Löpning Cykelteknik 5 inlägg 3650 visningar

Hur/när använder man barends?

Lars
1971 • Ödåkra
#1
11 juli 2017 - 15:32
Gilla 
Jag håller på och letar efter en ny cykel och har testat Skeppshult Pro.

Denna cykel är utrustad med barends. Jag tror det är det som heter barends iaf - styret är ett rakt styre bortsett från att det gör en 90-graders böj så man kan hålla styret i normal horisotnal fattning eller mer vertikal fattning.

Frågan är lite hur jag skall förhålla mig till det. När/om jag skulle ha någon glädje av det.

Jag ser att det förvisso skulle ge utrymme för att variera cyckelställningen, men att hålla i barendsen kommer till ett pris: jag når endast bromsarna med nöd och näppe med ett finger och växelreglage eller ringklocka kommer jag inte åt utan att flytta handen.

Är det inte en säkerhets risk att cykla med en cykel med bara handbroms och inte ha handen så att man lätt kommer åt bromsen?

Med tanke på att man inte kommer åt växelreglaget utan att flytta handen så verkar det som att barends främst är intressant ifall man cyklar i ganska plan terräng, eller iaf jämn så man inte behöver växla på ett tag. Är detta korrekt tänkt?
Peter Krantz
1963 • Axvall
#2
12 juli 2017 - 13:30
Gilla 
Du tänker rätt! barends är bra för att kunna variera fattningen. Jag skulle hellre satsa på ett par riktigt sköna, ergonomiska handtag. Mindre risk att man fastnar i något när det blir trångt.
Lars
1971 • Ödåkra
#3
12 juli 2017 - 15:30
Gilla 
Tack för svaret.

Jag antar att jag är ganska rätt på det angående växling också. Det innebär att barends nog inte är något för mig som cyklar i stan. Förvisso finns där inte så mycket att fastna i, men man måste ju stundom stanna och det betyder både att man skall bromsa och växla.

När det gäller handtag så är det något jag tänker på när jag testar cyklar. Det har påpekats att man alltid kan byta handtag, men där vet jag inte riktigt hur man vet att ett par handtag är riktigt sköna - svagheterna i ett handtag kanske man inte märker förrän man har cyklat en halvtimme eller nåt. Jag menar det går väl inte att stå i butiken och känna ifall ett handtag är skönt.
1967 • Mysinge
#4
13 juli 2017 - 02:36
Gilla 
Mest nytta med dem har man i uppförsbackar, riktigt branta sådana.

...Litet i motsats till nedre läget på ett bockstyre, ehuru "bocken" mest är för att ducka för vinden.
1967 • Bromma
#5
13 juli 2017 - 09:27
Gilla 
Jag har barends på min univega 550. Tycker det är skönt att kunna variera fattningen på styret. Känner också att barends kommer till nytta i uppförsbackar.
jag har också trätt på mjuka handtag på mina barends, jätteskönt!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.