Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 7042 visningar

Övertränad

1971 • Rasbo Uppsala
#1
7 februari 2018 - 16:25
Gilla
Har under januari tränat mer än vad jag är van vid och bara löpning. Var lite av ett test för att se hur kroppen reagerar. Springer i normalfallet i ca 6min/km och tränar för att springa mitt första marathon i sommar. Ökar jag farten eller försöker mig på intervaller så får jag ont någonstans så det blir oftast lungnt tempo. Kör långpass på ca1,5-2mil på lördag och ca en mil tis,tor och söndag. Ska försöka mig på lite intervaller framåt mars om benen vill.

Senaste 1.5veckan så är benen helt stumma och igår kändes det som jag stapplade fram så det blev en promenad av passet. Jag tror det beror på överträning, Gissar att det är vila som gäller men vill inte vila. ??
Vad tror ni och vad gör jag åt det?
1969 • Bara
#2
7 februari 2018 - 19:40
Gilla
33 träningspass under januari. Kan inte ha blivit mycket tid över för vila då. Du tränade mycket även under 2017. Kanske ska minska ner på mängden och köra korta kvalitetspass. Åtminstone under ett tag. Träna intervaller. Det sliter inte på samma sätt.
2006 • Alingsås
#3
7 februari 2018 - 20:13
Gilla
Ditt viktigaste pass är väl långpassen och de verkar gå riktigt bra tidsmässigt. Det är alla dina pass på 3 km som gör att du bli sliten.
Något är fel när dessa går långsammare än dina långpass. Genom att de går så pass långsamt så tillför de mycket lite för marathon. Vila istället, så kommer du att orka prestera på alla pass och i längden även ha större förutsättningar att lyckas bra på maran. Om du fortsätter som du gör är risken stor att du blir skadad eller råkar ut för sjukdomar och då kan du tvingas vila ett bra tag och då tappar du värdefull tid inför maran.
1978 • Linköping
#4
7 februari 2018 - 20:19
Gilla
Håller med #3, men tycker väl iofs att pass runt 3-5 km inte borde innebära slitage. Men jag ser inte riktigt vitsen med dessa pass.
1971 • Rasbo Uppsala
#5
8 februari 2018 - 02:36
Gilla
Januari var lite speciellt då jag testade att springa varje dag. Nu blir det mer vila de korta passen är borta nu. Är lite nojig så fort det gör ont någonstans och ett pass går dåligt. Hoppar kanske över dagens pass också så benen får lite extra vila. Men tycker att det är konstigt att de känns så stumma även denna veckan då jag hittills inte knappt har sprungit något. Går iof upp kl 2:00 på mornarna denna veckan och har märkt att även det går ut över löpningen, kroppen känns lite tyngre även om jag har sovit bra. Mycket som spelar in och det kan nog tyckas som om jag redan vet svaret på mina frågor :)
Är ganska intressant hur kroppen reagerar på olika händelser som egentligen inte har med träningen att göra eller så har det det. Kan egentligen ingenting om löpning utan springer för att det är kul och att jag oftast mår bra av det.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
8 februari 2018 - 10:05
Gilla
Återhämtningen är jätteviktig och viktigast av allt är sömnen. Du kan t o m strunta i långpasset en vecka om det känns tungt, verklig överträning är som utmattningssyndrom, tar väldigt lång tid att bli av med. Trilla inte dit. Nu tror jag att du är i det läge som kallats "overreaching" av minns-inte-vem, där mer träning resulterar i sämre form.
1974 • Mölndal
#7
8 februari 2018 - 13:17
Gilla
Efter långpass brukar passet dagen efter gå riktigt bra. Sen kan jag hamna i en svacka fysiskt kommande 3-4 pass. Ofta kör jag bara igenom dom passen och sen släpper det bara och allt känns bra igen.
Men det är en balansgång och allt handlar nog om hur man känner sin kropp (Inte alltid man lever som man lär :) )

1971 • Rasbo Uppsala
#8
10 februari 2018 - 07:41
Gilla
Tar denna vecka som vilovecka och hoppar över långpassen idag, hade ont i både muskler och lederna i bägge beben efter torsdagens lungna pass kändes nästan som en lättare stukning i foten??? Det var borta redan igår morse och benen känns hyggliga nu på morgonen och solen går strax upp på en klarblå himmel, med snö på marken så kommer det bli en perfekt dag ute. Blir nog ett lungt kort pass imorgon så hoppas jag att nästa vecka fungerar någorlunda igen.

Kan det delvis bero på skorna? Tänkte om dämpningen har blivit dålig. Har ingen känsla för sånt. Har sprungit drygt 150mil och har aldrig gillat dem Brooks Adrenaline GTS 17. Ska bli ett nytt par i mars av något nytt märke.
1971 • Rasbo Uppsala
#9
3 mars 2018 - 08:17
Gilla
Sjuk blev jag om det berodde på för mycket träning eller inte vet jag inte men benen och kroppen fick åtminstone vila från löpningen men nu är man på benen igen och ska ut och springa lite lungt :)
1987 • Östersund
#10
28 november 2018 - 00:16
Gilla
Hur har det gått?
Kurre Bussman
1956 • Karis
#11
28 november 2018 - 10:36
Gilla
Beroende på vad du sysslat med före du började löpträna 2016, så kan det ju tära på ork och fysik att så snabbt öka mängden km per vecka/månad/år.
Hade själv en period då jag ökade km avsevärt, men resultaten i tävlingslopp gick inte framåt, snarare tvärtom.
Kan hända behöver man ibland ta ett steg bakåt och minska på träningsmängden en tid för att komma igen. För min del verkar långdistans kräva lång förberedelse och att skynda långsamt med ökning av km.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.