Löpning Tävlingar & Motionslopp / Bank of America Chicago Marathon 7 inlägg 5363 visningar

Chicago marathon 2017, 2v efter Berlin

Daniel
1974 • Göteborg
#1
9 oktober 2017 - 23:12 (Redigerad 9 oktober 2017 - 23:18)
5 Gilla
Har just sprungit Berlin och Chicago Marathon 2017.

Ett stort frågetecken för mig var vilken påverkan Berlin (två veckor före Chicago) skulle ha på tiden i Chicago. Jag frågade ett par löpare under dagarna i Chicago och fick samma svar av två löpare som sprungit maror med 2 veckors mellanrum. De hade båda tappat ca 5 minuter på andra maran i jämförelse med första.

För mig blev skillnaden 3 minuter 40 sekunder. Sprang Berlin på 2:54:33 (nytt PB) och Chicago på 2:58:13. Båda banorna är snabba och platta. Chicago har några fler små broar men i stort sett är loppet helt platt. Väderförhållandena var nog löparmässigt ganska jämförbara. Visserligen var temperaturen i Berlin mer optimal kring 15 C men en del regnskurar och vattenpölar störde lite. I Chicago var det perfekt väder med sol och 15 C vid starten. Vid målgången var det ca 20 C och sol vilket kanske vissa tyckte var varmt men temperaturen störde inte mig.

Vågade mig också på att byta från Saucony Kinvara (v 2-6) under de föregående 9 maratonloppen till NB 1400v5 i Berlin och Chicago. Kände inga problem med knän etc av bytet. Viktmässigt är skorna liknande kring 225g men NB 1400v5 räknas nog mer som race-skor än Kinvara som ofta ses som mjuka träningsskor. Med NB 1400v5 fick jag varken svarta naglar eller stora blåsor på tårna vilket Kinvara brukar ge.

I och med Chicago maraton fick jag min Six Star marathon majors medalj. Chicago är nog den mara av de sex stora som har enklast logistik (i alla fall av de tre amerikanska). Mest jämförbart är nog loppet med Berlin Marathon i och med att start- och målgång är centralt belägen och man slipper åka ut i någon förort/utkant (som i NYC, Boston, London). Man kan relativt enkelt hitta hotell nära start/målgång i centrala Millenium Park. Flyg till Chicago är relativt billiga och enkla att hitta . Jag landade kl 16:30 i Chicago på torsdagen och flög tillbaka kl 14:35 igår (söndag) och landade i Göteborg i morse kl 09:30 svensk tid. Med andra ord kan man springa Chicago och bara ta 2-3 dagars semester. Flyger man till Chicago på fredagen blir det ett tufft schema men kan funka förutsatt att man lägger sig mycket tidigt på lördagen (ca kl 19-20). Jet lag är inget större problem då man måste gå upp tidigt under loppdagen (starten går 07:30). Med andra ord kan man stanna kvar i svensk dygnsrytm och snabbt återanpassa sig när man kommer hem.

Vädret gjorde att Chicago kommer förbli ett mer soligt minne än kalla stormiga loppet i NYC 2014 och regnkalla Boston 2015. För att kunna betygsätta ett lopp måste man uppleva det i olika väder men just nu känns det (subjektivt kanske pga vädret?) som om att Chicago är den amerikanska mara som jag gärna skulle springa igen. Eftersom den är snabb är den ett gott alternativ till Berlin för den som vill persa. Dessutom är kvaltidsgränsen till Chicago (3:15 för män) inte lika hård som i vissa andra av de stora loppen.

Man hämtar startnummer etc på expon som ligger ganska centralt i Chicago (ett par km söder om start/målgången). Återföreningsområdet (där löpare förenas med vänner och familj) är mkt bra organiserat med stora tydliga markörer med bokstäver. Ett minus i Chicago var att antalet toaletter var för litet så alla han nog inte göra sina behov. För övrigt har jag inget att invända på. Alla volontärer är mkt engagerade osv. Publiken hejade på bra, bl a en Elvisimitatör livade upp stämningen för löparna :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
10 oktober 2017 kl 00:20
Gilla
Tack för din fina rapport och grattis till den eftertraktade medaljen!
En nackdel med Chicago är dock att det inte sällan är riktigt hett plus att man måste vara ute i mycket god tid för att ha råd med boende om man har begränsad budget. Boka nu! Med avbokningsskydd kan man ju kvalificera sig och anmäla sig sen och avboka om det går åt skogen. Ändå en chansning m a p form och väder som vanligt.
Daniel
1974 • Göteborg
#3
15 oktober 2017 kl 21:48
Gilla
Liten överblick av kostnaderna för Chicago marathon:
Flyg 3850 kr/person
Hotell dubbelrum Swissotel 7100 kr för 3 nätter bokat via Hotwire
Startplats 1600 kr

Pris per person för flyg, hotell och startplats: 9000 kr.

Övriga transporter totalt 800 kr (taxi från flygplats+tunnelbana för 2 pers)

1969 • Stockholm
#4
16 oktober 2017 kl 09:22
Gilla
Tack för rapporten. Hade ingen aning om att det finns en bonusmedalj att hämta om man gör alla sex loppen. En sådan ska jag ha. Efter Tokyo i februari är ju glaset halvfullt. Har bokat ett hotell men får se om det blir någon resa till Chicago nästa höst, känns kanske lite bakvänt att ta Chicago före New York, men vi får se...
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#5
16 oktober 2017 kl 09:45
Gilla
Jesper: Jag vet att jag har sett folk bära tröjor med texten "Finisher - World Marathon Majors" och sedan namnen på de sex städerna. En sådan vore väl ett fint komplement till din medalj? :)
1969 • Stockholm
#6
16 oktober 2017 kl 10:36 Redigerad 16 oktober 2017 kl 10:39
Gilla
Japp en sådan tröja vore inte helt fel,
1970 • Hässelby
#7
12 december 2017 kl 22:54
Gilla
Amazing. jag sprang 5 Marathon i år dem sista två var det Berlin och Chicago som sagt 2 veckor i mellan. Jag är vann löpare men Chicago blev lite för tätt och fick kämpa sista 2 milen på grund av knä brosk skada som jag har fortfarande problem med. Det skulle vara min dag men sånt är Marathon. Om jag bara får ihop med rehab är jag sugen för revange. Jag fick också dra mitt andra lotto idag och har fått plats. Chicago är mer avslappnad jämfört med dem andra Amerikanska lopp. mindre trassel perfekt väderlek och otroligt snabbt banna och lika mycket public som NY & Boston.

Gällande hotellet fick jag stanna nära flygg platsen och det var **** Sheraton four Points hotell med gott om plats 2 king size bed för ganska billigt 3600 sek för 5 dagar (tor-tis). Det gick free bussar (shuttle) var 20 min fram och back till Airport (CA 10 min). T bannan tog ca 35 min till centrala Chicago. Jag flög med Finair och det var resonable pris och väldigt nöjd med dem.

Det är bara Tokyo kvar för att sex lopp. Jag fick inte plats till nästa år vi får se om det blir nästa år.

Gratulera för alla som fick lotto idag och ni kommer definitive inte ångra det. Satsa på det och träna hårt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.