Löpning Kom igång 127 inlägg 13816 visningar

Från soffpotatis till Löpare

PJ
1984 • Östergötland
#1
5 april 2019 - 20:08
Gilla 
Hej alla ??.
Jag tror jag har hittat rätt forum nu efter lite googlande på nätet.
Hoppas det finns någon här som vill hjälpa mig och även svara på mina dumma frågor då löpning är helt nytt för mig.
Förmodligen finns det redan mängder med trådar gällande detta så ber om ursäkt om jag startar en ny men tanken är att jag vill kunna uppdatera vartefter och förhoppningsvis mina framsteg.

Jag kan dra lite bakgrundsfakta om mig själv först och vad som är tanken med mitt inlägg.
* Jag är 35 år
* Bor i Östergötland
* Ensamstående med en dotter varannan vecka
* 1.80m lång
* 79,8 kg

Har just aldrig varit något intresserad av träning tidigare i livet och har aldrig sprungit förut.
Mycket som hänt på senare tid som gjort att man inte mått så bra och jag har även levt ett ganska onyttigt liv tidigare.
Känner att jag kommit till en gräns nu och att jag måste göra något för att börja må bra igen, både i kropp och psyke.
Gym är jag inte ett dugg intresserad av men jag gillar natur och att springa tror jag nog att jag kan vara ganska bra på, om jag bara får igång kroppen för det såklart.
Det optimala hade ju varit om man kunde fått hjälp i verkligheten men vet inte riktigt vart jag ska vända mig så hoppas ni kan göra ert bästa för att få in mig på detta och att jag gillar det.

Första steget är att införskaffa utrustning för detta och jag känner att denna biten är väldigt viktig, vissa saker förstår jag att man köper senare när/om man kommer längre i detta.
Och jag önskar helst att kunna beställa denna utrustning från nätet och behöver lite tips på sidor och vilka prylar som är bra att köpa som nybörjare.
Gärna prisvärt men ska såklart vara bra grejer.

Jag tänker följande :
*Skor
*Byxor ( ej tights )
*Tröjor
* Fodral till telefon eller liknande.

Tanken är att springa på elljusspår och i skog.
Asfalt kommer jag inte att springa på.

När jag ordat detta och den delen är avklarad så behöver jag sedan hjälp med själva löpningen men först utrustningen känner jag.

/PJ< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
1981 • Bagarmossen
#2
5 april 2019 - 20:21
1 Gilla 
1,Köp skor (som känns sköna att springa i)
2, Köp funktionskläder att röra på dig i (som är sköna)
3, Skit i märke eller modell.
4, ut och njut i naturen

SVÅRARE ÄN SÅ ÄR DET INTE
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
5 april 2019 - 21:31
Gilla 
Du bör prova ett par skor i butik men det måste inte vara dyra skor i en sportaffär, reaskor går bra, t o m Lidl har skor som går att springa i (för 250 SEK), men de måste kännas sköna nä du tar dem på dig och går runt i dem eller helst provspringer på ett löpband. Det går utmärkt att springa i en bomulls- t-shirt, något slags byxor som du kan röra dig i utan att de hasar ner eller att du får skavsår eller att de stramar. Nu när det börjar bli varmt finns det säkert löparshorts du kan köpa. Kanske har du ett par badshorts som sitter hyfsat som du kan göra någon testjogg i för att känna dig för. Det är alltid lättare att veta vad man vill ha om man provat något, även om det funkade halvdåligt då. Välkommen till löpningen!
1967 • Torslanda
#4
5 april 2019 - 21:46
Gilla 
För att tipsa om siter på nätet så har du t.ex

Wiggle.se privärt och rätt så brett med utrustning även för löpning. Köper mycket där själv
https://www.loparshop.se/ har ofta bra rabatter på bra saker
www.sportamore.se kan ha rätt bra priser

även de vanliga XXL, stadium, outnoth med fler har ofta bra saker till bra priser. Dock, som oldboy skriver, det skadar inte att testa i butik första gången så man vet vad man vill ha. Andra, tredje paret etc av samma sko/märke brukar jag köpa på nätet men första gången köper jag gärna i butik. Det är stor skillnad hur rymliga tåboxen är, hur dämpade de är, dropp etc. Jag beställde just massor av rea varor för nästa vinters löpning då det är över 50% på mycket nu så här i vårtider. Skor är självfallet det viktigaste i början men glöm inte strumporna. Det är helt enkelt inte kul att få skoskav, blåsor etc. Jag kör med tå strumpor för hela slanten. Injinji gillar jag bäst där. Har sprungit mycket i vanliga strumpor men det leder bara till problem för mig. Testa dig fram. En del affärer har till och med lämna tillbaka garanti för vissa skor så om man inte gillar dem så kan man lämna tillbaka inom e.g. 30 dagar.
PJ
1984 • Östergötland
#5
5 april 2019 - 21:47
Gilla 
Tack, får åka iväg till en butik i helgen och kolla lite och se om man kan få tag i skor och kläder.
Ja, och som jag sa jag har ingen aning om nånting haha. Men självklart ska kläder och skor vara sköna det förstår jag iallfall hehe...

