Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 10702 visningar

Överansträngd hälsena, hur tränade ni?

Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#1
18 april 2017 - 11:46
Gilla 
Jag har antagligen åkt på en överansträngd hälsena. Har inte det typiska knarrandet just nu men känns stel och öm och inte blivit direkt bättre på en vecka. Har slutat springa för tillfället och börjat köra excentriska tåhäv både böjt och rakt ben.

Tänkte att jag kan lägga in cykel istället och har cyklat en del, men kände igår efter 6mil att hälsenan återigen stelnade till och började ömma på kvällen. Ni som har drabbads av överansträngd hälsena (eller hälseneinflammation?), hur kunde ni träna?

Jag kör en del rodd och stakmaskin på gymmet, det går bra. Och provade crosstrainern som också verkar funka. Simning gissar jag funkar också. Är det bara att börja köra såna saker som verkligen inte retar hälsenan och fortsätta med tåhäven?

Hur lång tid tog det för er att bli kvitt detta?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
18 april 2017 - 14:10
1 Gilla 
Har haft överansträngd soluesmuskel, har för mig att det tog 6 veckor att bli nästan fri från det.
Blev ordinerad stretch, fick massage vid två tillfällen och körde troligen excentriska tåhävningar. Det jag verkligen vill rekommendera är att köra tåhävningarna med extra belastning (ryggsäck, ännu hellre i Smithmaskin på gymmet). Upp på båda, långsamt ner på en i taget. Belastning så att man blir trött efter tio (gärna en kort stretch då) men man ska orka 3x10. Öka belastningen efter hand. Kan bli jobbigt för nacke/skuldror.....

Alternativträning under tiden är utmärkt. När det slutar göra ont kan du smyga igång löpningen men fortsätt med tåhävningarna. Småningom kan du göra dem sällan men kör dem nån gång ibland länge, länge.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#3
18 april 2017 - 14:31
Gilla 
Just nu har jag kört 2x(2x15) (en omgång rakt och en böjt x2, minst 2 gånger om dagen, men försöker 3). Kan försöka köra lite tyngre när jag är på gymmet och "minska" till 3x10 istället.

Har egentligen ett traillopp på söndag, är ytterst tveksam men vill inte helt ge upp hoppet heller. Kändes riktigt bra igår innan cyklingen... Men får se hur det känns senare i veckan utan varken cykling eller löpning :(
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
18 april 2017 - 15:42
Gilla 
När du kör med tung belastning tror jag inte du ska göra det varje dag, vaderna och senorna måste få vila och växa sig starka emellan.
1978 • Linköping
#5
18 april 2017 - 15:51
Gilla 
För mig så förvärrade bara excentriska tåhävningar problematiken. Vilade också under en hel månad förra sommaren utan förbättrat resultat. Nu vet jag att mina problem till 100 % består av muskelknutor i vaderna. Kör foamroller riktigt hårt flera ggr per dag. När jag åkte till USA för att springa NYCM i höstas så körde jag inte på en vecka och vips så var problemen tillbaka.
1992 • Stockholm
#6
18 april 2017 - 16:17
Gilla 
Vet inte om det var överansträngd hälsena jag hade, men vad jag kunde läsa mig till kändes det som de. Jag körde tåhävningar och köpte ett ilägg för hälen. Började sakta öka och funkade faktiskt riktigt fint väldigt snabbt. Cirka en månad senare tog jag ur ilägget helt och försökte ändra mitt löpsteg något.
happy75smile
1975 • Solna
#7
19 april 2017 - 10:53
1 Gilla 
Hej!

Kan tipsa den titta på denna video: https://www.youtube.com/watch?v=1_rKrzArO8E

Jag hade problem med hälsena och gjorde tåövningar men fick ändå inte bukt på problemet så jag råkade hitta denna video coh efter knappt 2v övning plus flitig tåövningar 3ggr per dag på ca 30 lyft per fot x4ggr.


Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#8
19 april 2017 - 18:21
Gilla 
Tack för kommentarerna, ska prova massagen. Lär ju inte bli sämre och lätt att prova.
Provade tunga tåhäv idag och gick hyfsat, fortfarande lite smärta men efter slutat löpa och cykla så blir det sakta bättre som det känns nu. Rullskidor och crosstrainer funkar fint vilket är skönt! Ingen smärta i morse eller nu vid vardagsaktiviteter :)
Hoppas på små förbättringar varje dag så kanske det finns en svag chans till söndag...
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
19 april 2017 - 20:57
Gilla 
Ha inte för bråttom! Å andra sidan brukar det inte vara värre än att springer man för tidigt/lite för mycket får man hålla på lite längre med sin rehab.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#10
20 april 2017 - 10:04
Gilla 
Ja oldboy, det är väl lite så jag tänker. Står just nu mellan valet att prova jogga lördag bara för att se eller lämna det helt åt söndagen. Finns ju alternativ att bryta också om det skulle bli för illa under tävlingen.
Just nu känns det väldigt mycket bättre vilket såklart är positivt men ska inte göra något allt för utmanande!
1967 • www.sapiens.se
#11
20 april 2017 - 10:47
1 Gilla 
Ha inte för bråttom Thomas!

Du har väl dessutom Löpträning mitt i livet? Där på sidan 182-> står det bland annat om det här med att massera upp vaden effektivt om det är det som är grundproblemet och hälsenan bara ger symptom
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#12
20 april 2017 - 20:54
Gilla 
Man får lära sig av misstagen, men kommer inte starta på söndag om jag känner av hälsenan. Dock är jag betydligt mer positiv nu, då det blivit mycket bättre sista två dagarna.

Jag lät massören i onsdags prova massera vaden, va rädd ifall den har varit stel och orsakat detta (dock inte läst på sidan 182). Men hon kunde inte känna att den va stel (däremot va mina axlar extremt stela). Behöver kanske inte betyda att det inte kan vara ett problem ändå, men har även stretchat både rakt och böjt ben efter _alla_ löpningar. Drog av höger hälsena för ca 3.5 år sedan (nu är det andra hälsenan som strular, kan såklart vara att kroppen kompenserar för det fortfarande. Har dessutom svaga vader vilket jag borde tagit tag i).

Nu i "efterhand" så skulle jag accepterat att gå ner i distans när känningarna började. Hade redan innan bestämt 2v med 90+km/v. Efter ca 1v med ganska rejält stegrande smärta så slutade jag löpträna (vecka 2 av mer distans) och började cykla, cykling ska ju "alltid" vara så bra som rehab. Men där gjorde jag också misstaget att fortsätta trots att jag kände att senan blev mer stel.
Nu när jag kör sånt som inte gör ont, mest crosstrainer och rullskidor (lite rodd) med fortsatt tåhäv (massagen vågar jag inte uttala mig om) så har det snabbt blivit bättre!
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#13
27 april 2017 - 21:15
2 Gilla 
En uppdatering såhär ett tag efter söndags-tävlingen.

Loppet gick ok, hälsenan va såklart inte bra efteråt men inte heller så dålig som jag kanske räknat med. Kunde springa 13-14km utan känningar men sen började det sakna bli stelare. Blev aldrig riktigt illa men senare på kvällen stelnade det till rejält och måndagen också.
Körde mycket lätta vader i måndags med smärta. Lite, lite tyngre tisdag och tunga igår/idag. Nu börjar hälsenan känner betydligt bättre och hoppas på att ta ett kort litet löppass i början av nästa vecka. Har lovat mig själv att inte springa denna vecka hur bra det än känns. Har även som ett litet krav att jag ska kunna göra 3x10 excentriska med smith-stången utan smärta innan löpning.

Loppet slutade jag för övrigt trea på, så det va bättre än förväntat med tanke på förutsättningarna :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.