Löpning Kom igång 6 inlägg 1589 visningar

Tappar lusten

1994 • Göteborg
#1
2 november 2008 - 09:32 (Redigerad 2 november 2008 - 09:47)
Gilla
Hej alla joggers, jag har tränat nu sedan april detta året och har kommit upp i en relativt hög form för min ålder (14 år). Men nu, förra månaden så tränade jag inget, mest på grund av att jag vart förkyld 2 veckor. Efter det så kunde jag tränat men jag vet inte varför jag gjorde det. Trots allt detta, så hade jag ställt upp i ett lopp (Finalloppet) och det sprang jag inte med glädje precis. Det var 8,8 km och jag sprang på ca 54 minuter när jag, om jag skulle ha tränat mer antagligen skulle ha sprungit på mellan 40-45 minuter. Min pappa var med och han sprang på 45 och jag hade inte en chans att hänga med honom vilket jag alltid brukar ha på våra gemensamma träningspass. Så jag undrar bara, med en ganska dålig formulering, vad ska man göra för att öka på kämparglöden? Jag undrar också hur mycket jag behöver träna för att komma igång i den formen jag var innan förra månaden, (oktober) Alltså hur mycket jag behöver träna. Jag hade tänkt att vara med i Sylvesterloppet (10km) 31 december så jag vill vara i from tills dess..
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#2
2 november 2008 kl 11:41
Gilla
Jag hade också ett uppehåll i träningen efter att jag flyttade till Australien i februari, och från att ha legat runt 40 min på milen i oktober 07 sprang jag i våras ett 10k-lopp på strax över 45 min (var visserligen förkyld ett bra tag innan också). Jag tränade sporadiskt under våren, men sedan augusti har jag ökat på träningen igen (framförallt fotboll), och nu ligger jag nog runt 41-42 min på milen. Jag tror inte du behöver köra särskilt länge för att komma tillbaka i form.

Att hitta motivation är svårare för mig att tipsa om. Plocka fram järnviljan och kämpaglöden, testa andra rundor, andra distanser, intervaller etc. Vad som hjälper för dig är svårt att veta. Hoppas att du kommer igång igen.
1994 • Göteborg
#3
2 november 2008 kl 11:43
Gilla
Tack Andreas!
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#4
2 november 2008 kl 13:30 Redigerad 2 november 2008 kl 13:31
Gilla
Man behöver ha ett klart och tydligt mål en bit framåt (månader fram).
Leta upp ett lopp där du tävlar mot din åldersklass. Där får du en bättre bild av vart du ligger. Jag tränade 3 ggr i veckan i din ålder. Långpass var då under 10 km, distans ca 6-8 km, snabbdistans 3-4 km. Alternavi träning är inte fel heller då löpningen blir för trist i bland. Det svåra är ofta att ta sig ut, så det är inte krångligare än att faktist bara ge sig ut. Genom löpning får man en god kunskap om vad diciplin innebär och belöningen är stor.
Skaffa rutiner. Den dagen och den tiden då är det träningstid.
Maria
1968 • Degerfors
#5
2 november 2008 kl 19:56
Gilla
Patrik du undrar hur du ska öka kämparglöden. För mig handlar det om att fundera på varför jag springer över huvudtaget. Vad får jag ut av det och vad vill jag uppnå.
Jag springer inte speciellt snabbt idag p.g.a. en skada, men ändå mår jag så bra av mina joggingturer. Jag kan vara trött och tycka att vädret är trist, men när jag har varit ute på en runda så får jag sån energi och känner ett välmående som jag inte får på annat sätt.
För mig gäller det att se det som är bra och inte fokusera på bakslagen. Då hade jag nog gett upp min träning helt efter att ha varit skadad nästan hela det här året. Det är inte konstigt om du tappar efter sjukdom och uppehåll i träningen. Men jag tror att med rätt fokus och bra träningsrutiner så kan du nog "göra bättre ifrån dig" på nyårsafton om du får vara frisk.
Lycka till!
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#6
2 november 2008 kl 21:30 Redigerad 2 november 2008 kl 21:34
Gilla
En sak ska du veta Patrik, att du är ung och det är ofta inga problem med att komma tillbaks snabbt, det är mycket lättare att bygga upp kondisen du en gång hade, än vad det är att bygga upp den första gången. jag(18år) var sjuk i 3 månader i somras/höst, och hade då tappat till ca 25min på 5km under mina träningspass, (innan ca 22-23) Det tog mig ca 2 veckor av träning(samma mängd som innan) att komma tillbaks till samma form som innan sjukdomen, ja, till och med bättre form, satt nytt pers på 3000m med 1min. Det är inte alltid negativt att vila under några veckor för att muskler, leder och övriga kroppen ska få chansen att vila upp sig ordentligt.
Vet precis vad du pratar om när du säger att du tappar lusten, när jag inte tränat på 2 veckor så finns inte direkt motivationen, "varför ska jag träna för?" men när du har gjort 3-4 pass så kommer suget igen jag lovar! :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.