Löpning Träning 5 inlägg 3681 visningar

Bibehållen form/träning från halvmara till mara

1981 • Halmstad
#1
23 februari 2019 - 15:27
Gilla 
Hej!

Jag tänkte springa mitt allra första maraton (Valencia) i december. Efter att ha sprungit Göteborgsvarvet för första gången förra året så fick jag mersmak. Jag tränar just nu för Gbgvarvet och springer 3-4 ggr per vecka, ca 3,5 mil. Jag ökar med ca 1-2km varje söndag då jag kör mitt långpass. Målet är att vara uppe i 2,2 mil några veckor innan Gbgvarvet.

Min fråga handlar om hur man på bästa sätt håller sig i form och skadefri efter Gbgvarvet i maj fram till december? Skall jag springa en halvmara varje söndag fram tills december eller är det för mycket? Eller skall jag kanske springa ännu längre innan själva maraton?

Sen undrar jag också hur pass viktigt det är med styrketräning? Halvmaran klarade jag utan någon direkt styrketräning men maraton är ju dubbelt så långt... Har sett på flera sajter att de bakar in styrketräning i deras förslag till maratonträning, dock finns det ett fåtal som inte har med det momentet.

Kan tillägga att måltiden för maraton är under 4h men det är inget måste. Huvudsaken är att jag kommer i mål.


Har ni några andra tips inför ett första maraton så tar jag tacksamt emot de också :)


Tusen tack på förhand!
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
23 februari 2019 - 23:23
1 Gilla 
När du sprungit din halvmara så betrakta det som ett långpass och fortsätt träna mot din mara.när du har ett halvår kvar till maran har halvmaran egentligen ingen betydelse utom som ett kvitto på att du klarar att springa två mil.Du behöver öka din uthållighet med mycket löpning och med allt längre långpass. Det finns inga måsten men styrketräning brukar vara bra som skadeförebyggande, liksom långsam progression. Det är inte fel om du hinner nå 37
km på dina långpass, lagom tre veckor före maran. Men heller inget måste. Dock en skön känsla att distansen inte är något problem. Att vara skadefri är en mycket stor fördel så spring lugnt nästan jämt och lyssna på vad kroppen säger. Det finns många trådar om första maran och många program att kika på. Följ inte något program slaviskt, använd intuitionen. Jag brukar säga att första maran springer man för att lära sig - men är man väl förberedd kan det bli mest en bekräftelse - även om känslan i kroppen blir ny nästan hur du än gör. Lycka till!
1981 • Halmstad
#3
25 februari 2019 - 22:51
Gilla 
Tackar för mycket bra svar. Blir riktigt peppad! Jag funderade i samma banor med att försöka klara av nästan hela sträckan innan maran men jag läste någonstans att man inte bör springa längre än en halvmara då det slet så pass mycket på kroppen?
Är det rimligt att framöver springa säg 37km varje söndag (utöver 8km på tis+ tors samt 6-8km på lördag)?
1978 • Linköping
#4
25 februari 2019 - 23:11 Redigerad 25 februari 2019 - 23:15
2 Gilla 
#3

Enligt min mening finns det ingen anledning att vara ute och harva i 37 km-pass året runt. Långt ifrån tävlingstillfället duger 20-25 K gott som långpass. När du närmar dig tävlingstillfället dvs innan raceday bör du dock ha fått in 5-7 pass över 30 K där det längsta kan vara 37 K som #2 skriver. Satsa på mer varierad träning så tröttnar du inte innan maran. Kör hårt!
1981 • Halmstad
#5
26 februari 2019 - 19:56
Gilla 
Kanon, då ska det gå vägen så länge man håller sig skadefri. Stort tack för inspirerande svar Fredrik och Oldboy.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.