Löpning Träning 35 inlägg 9169 visningar

Längdåkning för skåning

Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#1
11 februari 2017 - 23:31
Gilla 
Jag har en ambition att någon gång göra klassikern och undrar hur man som skåning ska klara av Vasaloppet. Är skidtunneln i Göteborg det närmsta om man vill träna i snö? Känns sådär att köra så långt för ett spår på en dryg km. Hur gör ni som bor i södra Sverige när ni tränar inför Vasaloppet? Räcker det med rullskidor eller kör ni norrut flera gånger under vintern?
< < < 1 2 > > >
1969 • Torup
#2
12 februari 2017 - 09:25
Gilla 
Gå in på skidspar.se och kolla var de har snö i spåren och vilka som ligger närmast. När jag var inne och kollade idag var det nog i Halland som var närmast för dig. Halmstad, Ätran och Åkulla sedan finns det spår på östra sidan av Skåne Men det verkar mest vara på andra sidan av Kristianstad. Men man brukar alltid träffa på Skåningar i spåren i Halland så det är nog många som söker sig hitåt så det finns alternativ lite närmare än GBG. Sedan kommer man nog långt med att köra mycket på rullisarna men jag rekommenderar nog att köra på 3:or eller 4:or för att det ska bli mer skidlikt.
1981 • Tranemo
#3
12 februari 2017 - 18:46
Gilla 
Som Michael skriver, rullskidor är ett väldigt bra substitut. Om jag inte bodde i eller nära en ort med konstsnöanläggning skulle jag hålla mig uteslutande till rullskidorna. Resor norrut till snösäkra destinationer skulle det nog bli max en gång utöver Vasalopp eller dylikt.
Det viktigaste att tänka på innan du känner dig säker (eller vill leka daredevil) är att hålla dig i platt terräng med rullskidorna eller på rullskidbanor, sådana har börjat dyka upp lite varstans.

Skidomen i Gbg är absoult inte det enda alternativet, det finns gott om konstsnöanläggningar på ungefär samma avstånd (men inte tillgängliga med motorväg eller kollektivtrafik), de halländska som nämnts samt Tranemo/Borås/Ulricehamn.

På den lokala anläggningen här i Tranemo har jag konstaterat att dansktalande åkare inte är något ovanligt, men i stark minoritet och från Köpenhamn är det ju ytterligare några mil som jämförelse.
Walker67
1947 • Växjö
#4
12 februari 2017 - 21:04
Gilla 
Ett tips är att ta kontakt med IF Ski Team Skåne, som förutom rullskidträningar även åker iväg till konstsnöspår. Idag var det ett stort gäng i Nybro från klubben och åkte långloppet där över 4 mil (fanns även 2 mil) och fick sig en välbehövlig genomkörare inför Tjejvasan, Vasaloppet eller Öppet spår.
Rullskidåkning är bra träning, men det räcker inte. Med skidåkning på snö tränar du att åka utan bombfäste, att få en mer avslappnad stavföring (stavarna slinter inte som på asfalt) samt tränar upp ljumskarna, som alltid blir stela efter det första passen på snö.
Om allt går som beräknat kommer en konstsnöanläggning att finnas i Växjö till nästa säsong och du är i så fall välkommen hit att testa på banan.
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#5
13 februari 2017 - 10:40
Gilla 
Tack för bra tips!
I
@ Per - i Tranemo har jag några kusiner. Det verkar som de får räkna med några besök av mig inför ett eventuellt Vasalopp :)
Stockholm
#6
16 juni 2017 - 13:29
Gilla 
Hittade du några bra spår?
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#7
9 juli 2017 - 10:01
Gilla 
Jag har inte kommit igång med skidåkningen ännu Rpp Dyk. Men när jag sätter igång är det bra med ovanstående tips.
Walker67
1947 • Växjö
#8
9 juli 2017 - 15:04
1 Gilla 
Jag tycker Du skall ta en tur till Lund och Rullskidspecialistens butik. Där kan du testa rullskidor fysiskt och få tips vilka som passar en nybörjare.
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#9
9 juli 2017 - 20:19
Gilla 
Tack för tipset! Det ska jag göra. Inte så långt för mig att köra så det får bli en semesterutflykt :)
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#10
10 juli 2017 - 09:02
Gilla 
Hur är din skidvana? Om du bara har som ambition att klara av vasaloppet så hade jag köpt rullskidor med tanke på var du bor. Och då inte med rullmotstånd över 3, det funkar fint med standard 2 så länge du inte siktar på medalj. Och sen som övriga säger, få in så mycket mil på snö som möjligt. Träna på att åka utanför spåren, startar du långt bak så är risken att du inte har mycket till spår. Åk seedningslopp, gärna 2 st innan.
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#11
23 juli 2017 - 11:05
Gilla 
@MagnusH: Nej tyvärr är min skidvana obefintlig. Jag åkte fyra dagar i år och fick då lite råd om tekniken, det är allt. Jag är igång med klassikern nu och tänker anmäla mig till öppet spår. Blir orolig när du skriver att där kanske inte finns spår att åka i om man startar långt bak. Det är ju jättejobbigt att åka där det är ospårat.

