Löpning Kost & Näring 15 inlägg 10778 visningar

Kaloriunderskott och försämrad löpning

1976 • Linköping
#1
13 mars 2017 - 09:22
Gilla
Gör som jag ofta gör med mina frågor och funderingar gällande löpning, slänger ut dom här :)
Ligger just nu på energiunderskott för att gå ner några kg till sommaren och för att komma upp till nästa nivå i löpningen. Den korta tid som gått har det fungerat bra med ca 4 kg på 3 veckor,har som mål att tappa ca 3 kg till. Väger just nu 81kg till mina 185 cm.
Problemet är bara det att löpningen går riktigt tungt just nu, har gått bakåt i stället för framåt trots någta kg bort och energin känns som borta. Detta är ju inte så konstigt då jag ligger på energiundrskott, men jag har en tävling snart som jag skulle vilja prestera skapligt på i varje fall. Räcker det att äta ordentligt ett par dagar innan eller är det bara att lägga ner att få ett ok resultat. Vill inte "avbryta" min viktnedgång innan den är färdig.
/ Lemmy

1976 • Linköping
#2
13 mars 2017 kl 09:23
Gilla
Löptränar ca 6-8 mil i veckan
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
13 mars 2017 kl 09:42 Redigerad 13 mars 2017 kl 09:43
1 Gilla
Ja det kan fungera att fortsätta som nu, men addera t ex 50-100 gram kolhydrater extra, allt annat lika, under vardera av de sista två dagarna innan ett långlopp på ca 1-2 mil om du innan har legat på kolhydratunderskott så att glykogendepåerna har varit nästan tömda eller på låg nivå.
För bättre säkerhet i utfallet borde du göra likadant inför ett tröskelpass eller intervallpass någon vecka innan loppet.
När man har gått på mest fettförbränning kan det nog ta ett par dagar innan full omställning till att glykogenomsättningen och löpningen fungerar bra respektive känns lättare igen.



1965 • Kungsholmen
#4
13 mars 2017 kl 09:57
1 Gilla
Det som fungerar för mig är att
1. Alltid ha tillräckligt högt blodsocker innan pass genom att äta 1-2 skorpos/kex innan om det var för länge sen senaste måltid, och ta med lite druvsocker som nödbränsle
2. Minska i första hand ner på fett/protein och ät tillräckligt med kolisar för att hålla glykogennivåer i benmuskler på en anständig nivå.

Jag kan utan vidare gå ner i snitt 1 kg fett/vecka i 4-6 veckor utan att tappa orken med dessa enkla regler.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
13 mars 2017 kl 10:10
2 Gilla
Det bör räcka att "omdisponera" kosten 2-3 dagar före loppet. Minska på fett tiil förmån för kolhydrater. Dagen före och till frukost tävlingsdagen kan du unna dig ett litet kaloriöverskott.
1976 • Linköping
#6
13 mars 2017 kl 10:12
Gilla
Tack ska ni ha! Får testa att slänga på lite extra kolhydrater innan loppet och passen. Känns bra i kroppen i övrigt och känner mig även pigg, bara löpningen som känns tung. Har lite samma känsla i löpet som nr jag testade lchf för ett par år sedan så era svar kan nog hjälpa.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#7
13 mars 2017 kl 11:37
Gilla
Jag gör precis samma sak och förra veckan va hemsk... Sprang slut på energi på 2 pass och nästan stapplade in genom dörren. Kommer försöka tänka mer på maten, främst intervallpass-dagen samt dubbelpass dagen.

Kommer också ha någon tävling hyfsat snart så får ladda upp lite extra innan. Kanske får försöka lite som Peter nämner med att fylla på lite energi strax innan alt även under för att hålla hjärnan igång.

I övrigt känner jag mig också riktigt pigg, bara löpningen som går tyngre än någonsin även om farten på intervallerna är bra!
1976 • Linköping
#8
13 mars 2017 kl 12:14
Gilla
Om man tänker enbart för löpningens skull, är det då bättre att äta jätte lite frukost och lunch, sen braka på med en rejäl portion kolisar 1-2h innan löpning om man ska springa på kvällen? Sett till att prestera max på passen och ändå ligga på underskott.
1965 • Kungsholmen
#9
13 mars 2017 kl 12:16
Gilla
#8 Ja det tror jag definitivt.
1976 • Linköping
#10
13 mars 2017 kl 12:27
Gilla
#9 Då testar jag på den metoden ett tag så får jag utvärdera om någon vecka.
1979 • Göteborg
#11
3 februari 2019 kl 21:51
Gilla
Funkade metoden Lemmy?
1989 • Fjugesta
#12
4 februari 2019 kl 12:40
2 Gilla
Tips är att ta hjälp av en kostcoach. Att ligga på kaloriunderskott och träna hårt kan leda till skador. Man kan ligga på kaloriunderskott men då är det väldigt viktigt att få i sig tillräckligt av rätt grejer och känna man har energi under träningarna. Ligger du lågt är de troligen kroppen som varnar.
1979 • Göteborg
#13
8 mars 2019 kl 12:46
1 Gilla
Boktips i ämnet ”Forma kroppen och maximera din prestation 2” av Gudiol & Neuman.
Där har du en seriös genomgång i ämnet. Grejen med viktnedgång är att inte bara fett försvinner, även en andel muskler. De betonar vikten av styrketräning och rätt kost vid viktnedgång.
1990 • Gråmanstorp
#14
8 mars 2019 kl 19:15
1 Gilla
På tal om Gudiol så tog dem upp detta ämne i podden Tyngre Rubriker förra veckan. Avsnitt 128, 35min in i podden tar dem upp en lyssnarfråga om hur man som löpare går ner i vikt på ett bra sätt. Tips! :)
1976 • Löddeköpinge
#15
27 augusti 2019 kl 15:20
Gilla
Plockar upp denna tråden igen då ämnet är intressant för mig. Jag provar sedan någon vecka tillbaka att köra 16:8(äter endast lunch och middag) och samtidigt minimera kolhydraterna så det blir mycket sallad. Jag noterar nu att trots att jag jobbar hårdare så syns det inte på klockan och att jag till och med fick avbryta något pass på mer än en mil för att jag var helt slut.

Jag förstår att detta beror på min kost och min plan är att springa ett lopp om ca 1,5 vecka och då får jag fylla på med lite kolhydrater dagarna innan så som beskrivits i denna tråd.

Men min fråga är om det sedan är meningsfullt att fortsätta denna kombination av 16:8/low carb och träning efter mitt lopp. Jag har förstått att vad som händer är att man tränar kroppen att använda fett som bränsle och att det är bra på lite längre distanser men finns det någon annan fördel. Det är ju trots allt både jobbigare och lite tråkigare när man inte får den speed som man önskar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.