Löpning Tävlingar & Motionslopp 6 inlägg 4903 visningar

Finns det behov av nya tävlingsformer?

1969 • västerås
#1
20 juni 2017 - 08:15
Gilla 
Jag som har en historik inom Rally har börjat leka med tanken om en tävlingsform där distanslöpning kombineras med kraftprov på tid.

Detta sammanvägs sedan till en helhet.

Exempelvis kunde en backintervall i ett grustag och en hinderbana utgöra två olika kraftprov. Mellan dessa så springer man en distans på idealtid efter den klass man tävlar i. Löpslingorna ger bara strafftid om man överskrider maxtiden inget annat . Man dock springa ihop tid till återhämtning innan kraftproven.... 3 st. 10 km slingor och 3 st. kraftprov.

Roligt och publikvänligt. Går utmärkt att använda sommartomma skidstadion till tävlingsformen.
1965 • Eksjö
#2
20 juni 2017 - 09:20
1 Gilla 
Varför skidstadion? Med bakgrund inom motorsport känner du dig förmodligen mer hemma på en motocrosstadion. :-)
1977 • Eskilstuna
#3
20 juni 2017 - 09:51
2 Gilla 
Publikvänligt? Tveksamt.
När poängsystem och strafftid blir inblandat så är det i det närmaste omöjligt att följa för publiken på plats.
Först i mål vinner är publikvänligt.
Ett jämnt startfält så det blir spännande är publikvänligt.

Jag har kollat på ett sånt däringa rally där det ska köras på idealtid en gång.
Stod i en kurva vid en bondgård.
Var ju kul att titta på lite gamla rallybilar, även om jag var besviken att det inte var någon VAZ med. Hade dock ingen aning om vem som körde bäst, låg först, kom först eller sist eller någonting. Helt omöjligt att följa faktiskt.

1980 • Åby
#4
20 juni 2017 - 11:31
Gilla 
Låter ju som OCR och möjligtvis Crossfit :)
1965 • Eksjö
#5
20 juni 2017 - 12:43
1 Gilla 
@ Henrik

Skidskytte fungerar ju publikt tack vare systemet med straffrundor. Borde gå att ordna med annat avbrott än skytte? Elektronisk dart - 100 poäng eller straffrunda? Basketstraff - Sätt den direkt eller straffrunda? Minigolf - hole in one eller straffrunda. Frisbeegolf - Sätt den eller straffrunda. Etc.
1970 • Stockholm
#6
21 juni 2017 - 09:12 Redigerad 21 juni 2017 - 10:37
1 Gilla 
Verkar kul och utmanande ;-) det är kul med former som ställer både uthållighet samt styrka på prov, det är väl inte allt för vanligt? Crossfit är ganska populärt nu men det är mera högintensiv intervall jämfört med rejäl uthållighetsträning, dock alldeles utmärkt träning för styrka. Många inom yttersta eliten av Crossfit ser ju sjukt biffiga ut, alltså kan/borde det inte röra sig om några längre uthållighetsmoment? Inte för att jag föraktar högintensiv konditionsträning på något sätt, det är ofta enormt tuff och bra träning, intervaller etc. Men jag saknar lite moment som kräver längre uthållighet än i tex Crossfit.

Samma sak med military training som är ganska poppis, lite osäker på hur mycket riktiga konditionsmoment de lägger in med betoning på uthållighet.

Hinderbanor och dylikt har väl börjat bli en allt mer populär tv form, inte minst på tv. Går säkert att få till roliga varianter på detta.

Kan bli intressant att se hur lite större "biffiga/atletiskt byggda" personer får problem ju mer uthållighets krävande det blir.

Elitmilitärer tränar ofta både på styrka och uthållighet dock men i tävlingsform är väl inte så vanligt, möjligtvis har de interna tävlingar där både styrka och uthållighet sätts på prov.

Lite roande med Hollywood filmer där de ofta felaktigt porträtterar amerikanska elitsoldater som stora tunga, klumpiga biffiga gymtyper. En sådan skulle inte ha den blekaste chans i mera uthållighetskrävande utmaningar, dvs det är totalt orealistiskt.

Ok, nu gick jag OT som vanligt. ;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.