Löpning Tävlingar & Motionslopp / Premiärmilen 2 inlägg 6122 visningar

Premiärmilens seedning till maran..

1985 • Tyresö
#1
3 februari 2017 - 15:57
Gilla
Vad tycker forumet om nyheten som kom idag angående seedningstider till maran?
http://www.marathon.se/nyheter/bra-premiarmil-ger-battre-plats-i-maran

Seedningstiderna (kan ändras något beroende på resultat)

En tid under 39 minuter ger en plats i startgrupp B, startgruppen direkt efter eliten (startgrupp A). Här får man stå tillsammans med löpare som gjort maran på 2.58.30 eller Lidingöloppets 30 km på 2.06.
En tid under 43 minuter ger plats i startgrupp C.
En tid under 47 minuter ger plats i startgrupp D.
En tid under 49.30 minuter ger plats i startgrupp E.
Grupperna A–E i ASICS Stockholm Marathon startar lördagen 3 juni klockan 12.00.
Andra starten är klockan 12.10. Här startar löpare som har tider på maran från 4.02 eller Lidingöloppet på 2.48 i grupper från F-J.Seedningstiderna att klara i Premiärmilen:• En tid under 52 minuter ger plats i startgrupp F.
• En tid under 55 minuter ger plats i startgrupp G.



Personligen tycker jag det är jävligt tveksamt att ens kunna seeda sig till en mara på en miltid. Och än mer tveksamt att hamna i startgrupp B om man tar sig under 39 samt startgrupp C under 43 (etc men det är de som jag "drabbas" av).

Jag hade tänkt satsa på 39 min oavsett men nu kommer de ha farthållare samt dessa måltider vilket gör, gissar jag, att det kommer bli jäkligt trångt i dessa farter på premiärmilen.

Utöver det kommer folk hamna i för bra grupper på maran.. Unga fotbollskillar som aldrig sprungit en halvmara kan seeda upp sig i stargrupp B, rusa och sen krascha efter halva loppet..


Är jag överdrivet kritisk?
Är det lika illa i de lägre seedningsnivåerna? Hur mycket kan man säga om nån som gör 55 min på milen som gör att den får stå före nån annan på en mara?


Stockholm
#2
3 februari 2017 kl 18:56
Gilla
Orkar du posta de olika startgruppernas löptider? Jag hittar inte de någonstanns.

Jag håller med dig om att det är risky att kunna seeda sig till maran på ett millopp. Samtidigt tror jag inte det blir problem i praktiken.

De som klipper milen under 39 borde ha vett i skallen och själva ha någonlunda koll på om de orkar maran i den startgrupp de får starta på. Seedingen ger samtidigt möjlighet för de som faktiskt är tränade för maran att seeda sig med milen vilket jag tycker är rimligt.

Seeding på 55min på milen ser jag inte som ett problem. De som springer milen på denna tid är troligtvis glada motionärer och amatörer som ställer sig och spyr vid målet, om målet var seedingtiden. Denna grupp om någon borde ha koll på om de orkar maran eller inte. Sen lär folk "dö" i de sista startgrupperna endå, så om ett par extra seedade från premiärmilen går in i väggen så gör det ingen stor skillnad för helheten. Sen är det nog långtifrån alla som springer premiärmilen för att seeda sig, kan tänka mig att många gör det för loppet i sig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.