Löpning Kläder, Skor & Prylar 16 inlägg 20098 visningar

Nöter hål på hälkappa på vissa skor

1983 • Karlstad
#1
22 november 2017 - 11:35
Gilla
Hej!
Jag har ett problem där jag på flera skor nöter hål på höger hälkappa redan efter ca: 10 mil. De skor där jag råkat ut för detta är:
Asics Gel-Kayano 23
Saucony Guide 8
Asics GT-2000

Andra skor har klarat sig helt utan symptom, dels ett par nike som jag inte vet modell på, dels följande:
Misuno Wave Inspire
Salomon Speedcross 4
Icebug Anima3
Hoka one one Clifton 3 (även om dessa kanske är för nya för att säga något om saken).

Det är alltså överlag de skor jag köpt för kortare träningspass på väg som råkar ut för detta.

Jag har funderat på om det beror på sättet jag springer, sättet jag knyter (lösare knytning verkar hjälpa) eller typen av sko.

Det är det sistnämnda jag tänkte höra med er om. Har de tre första modellerna något gemensamt som jag borde undvika? Förslag på skomodeller jag borde spana in? Clifton 3 är i trängsta laget i framfoten, annars har jag inga större bekymmer med passformen för samtliga ovan.

Vad gäller sättet jag springer på så jobbar jag kontinuerligt på att springa mer upprätt och hålla uppe kadensen, två saker jag slarvat med tidigare.
Irene
1968 • Åstorp
#2
22 november 2017 kl 15:04
Gilla
Många har problem med Asics hälkappor. Jag däremot har inte alls de problemen. Har sprungit med Asics i flera år och när hälkapporna börja trasa sig har jag sprungit upp mot 100mil i dem. Har ingen aning eller teori om vad som skiljer olika löpare.
1973 • Sävedalen
#3
22 november 2017 kl 15:49
3 Gilla
Alla skor jag springer i har hål i hälkappan, på båda fötterna. Stör mig inte, får inga skav och påverkar inte funktionen på skon. Jag har slutat fundera på varför :-)
Tvååker
#4
23 november 2017 kl 19:50
Gilla
Nu vet jag inte hur du knyter dina skor, men det finns ju ett sätt som anses vara "rätt" när man pratar skosnören och löparskor och det är detta sättet som visas överst i listan (dåligt hälgrepp) på denna länken.
http://www.loplabbet.se/info/snora-dina-loparskor

Vet inte om detta fungerar men det är ju i alla fall värt ett försök.
1985 • Stockholm
#5
23 november 2017 kl 21:56
Gilla
Jag gissar också att det beror på knytningen, alternativt fel storlek eller passform för dina fötter.

Mina Saucony Guide 8 har använts närmare 1600 km och hälkappan är fortfarande fräsch.
1983 • Karlstad
#6
24 november 2017 kl 07:53
Gilla
#3: Jag får skavsår men en tejpbit verkar fixa biffen än så länge. Men det vore fint att hitta skor (om det nu är passformen som felar) som inte går sönder.

#4: Har provats. Däremot upplever jag som sagt att lösare knytning ger mindre slitage (och mindre skavsårskänningar).

#5: Passformen är en sån sak som jag funderar på som orsak. Tänkte om det fanns någon gemensam nämnare bland de skor jag nött hål på.
1968 • Falkenberg
#7
26 november 2017 kl 19:37
1 Gilla
Jag har haft problem med detta ffa med Asics 2xxx serien men även andra skor.

Märkte dock (efter några år) att vissa strumpor (billiga från More Mile/Startfitness) mötet med medan andra inte gör det.

Har nu slängt de skyldiga strumporna och inte haft problemet med senaste 2 par skor.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#8
26 november 2017 kl 20:46
Gilla
Joggingskor, vandringsskor, kängor, de flesta märken och modeller med stoppning i bakkant äter mina hälar upp. Så är det bara, och har alltid varit för mig. Har ett par vandringsskor som skiljer sig från övriga, Scarpa Zen, som jag använt mycket i 7 år, otroligt tåliga!
Och i andra änden av foten, jag har stortår som äter både strumpor och löparskor. Strumporna är inte mycket att göra åt, men löparskor med mjuk ovandel preppar jag numer med en bil silvertejp inifrån, redan från början. Och nej, det är inte en fråga om att klippa stortånaglarna bättre eller fila dem, de pekar lite uppåt så det är vad som ger problemet.

Så, jag säger: en del av oss kan nog ha fötter som äter skor, och särskilt bakkapporna på skor är en svag punkt för många, oavsett märke och modell. Men jo, strumporna kan nog spela in på nötningen av hälkapporna (friktion mellan materialen), men över framfoten är det för min del tårnas form som ställer till det.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#9
26 november 2017 kl 22:45
1 Gilla
Bild uppladdad av Thomas Abrahamsson
Jag har också stora problem med ffa Asics skor. Mest pga deras hårda hälkappa. Har 2 par GT-2000 och 1 par DS trainer. DS trainer kan jag inte ens springa med längre pga problem med den hårda hälen. Har nött ut ett par GT-2000 som syns på bilden och försöker få ut några mil till i dom nuvarande. Dock har jag nu i efterhand även insett att jag har haft lite för tighta skor, behöver ha nästan 2strl för stora skor och har genast klarat av att ha många fler skor. Men jag kan ALDRIG ha skor med hård hälkappa.

