är ute efter en trallsko för lite längre distanser och vill ha lite mer dämpning?

En stor bonus är också om ni kan bidra med er erfarenhet av dessa skor i vintermiljö. Ska börja springa mer i vinter och funderar på om dessa då räcker fint för traillöpning eller om det är Icebugs som gäller.

Stort tack på förhand!
Västerås
#2
2 oktober 2017 - 00:58
Gilla 
Här finns en jämförelse
https://www.google.se/amp/s/trailtopeak.com/2017/08/16/gear-review-salomon-sense-ride/amp/

Sprang själv hela ultravasan 90 km i sense ultra och jag tycker det var en riktigt bra och skön sko, speciellt när det blev väldigt lerigt och grisigt. Har inte testat sense ride men det verkar ju bara vara en lite billigare budgetvariant av samma sko så de fungerar säkert de också.
Johan Mörck
1970 • Västerås
#3
2 oktober 2017 - 07:58 Redigerad 2 oktober 2017 - 08:01
1 Gilla 
Jag har båda skorna. Ultran sedan den kom i julas och har väl springet minst 60 mil i skon, både i snö, skog och på asfalt, sommar och vinter. Det är en rätt "teknisk sko" med ett tunt och lätt material. Mellansulan är ganska mjuk och skon lämpar sig bra att springa på steniga och ojämna underlag, funkar såklart kalas i skogen också men när det är lerigt tycker jag personligen att det finnas andra skor som ger bättre grepp. Lite torrare skog funkar bra.

Sense Ultra har en ganska smal "midja" men en rymlig tåbox. Detta är otroligt skönt ibland. Samtidigt har jag sprungit längre skogslopp (45+) men mycket ojämn och brötig terräng och då har framfoten varit allt för rörlig i tåboxen vilket skapat irritation och ibland blåsor. Detta kan såklart avhjälpas men kombinationen smal midja och bred framfot
kan man behöva testa för att se hur din fot gillar det.
Hälkappan är som flera andra Salomon helt otroligt bra, utan att vara hård låser den foten bra utan att trycka någonstans i onödan.
Ultra har en ganska mjuk mellansula som är skön. Det ger behaglig dämpning, inte minst när det är lite ojämnt underlag, stenigt och så. Gissar att dessa togs fram med lite extra fokus på att springa i berg och på steniga ojämna stigar.

När Sense Ride kom så köpte jag den direkt. Det är en otroligt skön sko och i flera avseenden är mer prisvärd än Ultran. Har kört cirka 30-40 mil i den. Den är nog något tyngre och den är också en mer stoppad sko, den är liksom mer "klädd". Mellansulan är möjligen en aning mindre mjuk eller så är det en styvare yttersyla som bidra till det intrycket. Även denna sko har jag testat det mesta med, dock ej stening bergslöpning. Funkar för det mesta men även här skulle jag nog säga att allt för lerigt/gyttjigt så finns det nog bättre skor. Sprang BRR100 i dessa skor och skogspartierna var geggiga som 17 och där kände jag mig inte helt safe utan fick ta det ganska lugnt på vissa ställen (kan iofs berott på annat också ;-)

Sense Ride har en något smalare framfot än Ultra och jag upplever det som att min fot sitter "bättre" i Ride än i Ultra. Men det menar jag nog mest att framfoten sitter mer låst och stabilt i Ride. Kör gärna med tåstrumpor på längre lopp och det gör ju framfoten något bredare men funkar utmärkt i Ride, liksom i Ultra eftersom den är något bredare.
Hälkappan på Ride också mycket skön, möjligen något mer stoppad än Ultran utan att för den bli en styv hälkappa.

Har bara kört Ultra i vintermiljö och det funkar prima MEN det är en tunnare sko än Ride. Ultra har ett mesh på framfoten vilket gör skon luftig och skön när det är lite varmt. Jag har kört dubbla strumpor på vintern och visst har det funkar bra men jag är rätt säker på att Ride kommer att funka snäppet bättre som vintersko eftersom den är mer stoppad (givet att skon sitter lika bra på foten).

Har som sagt kört båda skorna på längre sträckor, 45 till 161km, i olika slags terräng och kan inget annat säga att jag är glad att jag har båda skorna. Jag funderar nu på att köpa ett par nya Ultra (eftersom nubben på bakfoten är utslitna) eller möjligen vänta för att se hur den nya versionen blir. Om jag var tvungen att välja en sko, framför allt för den kallare perioden på året, skulle jag inte tveka på att köpa Sense Ride. Det är en väldigt prisvärd sko som mina fötter uppskattar.
Andreas
1990 • Stockholm
#4
2 oktober 2017 - 11:07
Gilla 
Även jag har sprungit mycket i Sense Ultra. Tycker det är en toppensko!
Jag använder Sense Ultra och kompletterar med Inov8 X-talon 212, vilket jag anser vara de enda skor jag egentligen behöver.
Ultran kan jag använda till det mesta förutom när det regnat/regnar och är väldigt blött i spåret. Där räcker inte riktigt dobbarna till.
Jag håller även med om tåboxen som är lite i bredaste laget för min del (vilket betyder att den är normal för andra, då jag har smala fötter) och medfört att tårna och framfoten fått lite för mycket utrymme under rundor 30km+-.

Hälkappan är grym, skon kramar om foten på ett skönt sätt, minimalt slitage trots att jag sprungit på allt från asfalt till stökig skog och de känns väldigt smidiga trots dämpningen. Jag väger 85kg och det känns som att jag kan springa hur länge som helst i dem.

