Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 2440 visningar

Frisim/crawla vid löparknä?

Jimmy P
1974 • Göteborg
#1
7 december 2008 - 17:11
Gilla
Jag har förmodligen fått löparknä och skall till sjukgymnasten u i veckan.

Blev trött av att inte aktivera mig efter nästan 2 veckor utan träning. Med undantag av ett pass då jag gav mig ut igen med mer ont som belöning. Således ingen mer löpning innan det är borta.

När jag simmade så gick det riktigt bra igår. Simmade 1000 meter först och därefter 10x50 meter intervaller med crawl. Hade inte ont under passet. men lite stel efteråt.

Idag gick jag och simmade igen och efter ca 800 meter crawl började knät kännas och fick avsluta ytterligare 200 meter bröstsim som inte kändes i knät.

En kompis sa då att det förmodligen beror på sprattlingen med bena och jag därför inte borde sprattla med knäna och neråt utan använda hela benen med låsta knän.

Min fråga är vad ni anser om simmning som bra alternativträning vid löparknä samt om jag borde fortsätta på det sätt jag gör?

Jag känner inte för att ligga med flytväst och springa i vattnet. Skuklle bli för utträkad tror jag... Vad anser ni?
2006 • Alingsås
#2
7 december 2008 kl 17:17
Gilla
Simning är som regel väldigt bra och skonsam träning.
Jag har själv aldrig haft löparknä och är inte helt insatt i vad man kan träna.
Men om det går skulle jag med tanke på löpningen hellre träna spinning/cykel än simning då går det fortare att komma igen sen när man kan börja springa.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#3
8 december 2008 kl 04:23
Gilla
Om jag hade nån som helst problem med knäet skulle jag undvika bröstsim så mycket jag kunde. Crawlar du så ska du normalt inte anstränga knäna nånting så sköt ditt bensparkande rätt så ska du inte få några direkta problem.
Jimmy P
1974 • Göteborg
#4
8 december 2008 kl 06:00
Gilla
Får kolla på nätet hur ett korrekt benspark skall vara.

Mikael:
Hur skulle du säga att ett sådant är?
EvaMarie
1957 • Linköping
#5
8 december 2008 kl 06:49
Gilla
Jimmy - vi har ett väldigt bra simforum på syskonsajten simm.se! ;-)

För övrigt: Ja, simning är en mycket bra alternativträning till allt. Inte minst för att det går att variera vilka kroppsdelar som du belastar. Detta gör du dels genom att ändra din simteknik lite och dels genom att det går att använda hjälpmedel av olika slag om man vill. Har du till exempel ont i armarna kan du simma med platta, har du ont i axlarna kan du simma med fenor och har du ont i benen kan du simma med dolme (en flytgrej som du håller fast mellan låren).

Precis som Magnus säger kan bröstben vara lite jobbigt för knäna, men frisimsben (eller ryggsimsben) borde funka ganska bra. Du ska dock inte "cykla", dvs böja knäna i sparken, får då blir det inte särskilt effektivt. Rörelsen ska utgå från höften med sträckta ben (men du får inte "idiotsträcka" dem så att de blir låsta). Sedan kör du med ganska små sparkar, med benen nära varandra så att du nästan slår stortårna mot varandra.

Det är också möjligt att simma frisim med nästan ingen benspark alls, man rör bara på benen lite så att man balanserar. Skulle det fortfarande göra ont har du som sagt möjligheten att simma frisim med dolme.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#6
8 december 2008 kl 08:37
Gilla
Det enda jag använder bensparken till när jag frisimmar är att hjälpa till med kroppsvridningen. Inte helt ovanligt om man framförallt är triathlon- eller alternativtränings-inriktad i sin simning.
1978 • Västra Frölunda
#7
8 december 2008 kl 09:57
Gilla
Får du ont i knät av frisim ligger du antagligen och spänner dig på något sätt. Som nämnts behöver du inte så mycket benspark alls så fokusera på att hålla benen avslappnade.

Och jag instämmer med EvaMarie, välkommen över till simm.se.
1956 • PARTILLE
#8
8 december 2008 kl 10:27
Gilla
Visst går det att crawla med löparknä. EvaMarie har ett bra inlägg här...
1967 • Helsingborg
#9
8 december 2008 kl 20:25
Gilla
Jag "övelevde" mitt halvåriga löparuppehåll med just simning/crawl och spinning. Det gick aldeles utmärkt och nu är jag tillbaka lite tyngre men bättre än någonsin ;-)
Krister Jansson
1968 • Rimbo
#10
8 december 2008 kl 20:57
Gilla
Har också åkt på löparknä. För mig fungerar det dock bra att cykla (lågt ställd sadel) och köra diverse trampmaskiner med oscillerande rörelse. Det fungerar också att gå kortare stunder i uppförslutning på löpband. Samtidigt som detta kör jag mycket stretching och styrka för lårens bak- och framsida, t.ex. utfallssteg på balanskudde.
Jimmy P
1974 • Göteborg
#11
9 december 2008 kl 10:46
Gilla
Tack för alla tips!

Jag skall se över min bensparksteknink. Verkar som jag gjort fel ia lla år.

Jag sprattlar mer med benen ifrån knäna och neråt. Nu skall jag använda låren till det istället.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.