När jag fick väldigt stora problem med DS trainer så va det så illa att jag trodde jag inte skulle kunna springa mer. Av en slump hade jag beställt 3 olika storlekar av Kinvara. Den har ju extremt mjuk hälkappa och funkade hur bra som helst. Numera tycker jag dock skon är ganska tråkig, men för mina hälar funkar nu dessa (i ordning efter hur mycket jag gillar dom (räknar in GT som att dom funkar eftersom jag ändå lyckats nöta in dom så kraftigt)):

Adidas Adizero(?) Boost Japan 3
Saucony fastwitch
Icebug Zeal, Icebug Acceleritas
Kinvara
GT-2000 (dock springer jag alltid bra i dom på träning... Och fick totalt ut nästan 1800km i par 1)
Salming D3
(DS trainer och inov8 x-talon 212 springer jag inte i längre pga skav/skador/för tighta)

Har alltid på mig Newbodys löpstrumpor. Har tidigare alltid fått tejpa mina hälar men behöver numera aldrig göra det längre med större storlekar och mjukare hälkappor.
Lise-Lott Lundberg
1970 • Bålsta
#10
27 november 2017 kl 06:49
1 Gilla
Det har med formen på ens fötter att göra, eller rättare sagt formen på ens hälar. Jag har t o m fått en inlammation i hälen en gång och då gjordes ett ultraljud och jag förstörd då varför jag alltid haft problem med skavsår i vanliga skor och nötta hälkappor på joggingskor . Jag har utstickande hälben och det går inte att göra nåt åt. Hitta ett par som passar om du kan men jag går numera raka vägen till skomakare med mina nya skor och så sätter han dit en liten skinnbit i hälkappan för 200 spänn. Rekommenderas !
1983 • Karlstad
#11
27 november 2017 kl 08:45
Gilla
#9, tack för gediget inlägg! Bra med lite skotips inför vårens inköp.

Ska nog prova skor med mjukare hälkappa samt att våga gå upp någon storlek.

Och gemensamma nämnaren för #7, #8, #9 och #10 verkar vara att strumporna spelar in så jag får väl prova det också. Är ju ändå en lindrigare investering än ett par nya skor :D
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#12
4 december 2017 kl 08:52
Gilla
Har också detta problem men tror som andra att det har med foren på hälarna att göra. Jag har lite "utstickande" hälben som jag tror gör att det äter häl kappa. Tråkigt men sånt man får leva med tror jag.
1982 • Stockholm
#13
4 december 2017 kl 15:29
Gilla
Har tidigare upplevt samma problem, med de flesta av mina Asics. Jag märkte dock en stor skillnad när jag började använda riktiga löparstrumpor, snörde skorna korrekt och genomförde fler långa, men framförallt lugnare pass. Nu är jag uppe i ca 100 mil i mina Kayano 23 och fortsatt utan några större skavsår. Innan dessa justeringar så pallade vissa av mina skor knappt 20 mil innan jag gick o bad om att få byta ut dem pga kraftiga skavsår i hälkappan framförallt, det började alltid med en jätteliten hård kula som blev till hål och därefter rena rama sandpappret.
Hans Bloom
1951 • Rättvik
#14
4 december 2017 kl 19:24
Gilla
Har slutat springa i Asics skor p g a att hälkapporna ideligen nöttes sönder innan ens 100 mil. Upplever inte alls det problemet i Adidas (flera beteckningar) och Nike Pegasus skorna
Göteborg
#15
27 november 2020 kl 06:21
1 Gilla
Väldigt många konsumentprodukter har en begränsad livslängd som är inbyggd i designen. (Tänk nyare vitvaror, TV-apparater mm). De av oss som är lite äldre vet att problemet med hälkappor som går sönder kom nån gång på 00-talet. Innan dess var hälen förstärkt så att den höll. Anledningen är enkel: tillverkarna vill sälja fler skor.
Mina löparskor (och allas i familjen) går kontinuerligt sönder i hälkappan efter 3-6 månader. Vår lösning är att tejpa en formklippt bit segelduk (finns på rullar i båtaffärer). Självhäftande segelduk sitter kanonbra, det ska ju hålla i väder och vind.
Om man sätter det i nya skor håller de tills sulor eller överdel ger upp. Även skor som redan börjat gå sönder kan räddas. Kostnad? Tja, några kronor per sko...
1983 • Karlstad
#16
27 november 2020 kl 07:38
Gilla
Min lösning var att köpa Altra-skor och driva upp stegfrekvensen litegrann.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.