Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4369 visningar

Förslitning i knä vad göra

Johan
Göteborg
#1
20 november 2018 - 10:08
Gilla 
jag är 37 år, 185cm 70kg hyfsat aktiv men har haft knäproblem senaste året så någon löpning har det inte blivit.... Efter sjukgymnastik och ortoped, magnetröntgen och titthålsoperation av menisk så har jag följande diagnos:

broskförlitning i knät eller som jornalen beskriver det "Mediala kompartment broskpatologi grad 2 på
viktbärande zon på femurkondylen mätandes 2 x 2 cm"

Läkaren säger att det är konstigt att jag har det. Han ger mig dock inga begränsningar annat än att ja ska undvika jogga. Jag har dock inte fått någon mer förklaring på något utan det är typ upp till mig att träna bort. Så frågan är vad jag ska göra. Det måste väll finnas goda råd att få? Om jag nu har en förslitning som är "konstig" med avseende på ålder osv osv så vill jag ju veta vad det kan bero på. Risken är ju stor att det bara blir sämre och sämre om jag inget gör. Visst tränar jag mer nu än tidigare men skulle gärna vilja få lite mer riktlinjer på vad man ska göra och framförallt vad man inte ska göra.... Sitter mkt still på jobbet på dagarna kör mitt knärehab hyfsat regelbundet även om det börjar bli lite segt såhär 10månader senare... Borde väll promenera mer på kvällar men jag vet som sagt inte vad det är som biter

Kan nog inte säga att jag märkt någon skillnad alls från dag 1...
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
20 november 2018 - 14:27
Gilla 
Försök att minimera din sittande tid, en kort paus där du rör dig smörjer lederna och minskar belastningen. Träna upp dina muskler runt knät och välj skonsam motion som cykel, crosstrainer i första hand. Jag har själv lätt artros i ett knä men kan ändå löpträna i viss omfattning om jag sköter mig.
Johan
Göteborg
#3
21 november 2018 - 09:51
Gilla 
jag har tränat rehab sedan januari med några korta uppehåll pga resor etc men tycker ju inte att det är någon skillnad. Väl medveten om att det är en lång process att bygga brosk.

Sedan hänger jag delvis upp mig på att jag har broskförslitning från första början. Hur kan det uppstå? Vad är det som säger att det inte blir värre? Finns det sjukdomar som bryter ner brosk?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
21 november 2018 - 10:13
Gilla 
Risk för artros ökar om man tidigare i livet råkat ut för någon skada eller felbelastning av leden. Jag har vridit till mitt vänstra knä vid slalomåkning i min ungdom, därav min artros i vänster knä enligt min fysioterapeut.
Johan
Göteborg
#5
21 november 2018 - 11:27 Redigerad 21 november 2018 - 13:27
Gilla 
nedan artikel påstår ju tex att om man står för mycket kan det vara skadligt....om man lyfter för tungt osv osv..

"https://www.sydsvenskan.se/2016-09-02/tunga-lyft-och-mycket-staende-kan-leda-till-artros"

Hur ska man som lekman då kunna veta hur mycket som är lagom för knäna för att man ska bygga upp brosket? Uppenbarligen har jag brutit ner brosket under en lång tid av oförklarlig anledning. Jag styrketränar nu ben regelbundet med standardövningar, benspark, knäböj, marklyft etc. Läkaren har ju inte gett mig några restriktioner men av allt man läser känns det som att det finns någon "lagom" nivå man måste pricka för att lyckas.... Kör ja för tungt så bygger bryter jag väll ner mer än ja bygger upp. Kör jag för lätt så blir det la inte heller bra...

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.