Löpning Träning 10 inlägg 2217 visningar

Maran igen - vilket program bör jag välja?

Ove Haugen
1959 • Göteborg
#1
6 december 2020 - 19:01
Gilla 
Skulle vilja be om en synpunkt från alla smarta, erfarna löpare i det här forumet: Jag har sprungit tre Stockholm Marathon, alla som 50-plussare, och varje gång haft precis under fyra timmar som mål. Två av gångerna lyckades jag nästan och jag har fortfarande inte gett upp hoppet.
Blir dock inte yngre. Fyllde 61 i somras och drabbades dessutom av covid-19 i april.
Coviden tog märkbart på konditionen. Fick backlash två gånger då jag försökte gå upp i distans och tempo, ändrade sedan taktik och började springa ofta men kort och långsamt. Körde en runstreak på 70 dagar med snittlängd på 5 km och maxlängd på 12 km. Tvingades bryta men har nyss kört en kortare streak - 30 dagar - enligt samma princip.
Det har varit kul men nu är det dags att lägga in en högre växel: imorgon kör jag igång med Asics träningsprogram för Stockholm Marathon.
Men, ska jag satsa på 4-timmarsprogrammet eller är det smartare att istället satsa på 3.45 och hoppas att det - med tanke på ålder och konditionstapp - kan få mig att gå i mål på 4 timmar - eller 3.59.59 :-)
Eller är risken att jag tar i för mycket med tanke på ålder och konditionstapp? Konditionen ör fortfarande inte lika bra som innan coviden, men att springa milen på under en timme är iallafall inget problem.
4 timmar eller 3.45 - det är frågan.
1954 • Falun
#2
6 december 2020 - 20:20
Gilla 
Jag tycker inte du ska börja med att följa något program alls.

Men om du ändå inte vill/kan lägga upp ett träningsschema som passar dig efter rådande omständigheter så skulle jag säga 4:15. Känner du sedan att du böjar komma igång igen så kan du u byta upp dig. Men att börja med ett för tufft program känns inte lämpligt, så frågar du mig så går 3:45 bort direkt.
1984 • Strängnäs
#3
6 december 2020 - 21:19
Gilla 
Jag skulle säga, sluta med runstreaks. Lyssna på experter gällande det, indelas ögon finns det ingen gott i att aldrig vila.

Viktigare få lite längre pass fast färre.
Mer maraspecifik träning än att köra varje dag....
Mr. B
1963 • Hemma
#4
6 december 2020 - 21:37
1 Gilla 
Covid är lömskt. Det kan dröja länge innan du är helt och hållet tillbaka. Av annan anledning - långvarig skada - har jag tappat det mesta av min gamla kondition.

Jag väljer nu att strunta i färdiga program, och springer i stället så långt som jag känner att kroppen tål. För närvarande är det ganska korta pass, men jag satsar allt på att få ihop långa pass. Ifall din kropp håller, så tror jag att du ska göra samma sak. Hur känns ett tvåmilapass? Ifall du måste gå sista halvmilen, så gör det. Du kommer nog att springa hela vägen om ett tag, och då får du väl antingen öka tempo eller ta ett tremilspass.

Visst kan du följa Szalkais program, men i din ålder och med flera maror bakom dig känner du nog bäst själv hur du kommer i form.
Ove Haugen
1959 • Göteborg
#5
6 december 2020 - 22:00
Gilla 
Tack för synpunkter, Leif och Daniel!

Ifråga om runstreaks så är det just det jag har bestämt mig för - att lägga ner detta till fördel för längre pass fast färre. Mådde dock mycket bra av det under den tid jag höll på. Så fort jag gick upp i längd efter coronan kom en backlash, ofta och kort gick däremot utmärkt. Man brukar ju säga att minsta distansen för en runsstreak är en engelsk mile, och min kortaste sträcka, som jag körde 1-2 ggr i veckan var 2,7 km. Ett väldigt lugnt 2,7 km-pass var synonymt med vila för min del.

Nåja, nu ska jag som sagt köra längre pass fast färre. Men du har rätt, Leif. Det straffar sig sig att ta i för mycket. Jag avstår från 3.45-programmet.
Tycker dock det ger ny energi till löpningen att emellanåt följa ett träningsschema. Har använt 4-timmars programmet som finns här på jogg.se tidigare. Att följa det har inte inneburit något problem, bortsett från den lilla detaljen att sluttiden har hamnat en liten bit över 4 timmar. Man kan springa ifrån mycket, men inte sin ålder ...


1961 • Oskarshamn
#6
6 december 2020 - 22:37
1 Gilla 
Det känns förmätet att kalla mig för smart eller erfaren löpare, men jag tror att du kan klara det, Ove. Jag började också springa maraton som 50-plussare (gubbvarning!) och det har faktiskt gått bättre för varje år, ända tills i år då jag blev skadad. (Tur i oturen att alla lopp är inställda.)
Mitt tips ang. program är att följa 4h-upplägget när det gäller distans, men inte när det gäller fart. Ta det lugnare! Njut av att vara ute länge utan att bli så sliten, gå ibland om du känner för det. På intervallpassen kan du dra på, men på distans- och i synnerhet på långpass ska du helt enkelt se till att inte slita ut dig. Det är i alla fall en lärdom jag har dragit av min träning, och av mina misstag. Lycka till!
Ove Haugen
1959 • Göteborg
#7
6 december 2020 - 22:37
Gilla 
Tack, Mr. B! Är helt med dig i ditt sätt att tänka. Även om jag emellanåt har glädje av att följa ett träningsprogram så har jag - precis som du skriver - upparbetat en hyfsat bra koll på vad som funkar. Jag har inga problem med att bromsa om kroppen säger nåt annat än schemat.
Vi får önska varandra lycka till på vägen mot längre distanser!
Ove Haugen
1959 • Göteborg
#8
7 december 2020 - 10:01
1 Gilla 
Tack, Torbjörn! Så får det bli! 4-h är nu nerladdat.
Marie Blommé
1967 • Sverige
#9
7 december 2020 - 17:00
1 Gilla 
Så här tänker jag.

Kör på 4.00 programmet som planerat. Kör långpassen i programmets tempo, kör lite snabbare på de kvalitativa passen.
Då ska inte långpassen slita så mycket och de lite snabbare passen kunna ge en bra effekt. Om det sen räcker till närmare 3.45 eller 4.00 lär märkas.

Hejja dig!
Ove Haugen
1959 • Göteborg
#10
8 december 2020 - 11:32
Gilla 
Tack, Marie! Idag börjar det - smyger enligt Szalkai igång med ett lugnt 6-kilometers pass.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.