Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 4586 visningar

Smalbenssmärta vid lyft av fot. Pga nya skorna?

1980 • Stockholm
#1
28 juni 2017 - 14:06
Gilla
Hej!

Hjälp! Har 23 ytterligare dagar på mig att prova mina nya skor.

Andra passet med skorna igår. Bröt efter knappt 2 km pga plötslig smärta frampå smalbenet (inte så att det hände något, det bara kom). Helt ny sorts smärta för mig, har haft min beskärda del av andra krämpor, men oftast av övergående slag. Detta höll i sig hela dagen, släppte på kvällen. Det gjorde ont att gå, smärtan kom vid lyft av foten. Även att böja foten uppåt gjorde ont. Belastning inget problem. Kändes helt ok när jag höll foten still.

Ont alltså på framsidan av vänster smalben, utanför/längsmed skenbenet. Fortfarande ömt när jag trycker där idag, kan vara pga mina våldsamma massageförsök från igår. :) Det gör i alla fall inte ont att lyfta eller böja foten idag.

Någon som haft så och vet vad det är?

Jag köpte nya skor för att jag insåg att tårna inte fick plats i de gamla. Bytte även från skor med pronationsstöd till neutrala. Provade ut med säljare på Intersport, testade spegellåda och löpband, hela kittet. Han såg en liten tendens till pronation, men tyckte att man inte behöver överdriva stöttandet, neutrala var bra till mig. Om det säger någon något är de nya skorna Brooks Glycerin 14, stl 38.5 och de gamla är Asics Gel Convector 2, stl 37.5. Tog så stora skor jag kunde utan att fötterna började skvalpa runt, behövde som sagt mer plats till tårna.

I mina gamla skor hade jag problem med domnande tår (för små skor, troligtvis), kramp/anspänning längsmed utsidan av fötterna och lite knäproblem ibland (sen gammalt). Men aldrig någonting med smalbenen! Första passet med nya skorna var 5 km och tårna var ok, men kände av de andra problemen. Men det kände jag ju igen, så inga konstigheter.

Måste klura ut om jag tror att nya smärtan är pga skorna eller skulle ha hänt ändå. Och om jag tror den är på skorna, är den för att skorna är fel eller är det en invänjningsgrej?
Thomas Svensson
1982 • Hästveda
#2
28 juni 2017 kl 14:49 Redigerad 28 juni 2017 kl 14:50
Gilla
Möjligt att dina gamla skor gjorde den muskeln passiv. Isåfall är det bara lite obehag till den vänjer sig. Den muskeln som drar upp foten är ju med i att motverka pronation.

Du kanske även spänner dig om foten åker runt för mycket. Pröva tjockare strumpor och knyt bättre isåfall.

Jag brukar stretcha den genom att böjja tårna och trycka ner mot marken så att hela vristen och framsidan dras ut.

1980 • Stockholm
#3
29 juni 2017 kl 00:16
Gilla
Hoppas det är så, att det är en vanegrej! Känns i alla fall bra nu, så det blir att testa igen imorgon.
1980 • Stockholm
#4
29 juni 2017 kl 11:00
Gilla
Idag gick det bra! Men varvade 1 min gång med 5 min spring. Spände lite lätt på slutet precis, så avslutade med rejäl stretching. Helt ok nu efteråt. Får se hur det fortsätter...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.