Löpning Avancerad träning 6 inlägg 3023 visningar

Hur skall man läsa sig själv?! (puls/intensitet/ork)

Corben Dallas
1978 • Göteborg
#1
21 november 2008 - 19:32
Gilla
På denna sidan: http://www.sct.nu/traning/traningslara/pulsetraining.htm#pulskalkylator

Får jag fram att jag borde springa i 142-157bpm för distans tex. och 172-188bpm vid intervaller..

Grejen är den att senast jag joggade 15km i väldigt behaglig takt för mig så låg jag i 6:20 tempo (ja jag är ingen löpargud än :)) och hade en medelpuls på 175 dvs. 86% av max..

Hur kan detta kännas behagligt? Detta skall ju vara intervalltempo för mig?
Kan det vara så att jag har ännu högre maxpuls? Dock så räknar jag ju med 203 nu, och det har jag sprungit fram, jag borde ligga lägre egentligen då jag är man och 30år gammal så jag tycker det borde stämma endå?

Kan någon ge mig lite tankar och idéer om detta?
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#2
21 november 2008 kl 19:57
Gilla
Du kanske har högre maxpuls än de 203 du anger. Hur har du mätt upp den? Har du sprungit exvis hårt 10-20min följt av jättehårt 1-2 minuter uppför en backe? Då lär man komma nära sin maxpuls (säger de).

Men, jag tittade tillbaka på mina gamla träningsdata och kunde konstatera att jag ibland legat i ungefär samma % av min maxpuls på pass omkring 12-16 km i början av min "karriar". Tror, säger tror, att man har lättare att få hög puls utan att ansträningen är lika hård då man är mindre tränad. Vartefter du blir vältränad så verkar det bli svårare att få upp pulsen nära max. Tror att det skulle kunna bero på bättre/vältränat hjärta som då kräver mer intensitet för att behöva slå oftare. (Detta är inget jag vet, ren spekulation, men käönns inte helt orimlig.) Vet ej heller om du är ny inom löpning, men antar det.
1965 • Täby
#3
21 november 2008 kl 19:58 Redigerad 21 november 2008 kl 19:59
Gilla
Hej,
Har haft samma erfarenhet som du. Brukade ligga relativt högt tidigare jämfört med nu. Har fått förklarat för mig att med tiden, dvs när du fär bättre kondition kommer du att ligga på högra hastighet med lägre puls. Tidigare kom jag lätt upp i en puls på ca 190-195 och kunde ligga så i någon kilometer. Nu (12-18 månader efter) har jag inte kommit upp i högre puls är 186 när jag maxat. En förklaring jag fått att jag inte kommer högre i puls är att jag tekniskt sett helt enkelt inte får benen att gå snabbare?

Har nu bestämt mig för att göra ett konditionstest för att få veta mina egna värden jag skall följa för optimal träning. Du kan läsa mer om testet på www.lactlab.com
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#4
21 november 2008 kl 20:55
Gilla
Ahh, tack skall ni ha.. Har funderat på den möjligheten att jag helt enkelt får ge ett par månader till för att få vettig data på kroppen, eller mer riktig data eller hur man skall säga, och det låter ju rimligt.

Jonas:
Ja ungefär så gjorde jag mitt maxtest, och det borde ligga väldigt nära mitt absoluta max.

Simon:
Ja jag har funderat på ett test hos aktivitus här i göteborg, (borde väl vara något liknande) dock skall jag vänta ett par månader till så jag har kommit in lite mer i löpningen.


Tack för svaren!
1969 • Sala
#5
22 november 2008 kl 17:41
Gilla
Jag tycker inte att det är värt pengarna att mäta sin maxpuls på labb. Lägg hellre pengarna på ett laktattest i så fall. Det går alldeles utmärkt att göra ett eget maxpulstest i backe.

Corbe, om du har testat att springa 5 km så fort du kan någon gång, t.ex. på tävling, så kan du ju få fram en rekommenderad distansfart via någon av kalkylerna, t.ex. McMillan: http://www.mcmillanrunning.com/mcmillanrunningcalculator.htm
Sen ligger du på den tid per kilometer som står angiven under "Easy runs". Kolla vilken puls du har som medelpuls när du håller den hastigheten första gången, sen ligger du kvar på den pulsen säsongen ut, på distanspassen alltså.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#6
22 november 2008 kl 18:24
Gilla
Ja det har du nog rätt i, kommer också vänta med detta test ett tag.
Ja där fanns en hel del :)
Tack för det, skall läsa på lite där!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.