Nu var inte detta en jämförelse med Sense Ride, men nu vet du vad ännu en tyckare tycker om Sense Ultra ;)
1980 • Åby
#5
3 oktober 2017 - 08:51
Gilla 
Sammanfattat så är Sense Ride den "icke-race"-versionen av S-Lab Sense Ultra fick jag förklarat för mig från Salomon när de släptte skon, skon har vibe-inlägg vilket ger en bättre stötdämpning och skönare känsla (Vibe kommer finnas i Sense Ultra 2 som kommer till nästa år). Även lästen är mer precis i ultran medan Ride är lite generösare i bredd och hälkappa. Det är även mer stoppning i Ride (högre våtvikt dock) och den kommer i flera färger :)
1988 • Vendelsö
#6
4 oktober 2017 - 19:38
Gilla 
Stort tack för alla bra svar! I dagsläget lutar det mer åt att det blir ett par Sense Ride. Dock funderar jag på om skorna kan vara FÖR dämpade?

Jag sprang nämligen tidigare i Speedcross 3 och tyckte att de skorna hade bra med (snudd på för mycket) dämpning. Dock har jag från flera personer fått höra att Sense Ultra är ÄNNU MER dämpade. Om detta stämmer borde det innebära att Sense Ride är mycket mer (för mycket) dämpade än Speedcross.

Vad säger ni?
Johan Mörck
1970 • Västerås
#7
5 oktober 2017 - 08:12
Gilla 
Bild uppladdad av Johan Mörck
Jag tycker inte Ride är för dämpad, det är ju en smaksak såklart men jag tycker den har en ganska bra stuns i dämpningen medan Ultra är något svampigare. Gissningsvis svampigare än speedcross också.

Btw, så här verkar Ultra 2 se ut, kommer i februari.
1988 • Vendelsö
#8
5 oktober 2017 - 11:20
Gilla 
Alright - tack för svar!

Schyssta, men måste ändå säga att jag föredrar designen på dagens Ultra. Tycker att det blir liiiiiiite för mycket rött i den nya. Men är det din bild (du som har fått möjlighet att provspringa? Hur känns de?
1971 • Åhus
#9
5 oktober 2017 - 21:30
Gilla 
#4 Vad är skillnaden mellan sense ultra och xtalon 212 tycker du? Gillar 212an men är ganska sugen på att prova ultra. Hade tidigare sense ultra 4 sg och den var mycket hårdare och styvare än 212an.
Johan Mörck
1970 • Västerås
#10
6 oktober 2017 - 07:54 Redigerad 6 oktober 2017 - 08:47
Gilla 
Kan hålla med ang designen, men vi får se. Nej, det är inte min egen bild, den kommer från Salomon. Ser fram emot att testa den.
Jag har inte sprungit särskilt mycket i X Talon men den är ju särskilt bra på mer mjuka, blöta och leriga stigar. Har en ganska tunn yttersula som ger dig en bra känsla och kontakt med marken. Som jag skrev tidigare, Ultra är gissningsvis designad för att springa i berg, på steniga stigar med hårda ojämnheter. Sulan är så pass mjuk att tjock att dina fötter klarar sig rätt bra efter många mil. Det handlar inte enbart om dämpning i syfte att ge dig en bra känsla i "steget" utan också att vara skonsam mot fötterna i tuff terräng, som dessutom varar länge. Jag skulle nog personligen och med glädje springa UTMB i dessa skor medan jag kanske skulle föredra X-Talon 212 när jag springer ett svenskt lätt sumpigt skogslopp, för att dramatisera det hela lite :-)

Det finns några förhandstester av skon, googla. Här finns också en kort video: https://www.youtube.com/watch?v=hnRl8OlgJlY
1980 • Åby
#11
9 oktober 2017 - 08:32
Gilla 
#9 du tänker på Sense 6SG som är en helt annan sko, Sense Ultra är en ny skapelse som är mer åt Trailtalon-hållet om man jämför med Inov8. Tyvärr har de återanvänt namnet lite olyckligt då de tidigare skorna också hetat t.e "sense 4 ultra/SG".

Det är lite muppigt, men toppmodellerna i S-Lab-serien heter numera Sense 6/Sense 6SG som både väger in på drygt 2XXgr m 4mm drop. Sense Ultra är en kraftigare sko framtagen för b.la UTMB ihop med Francois D'Haene dvs en sko som tar vid där det blir lite tjorvigt att springa med den låga dämpning Sense-skorna erbjuder. Vet fler som sprungit 100miles-lopp utan att fötterna fått blåsor eller blånaglar vilket är förvånande.

Sense-skorna är styvare än X-Talon innan man sprungit in dem, beror främst på rock-platen som går längs med skon, något som saknas i Inov8 men den mjuknar efter ett par mil.
1971 • Åhus
#12
9 oktober 2017 - 11:12
Gilla 
Haft sjuk beslutsångest, men efter att ha läst denna tråden och plöjt igenom ett antal recensioner på nätet så föll valet på sense ultra.
Gillar när mellanfoten sitter fast ordentligt samtidigt som det fins plats för tårna. (Lite därför jag börjat gilla nike).
1971 • Åhus
#13
14 oktober 2017 - 06:58
Gilla 
Hur upplever ni storleken på sense ultra ? Tog första passet igår och har lite kluven känsla.
Har 42,5 i alla skor numera utom i xtalon 212 där jag har 42. Upplevde sense ultra som lite på gränsen till för stora. Ni som provat båda, kör ni samma storlek ?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.