Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 9049 visningar

Blåsor mellan stårtå och trampdyna

Malmö
#1
5 september 2018 - 23:26
Gilla
Hej
Sprang 10.5 km igår. Vanligtvis springer jag 5 km eller 6.3 km. Efter ca 5-6 km började det göra ont vid stortån (under tån liksom i vecket där trampdynan börjar), trodde det var strumpan som var knölig eller sten i skon. Stannade och kollade/kände. Det var en blåsa. Sprang vidare (var tvungen att komma fram). Mest på ena foten, men liten känning i andra foten också.

Två frågor.
1. Vad kan ha föranlett detta? Samma skor som vanligt, samma strumpor. Det var några grader varmaste än det brukar vara när jag springer. Jag sprang mest på asfalt. I vanliga fall är det mest grus. Kan det ha varit orsaken?
2. Vad är bäst att göra nu för att kunna springa mina kortare rundor igen i helgen? Har läst att man ska tejpa? Använda vaselin? I så fall, vilken tejp och hur tejpar jag? Vilket vaselin och hur applicera och när?

Banalt problem kanske, men hoppas nån kan hjälpa. Tack ??.
Irene
1968 • Åstorp
#2
6 september 2018 kl 06:36
Gilla
Pretejpar med kirurgtejp. Tycker själv att Bodyglide och Sportslick är bättre än Vaselin. Ibland händer sånt här utan att man vet varför men tror både förändrat underlag och en längre runda har med problemet att göra.
1965 • Eksjö
#3
6 september 2018 kl 16:39 Redigerad 6 september 2018 kl 16:39
Gilla
Är väl en av de vanligaste ställena på fot att få skavsår på, hände mig några gånger som nybörjare, dock ej de senaste åren, har väl kanske fått tjockare skal där numera. Anyway:

https://www.blisterprevention.com.au/blister-blog/blisters-under-the-ball-of-your-foot

Föreslår alternativträning i helgen, låt det gå en vecka, svår plats att tejpa riktigt bra oavsett om man följer tipsen i länken.
Walker67
1947 • Växjö
#4
6 september 2018 kl 22:24
Gilla
Om blåsan är punkterad måste du sätta salva över hålet och sen plåster. Kommer det in bakterier i blåsan blir det långvarig läkningstid. Normalt sett brukar det vara i varmt väder som blåsor uppträder, så egentligen är det lite ovanligt nu när det blivit svalare. Jag använder en sårsalva från apoteket som bakteriestopp efter avtvättning med alsolsprit även vid skavsår.
1970 • Sala
#5
9 september 2018 kl 11:50
Gilla
Bild uppladdad av Jonas Wincent
Typ här? Jag får aldrig blåsor här men fick det under ett ultralopp. Anledningen är väl helt enkelt att du och jag sprang mycket längre än vad foten är van med. Jag fick lika på bägge fötterna och det blev en trist promenad under nån timme. Jag har fått mycket värre under andra lopp. Värme gör saken mycket värre, huden tål inte lika mycket. Länken i tråden verkar väldigt bra och är man intresserad av hur man kan hjälpa fötterna så är boken "Fixing your feet" av John Vohnhof väldigt bra om än otroligt tjock! https://www.bokus.com/bok/9780899978307/fixing-your-feet/

I boken rekommenderas tejpen Leukotejp eller Kinesiologitejp, den sitter bra och länge. Jag tejpade tårna med kinesiologitejp senast och det fungerade kanon. Kirurgtejp håller inte alls lika länge men duger fint vid kortare löpning. Jag skulle inte använda den på trampdynan, det håller nog inte.

För att unvdika blåsor ska jag nästa gång slipa av den förhårdnad jag brukar få där huden nu har släppt på bilden och sen tejpa med kinesiologitejp.

Några små tips jag plockat upp. Använd två par tunna strumpor, det innersta helst tåstrumpor. Se till att foten är snustorr, pudra gärna. Alternativt smörj fötter med vaselin eller liknande, gärna Sportslick som är tjockare.

Ha det bra!!
1983 • Stenungsund
#6
10 september 2018 kl 13:57 Redigerad 13 september 2018 kl 11:50
Gilla
Det kan vara friktionen tillsammans med fukt om man inte har en strumpa gjord för att klara det (oftast).

Har du någon gång testat en strumpa som denna? https://www.loparshop.se/heat-your-best-running-sock.html
(uppdateringen av plussock)

Jag har nästintill aldrig haft problem med en sådan strumpa efter att jag testade Plussock. Brukar köpa 2-3 par per år!

Edit: Nej inte 2-3 par per år, 5-6 par....
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.