Det är dyrt dethär med klassikern har jag insett. Har redan köpt cykel och våtdräkt. Skulle gärna vilja ha vallningsfria skidor. Tittat lite efter begagnat men det verkar svårt att hitta som är rätt mht längd och vikt. Och så var det rullskidor också då. Men tack för värdefulla tips om vad jag ska tänka på! Och ja, jag kommer försöka göra någon resa upp till snön några veckor innan Vasaloppet. För mig handlar det bara om att ta mig igenom det. Har inga ambitioner med tiden mer än att klara reptiderna. Och att jag inte vill vara ute och frysa längre än nödvändigt förstås :)
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#12
23 juli 2017 - 16:41
Gilla 
Oroa dig inte för spåren då du ska åka öppet spår, mindre deltagare så det ska nog gå bra.

Jag hade lagt pengarna på en teknikkurs med en etablerad lärare. Kan rekommendera Erik Wickström (borås). Det finns säkert närmare dig. Har du knappt åkt längdskidor så kommer det att bli svårt med tekniken och den träning som du får på rullskidor så blir det dålig kvalité på. Om du har gymkort så träna på skierg, du tränar skidmusklerna under förutsättning att du åker någorlunda skidlikt. Det du inte tränar där är balansen på skidorna ??

Gå in på www.erikwickstrom.se och läs mer, finns mycket nyttig info på hans blogg. Han har även skrivit en bok om längdåkning som kan passa dig.

Vallningsfria låter som en bra ide!
Walker67
1947 • Växjö
#13
26 juli 2017 - 20:26
Gilla 
Skirol var en nyhet för mig. Sitter spärren på det tredje hjulet framför bindningen och är i luften vid tyngden på båda skidorna för att tryckas ner vid avstamp. Det bör då finnas en justeringsmöjlighet att ställa in "fästet" så det biter på samma sätt som vid avstamp på snöskidor. Intressant nyhet :)
Walker67
1947 • Växjö
#14
27 juli 2017 - 23:33
Gilla 
Den enda invändning man kan ha är att behovet av fäste har minskat i takt med att allt fler kör på "blanka skidor". Fast å andra sidan kanske de rulla lite lättare vid stakning, då ospärrade hjul rullar lättare än de med spärr.
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#15
29 juli 2017 - 08:52
1 Gilla 
Tack till alla ovanstående för en massa bra tips! Det där med rullskidor verkar ju vara en hel vetenskap bara det. Jag får förlita mig på personalen i butiken tror jag. Det får bli några resor upp till snön innan också för att träna på de tekniktips jag snappat upp. Här i Skåne vågar man väl inte hoppas på någon snö.
Jerker Wallström
1965 • Alsike
#16
16 augusti 2017 - 15:33
1 Gilla 
Just hemkommen efter en vecka i Ängelholm! Två tips på träning i Skåne inför Vasaloppet.
Ängelholm = enormt fint område för rullskidor!! Misstänker att det finns fler orter i Skåne som är lämpade för rullskidor eftersom det är relativt platt!
Sedan vandrade vi på Skåneleden (etapp 4) mellan Kivik och Borrby strand. Två rejäla dagsetapper, om man dessutom använder gå-stavar så får sig överarmarna en bra dos! För övrigt enormt vackra vyer.
Walker67
1947 • Växjö
#17
20 september 2017 - 20:52
Gilla 
Susanne; hur har det gått med träningen ? Har du skaffat rullskidor och hur fungerar åkningen i så fall ? Stakning och stakning med frånskjut fungerar väl bra på rullskidor, men diagonalåkning är svårare att lära sig. Sen när du kommer på snö får du räkna med en omställning, då snöskidor lättare slinter bakåt vid frånskjut (rullskidor har bombfäste) så det gäller att träna mycket diagonal utan stavar första tiden på snö.
(har viss skidvana; 31 VL o 50 år på skidor)
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#18
26 september 2017 - 10:45
Gilla 
Tack för att du frågar Walker67! Skidåkningen har inte riktigt kommit igång. Sprang Lidingöloppet i helgen (gör klassikern) så nu är det dags för nästa gren. Jag var ute och testade åka inlines med stavar men det funkade inte. Jag har ett par gåstavar och de fäste inte i asfalt så jag fick inget frånskjut. Har också provat att springa med stavar och det var jättejobbigt! :) Eftersom det ändå är så kostsamt att göra klassikern har jag bestämt mig för att inte köpa rullskidor. Vi har tittat på var man kan åka norrut för träning och det beror ju helt på hur vintern blir. Hade varit skönt om det räcker att ta sig till typ Ulricehamn eller Jönköping. Tänker försöka få in två resor till snö och utöver det får det bli löpning, stakmaskin på gymmet och träning av armmusklerna.

