Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 4937 visningar

Efter vadskada

1976 • Löddeköpinge
#1
4 mars 2018 - 17:44
Gilla
Drog på mig en bristning eller liknande i vänstra vaden för ungefär en månad sedan. Misstänker att det berodde på att mina skor var helt slut som jag sprang med. Nu har jag vilat mer eller mindre under hela februari, skaffat nya skor, endast löpt 3 kortare rundor och åkt lite utför.

Det har periodvis känts lite bättre men aldrig riktigt bra i vaden. Dock var det inga problem att åka utför och sitta fast i trånga pjäxor. Nu provade jag att springa igen efter ungefär 1 veckas uppehåll och det gick inget bra. Högg till i vaden och sedan var det bara att jogga hem.

Jag inser att jag troligtvis måste träna annat och hålla upp med löpningen nu betydligt längre men undrar då hur det skall kännas när jag provar att dra igång igen. Måste vänstra vaden kännas lika bra som högra innan jag drar igång igen för att inte riskera att jag sabbar rehabiliteringen?

Hur påverkar kyla och vinter läkningen? Jag har fått för mig att jag känner mer av skadan när det är kallt.
Thomas Lindén
1977 • Lund
#2
4 mars 2018 kl 19:33
Gilla
Jag råkade ut för samma sak i början av februari. Sprang mitt första pass idag. Tog det väldigt lugnt och "tassade" fram. Gick ganska ok, men jag kände att det drog lite i vaden.

Innan dagens pass, så har jag som du åkt alpint. Men jag har också åkt en del längdåkning utan problem.

Jag kommer ta det väldigt lugnt kommande veckor med sparsam löpning. I ditt fall så tror jag det enda som hjälper är vila och normal rörelse, dvs inte springa på ett par veckor till. Har du varit hos sjukgymnast och fått ett program för att stärka vaden?
1973 • Åkersberga
#3
4 mars 2018 kl 20:07
Gilla
Tåhävningar på plant underlag tycker jag är bra för blodcirkulation och styrka utan att översträcka den skadade vaden.
1976 • Löddeköpinge
#4
4 mars 2018 kl 20:41
Gilla
Har inte varit hos någon sjukgymnast. Hoppas på att om man kör exempelvis styrketräning och cykel nu ett tag så läker förhoppningsvis vaden. Men jag undrar fortfarande hur det skall kännas innan man drar igång. Bör det vara helt utan smärta innan man drar igång med löpningen? Jag trodde att jag var på väg att bli bra så riktigt surt att jag nu ev har sabbat all läkning och vill då givetvis inte göra om samma misstag igen men samtidigt inte vila i 3 månader om det är onödigt.
Thomas Lindén
1977 • Lund
#5
5 mars 2018 kl 19:03
Gilla
Jag väntade tills jag inte kände någon smärta alls i vaden. Det var lite stramt (drog lite som jag skrev ovan) vid första löppasset.

Förstår dig till fullo, jag ville inte heller vila i onödan. Men börja inte med löpningen för tidigt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
5 mars 2018 kl 19:56
2 Gilla
Excentriska tåhävningar är standard efter vadmuskelbristning. 3x10-15 på båda benen (vanligtvis är den andra också för svag). Annars går skadan upp i de flesta fall när man börjar springa efter vila.
Börja försiktigt när smärtan är borta och du kan gå obehindrat, borde inträffa efter 4-10 dagar (lite tidigt att börja efter 4).
Efterhand behöver man lägga på belastning - de första gör man lämpligen på båda samtidigt, senare är det upp på båda men ner på det ena benet. Sen är det dags att lägga på extra tyngd - ryggsäck eller hantlar men helst en skivstång i en Smithmaskin på gymmet.
Man står på en planka eller ett trappsteg, går ner med hälen några cm under horisontalläge på foten.

Läs mer i diverse trådar här på jogg.se och i länkar du hittar där.
1974 • Mölnlycke
#7
5 mars 2018 kl 21:13
1 Gilla
Jag har och har haft liknande problem. Oldboy har rätt medicin och utöver det så fick jag hjälp av en bra naprapat som stimulerade mina muskelknutor med nålar. Mitt problem var att de knutor som uppstått vid diverse större och mindre skador samt överansträngning behövde tas bort. 2-3 behandlingar och jag var åter på banan med rehab och upptrappning.
1976 • Löddeköpinge
#8
6 mars 2018 kl 20:49
Gilla
Tack för tipsen men kan man springa samtidigt som man kör igång med tåhävningar eller skall man endast göra tåhävning (plus ev annan träning som inte belastar vaden) under en period och sedan börjar man med löpningen?

Oldboy
1952 • Danderyd
#9
6 mars 2018 kl 20:54
Gilla
Man kan börja jogga försiktigt efter 7-10 dagar om man är helt smärtfri vid promenad och naturligtvis när man springer. Öka långsamt och spara fart tills du kommit upp i full distans.
1976 • Löddeköpinge
#10
2 april 2018 kl 08:48
Gilla
Nu har jag kört rehab och annan träning i ca en månad och jag noterar att då det känns som allra sämst efter att jag kört tåhävnings-övningen. Oftast är det ömt i vaden 1-2 dagar efter att jag kört den övningen. Skall det vara så?

Jag sprang mina första 20 minuter igår på löpband och det känns okej även om min vänstra vad alltid numera känns öm och stel jämfört med högra. Men det är i varje fall inte så smärtsamt så att jag måste bryta och idag känns det inte värre än igår så jag antar att det är ett steg framåt.

Kan det förresten vara gubbvad som jag drabbats av, är 41 och ligger ca 5-10 högre i vikt än vad jag borde. Bör jag i sådant fall ta kosttillskott för att få i mig extra magnesium och b-vitamin?
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#11
2 april 2018 kl 22:21 Redigerad 3 april 2018 kl 09:17
Gilla
Har också vadproblem. Dock ingen bristning enligt sjukgymnast. Troligtvis överansträngning.

Om det funkar, kan det vara skadligt att springa med en överansträngd muskel?
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
5 april 2018 kl 16:14
Gilla
Det går att köra rehab för hårt. Efter tåhävningarna är man ofta stram i vaden, då kan man behöva stretcha, försiktigt så länge skadan är någorlunda färsk.
Överansträngning, det kan bli en skör balansgång mellan vad som stärker och vad som förstör. Det borde du prata med din sjukgymnast om.
1976 • Löddeköpinge
#13
7 maj 2018 kl 17:38
2 Gilla
Här kommer en uppdatering. Sedan en tid tillbaks så är jag tillbaks ute och springer lugna långpass som vanligt. Känns makalöst att kunna springa 20km då jag i januari inte kunde springa ens 1.

Tåhävningsövningarna har jag kört vidare med och nu finns det ingen smärta kvar under dessa.

Det som återstår är att återuppta de snabba och tuffa passen. Tanken är att jag skall dra igång tröskelpass nu och sedan får vi se hur det känns. Får nog vänta 1 månad eller två till innan jag kan ge mig på intervaller.

Nyckeln för min del har varit alternativ träning(cykel, crosstrainer, roddmaskin) kombinerat med gym och tåhävningsövningar. Sedan smög jag sakta sakta igång löpningen på löpband så jag kunde avbryta om jag kände av något.
1976 • Löddeköpinge
#14
8 maj 2018 kl 21:07
Gilla
Glömde en sak. Jag har även gått all-in med kompressionsstrumpor och tror det har hjälpt mig en del.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.