Löpning Tävlingar & Motionslopp / Växjö marathon 2 inlägg 1573 visningar

Gå-löpa

Walker67
1947 • Växjö
#1
21 oktober 2018 - 15:05
2 Gilla 
Eftersom lång-DM i gång var inlagt i Växjö Maraton var jag domare och cyklade runt banan ganska många varv. En del löpare i slutet av fältet orkade inte löpa fullt ut utan tog sig fram med ett mellanting mellan gång o löpning. Eftersom de deltog i löptävlingen har jag inga synpunkter ur gångperspektiv, men funderade ändå om gå-löpa är det mest effektiva sättet att ta sig igenom ett maratonlopp.
Genom att man springer med korta steg med utan att sträcka ut benet i ett frånskjut som i löpning får man ingen avspänningsfas i benarbetet utan musklerna är anspända hela tiden, dessutom hamnar en del av kraften ner i marken i stället för att driva framåt. Det gör att tröttheten i musklerna byggs på och sänker tempot ytterligare.
Jag tror att det skulle vara bättre att antingen gå hela tiden eller växla mellan löpning och gång såsom sker inom ultralöpningen.
Där har man upptäckt att gångperioderna ger löpmusklerna en stunds vila, som är välbehövlig i det långa loppet.
Som gå-löpare tror jag man skulle tjäna på att lägga in ett gångpass i veckan för att lära sig att gå ekonomiskt, vilket man skulle ha nytta av i ett maratonlopp.
Walker67
1947 • Växjö
#2
21 oktober 2018 - 20:51
1 Gilla 
Vill tillägga att det är fler som på slutet inte orkar springa och som måste börja gå längre eller kortare sträckor och som skulle ha nytta av några gåpass och då och då. Jag kommer ihåg Växjö Maraton 2014, då jag sprang första halvan och gick andra halvan och då jag kom ifatt en del gående löpare de sista två varven. Tack vare att jag var gångtränad kunde jag utan ansträngning hålla ett bekvämt 8,5 min-tempo, vilka de jag kom ifatt hade svårt att följa.
Jag har de senaste åren lagt märke till att fler är ute och gåtränar, inte bara kvinnor utan även en del män också. Gång kan vara ett utmärkt komplement till löpträning tex om man är sliten efter många löppass.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.