Löpning Avancerad träning 7 inlägg 4235 visningar

Tränings hjälp tack!!

#1
3 mars 2017 - 11:22 (Redigerad 3 mars 2017 - 11:23)
Gilla 
Hej har aldrig skrivit här innan och hoppas denna tråd är ok. Jag behöver hjälp med att klara av 1 mil på 50 min Max. Jag har tränat styrka på gym och kör crosstrainern 3 ggr i v. Jag kan springa 1 mil men har aldrig tagit tiden. Det lär vara dålig tid. Hur skall jag starta för att nå mitt mål så fort det bara går? Skall söka arbete inom armen och kravet för jobbet är just 1 mil på 50. Resten av kraven är jag säker på att jag klarar. Hoppas ni kan hjälpa en nybörjare.
1958 • Borlänge
#2
3 mars 2017 - 11:40
1 Gilla 
Jag tycker att du ska börja med att testa att springa milen och klocka den, kör inte max utan med känslan att du har en växel kvar. Om du vet vilket tempo du kan hantera idag så är det lättare att lägga en plan. Hur du ska träna sen hänger lite på om du är explosiv eller mer uthållig i din löpning.
Grunden i all löpning är uthållighet då man behöver en grund för att kunna träna i högre fart, ett sätt att kombinera är att växla tempon i passet. Lugn öppning, sedan högre tempo ( ej max! ) varvat med jogg eller gång. Troligen bör du springa 3 ggr per vecka för att få lite mängd. När du tränat några veckor kan du testa att löpa ett rent intervallpass i veckan. Kom ihåg att alla intervaller ska vara utan mjölksyra.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#3
3 mars 2017 - 14:55
Gilla 
Hur lång (kort) tid pratar vi om?
#4
3 mars 2017 - 15:20 Redigerad 3 mars 2017 - 15:36
Gilla 
Hej tack för snabbt svar. Jag skall prova milen och ta tid ? Sedan vet man mer var jag har att arbeta på. Sista dagen är 30/6
Jag har en riktig vilja och driv. Kan tänka mig att ändra min kost. Kan även tänka mig att offra min fredags öl. Men en öl i v kanske inte spelar nån roll.
#5
4 mars 2017 - 00:52
1 Gilla 
Några orosmoment!!!

Ska du springa milen måste du vänja kroppen vid att SPRINGA. Crosstrainer ger kondition, men det gör inte kroppen van vid löpning. Kroppen påverkas av betydligt mer krafter och stötar vid löpning jämfört med crosstrainer. Om du sen helt plötsligt drar ut och springer kommer du skada dig- jag lovar.

Därför säger jag såhär - skippa crosstrainern och spring ute istället, eller åtminstone på löpband istället för crosstrainer.

Och öka distans med max 10% per vecka, om du börjar på 5km löpning (crosstrainerlöpning sen långt tid tillbaka räknas inte) så blir det 5 - 5,5 - 6 - 6,7 - 7,4 -8,2 - 9 -10km per vecka i distans.

Sen angående träningen du väl kör. 1 lugn långdistans, 1 snabbdistans och 1 intervallpass per vecka är det "idiotsäkra' upplägget. Googla så hittar du. Och lycka till! :)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#6
4 mars 2017 - 18:05
1 Gilla 
Trådstartaren: ta reda på hur milen ser ut som du ska springa på 50 minuter. Är det platt, kuperat, asfalt, eller en viss terrängrunda. Hur lång tid 10 km tar, beror definitivt på var kilometrarna springs!
#7
5 mars 2017 - 08:11
Gilla 
@Nina Wallander ja det är helt rätt skillnad på cross samt löpning helt klart. Jag körde 3 km i fre för att prova hur kroppen kände. Det var lugnt så skall köra ca 5 km idag som test.

@Monica Carlsson ja det jobbar jag på :) lite svårt att komma fram till rätt person som har den infon bara. Men det är en klar fördel om man vet vad för terräng som gäller. Kör blandat tills jag vet tänkte jag.


hittar så mycket olika tips så vet inte vad som är bäst för den som inte har så lång tid på sig.

Tänkte springa varannan dag.
Vissa säger spring aldrig milen fören du skall "tävla"
vissa grundar nästan hela träningen kring milen och +
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.