31 VL...imponerande! Jag känner mest skräck inför denna utmaning. Det är så många timmar och till skillnad från VR så är det dessutom kylan man har att uthärda.
Walker67
1947 • Växjö
#19
26 september 2017 - 22:54
Gilla 
Kör du fullklassikern eller tjejklassikern ? Var Lidingöloppet nr 1 i din klassiker ? Jag försökte ta klassikern 1978-79. LL tycker jag var enklast och inte heller Vasaloppet var några svårigheter. Vätternrundan var lång, trots för lite träning (30 mil) lyckades jag ta den också. Sista provet var Vansbrosimningen och trots att jag tränat både ute och inne, klarade jag inte den(15-16 gr i vattnet och ingen våtdräkt) jag är en usel simmar och min kroppskonstitution är inte lämpad för simning. Så det blev ingen Klassiker, men jag är inte besviken för det, tycker egentligen inte simning hör hemma bland de övriga konditionsidrotterna. De plockade upp mig före Västerdalälven, lika bra det, annars hade jag druknat. Men de som är hyggliga simmare tycker ju att Vansbrosimmet är enklast.
Om du är bilburen finns det flera konstsnöanläggningar i Småland inom 20 mil från Malmö och sen tror jag Björnstorp/Ski Team Skåne ordnar en träningsresa till snön, kolla på deras hemsida när och vad det kostar och om det ingår instruktion i resan.
1981 • Tranemo
#20
27 september 2017 - 14:24
Gilla 
Kylan har jag inte upplevt som ett problem under Vasaloppet, med rätt klädval ska du i normalfallet inte behöva frysa, men det är ju individuellt om en fryser eller ej.

Jag använder på träning funktionsunderställ, t-shirt i funktionsmaterial om temperaturen är låg samt jacka + byxor med vindtät framsida + ett isolerande lager. Är det lite varmare stryker jag t-shirt, är det lite kallare lägger jag till en buff eller motsvarande i halsen. Mössa eller pannband.

Med den utrustningen klarar jag de flesta temperaturer som förekommer i södra Sverige och i de flesta fall första helgen i mars i Dalarna. Rörelsen och ansträngningen kan nästan garantera att en håller värmen, problemen kan uppstå när du står still.

De gånger jag fryser i samband med träning eller VL är efteråt, när aktiviteten stannat och energin är låg, då är det bästa att så snabbt som möjligt byta kläder/åka hem och duscha. Det är inte nödvändigtvis utomhustemperaturen som avgör om jag fryser eller inte, efter en tuff tävling/träning när jag springer vår/sommar/höst kan jag få samma känsla.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.