Förhoppningsvis kan dem i butiken hjälpa mig med detta.
Jag får återkomma när fixat detta :)
PJ
1984 • Östergötland
#6
5 april 2019 - 21:51
Gilla 
Tack Mathias Johansson för dina råd.
Och nu fick jag en sak till att tänka på som jag inte alls funderar över... just strumpor hehe...
Blir butik imorgon och är smart som Ni säger att köpa första skorna där.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
6 april 2019 - 00:11
Gilla 
Håller med Mathias om tåstrumpor från Injinji, de minskar risken för bekymmer med blåsor men så länge du är uppmärksam på om något börjar kännas obekvämt eller göra ont så kan du testa lite med vad som helst. Jag kör ofta ett sista varv i löparskorna med strumpor som jag är på väg att kassera.
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#8
6 april 2019 - 00:24
Gilla 
Jag säger som Oldboy: Välkommen till löpningen! Och du har hittat till rätt forum. Inga frågor är för dumma!
Det är smart att du börjar springa nu på våren. Allt är så mycket enklare! Du kan ju också unna dig att bara springa när det är fint väder. Då behöver du inte tänka på mer avancerade kläder.
Tipset om skor på Lidl är bra, och det om kedjan (Intersport) där man får använda skorna och sen byta om man behöver.
Strumpor: jag gillar att springa i låga syntetstrumpor, men allra helst barfota i skorna (fast en del får lätt skavsår av det).
Byxor kan du ju ha vad som helst, mjukisbyxor, badshorts...
Tröja: bomulls-T-shirt (långärmad eller kortärmad) ska man inte förakta. Fördelen är att den redan finns i garderoben. För att ta några springsteg i skogen med vackert väder duger den bra! Man behöver ju inte krångla till det.
Fodral till telefonen behöver du inte heller. Lämna telefonen hemma, ta en rask promenad i naturen och spring lite när du känner för det - så är du igång. Lycka till och berätta hur det går!
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#9
6 april 2019 - 07:20
Gilla 
Tänk på att det finns gott om grejer man inte behöver. Det blir enklare om man hoppar över pulsklocka, hörlurar, telefonhållare, spotifylista, kompressionsstrumpor, armvärmare, vätskebälte, löparglasögon etc.. Håll det enkelt! (Om du inte älskar shopping, förstås)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#10
6 april 2019 - 08:52
1 Gilla 
För ett bra urval vettiga träningskläder till vettiga priser, kolla SOC som är Stadiums eget märke. Bra balans pris-prestanda, tycker jag.

I övrigt: följ gärna ett kom igång-program, så du inte går ut för hårt och drar på dig onödiga krämpor. Hellre ett kombinerat gå-löp-program som hjälper dig att få in rutinerna de första 6-8 veckorna, än att du börjar "tokspringa" och riskerar att tappa sugen om det inte blir som du har tänkt dig. (Även om det kanske känns "mesigt" att växla gå/springa.) Komplettera gärna med långa raska promenader också, passa på och njut av skogen/terrängspåren du nämner.

Lycka till!
Jag gjorde en liknande start/omstart med löpning för 4 år sedan, och har lyckats hålla i med kontinuitet, på en nivå som passar mig. (Tre pass/vecka, inga aktiviteter med nummerlappar, men njutspringa i skogen och se årstiderna växla.)
1984 • Stockholm
#11
6 april 2019 - 10:04
Gilla 
Mitt tips får bli i linje med Monikas. Det är bättre att vara ute lite längre i låg intensitet än att köra gärnet en kort stund. Även om det kan kännas som att "det ger mer" att köra hårt en kvart så är det både mindre skaderisk och ger bättre utveckling att tex springa riktigt lugnt med gåpauser i 45 minuter än att köra så hårt du orkar i en kvart. Så försök kom in i att passen varar ett tag, att gåvila är inget negativt.

Vad gäller utrustning så räcker det med att det inte hindrar dig från att komma ut i början. När jag kom igång sprang jag i innebandyskor, mjukisbyxor och nån gammal fotbollströja i början. Jag tänkte att jag inte skulle köpa på mig massa grejer utan fokusera på själva löpningen i början. Så rotade bara i garderoben och började. Sen var det iofs ganska kul att börja fundera på vad jag ville ha när jag redan var inne i det. Men prylar är bara en sidogrej, det är själva löpningen du behöver få att funka för dig.
1982 • Stockholm
#12
6 april 2019 - 10:17
Gilla 
Håller med många ovan. Löpning är den enklaste motionsformen som finns, till en början - keep it simple!

1.
Ett par löparskor behöver du, det är för din egen hälsas skull. Vilken prisnivå du lägger dig på eller om du köper begagnat är helt upp till dig. Det kan kosta allt mellan 200-1500kr.
Övriga inköp som funktionsrelaterade material, teknik etc kan du gott och väl vänta med tills du faktiskt känner att du behöver uppgradera dig, men ett par löparskor behöver du ha.

2.
För motivationen i början så är det bra att följa ett program. Där första steget kan vara att gå-springa 3-5 km. Ett bra sätt att lära känna sin kropp om du inte sprungit tidigare. Fokus ska vara att njuta av att röra på dig och njuta av att se dina framsteg vecka för vecka.

Keep it simple - 1. köp ett par skor och 2. njut av löpningen underbara värld. Sen löser sig resten av sig själv.
Lars M
1977 • UPPSALA
#13
6 april 2019 - 13:24
Gilla 
Beroende på hur du är som person kan eventuellt ett träningsprogram vara att föredra, precis som flera här har skrivit. Jag gick från soffan till milen förra året tack vare träningsprogram och hade aldrig klarat det utan programmet. Fick även goda råd från personer i detta forum.

Det jag följde:
https://springlfa.se/traningsprogram-10-km-nyborjare/

Står det jogg så är det verkligen jogg. Står det gå så är det gång. Spring inte för snabbt även om det känns lätt. Målet är att vänja kroppen långsamt. Efter det träningsprogram gick jag på nästa program och tränade på rätt så hårt och skadade mig ganska snart. Så lär dig av mitt misstag och ta det lugnt.

Även intervaller (längre fram i programmet) är utifrån din förmåga och absolut inte jättefort. Du kan till och med strunta i intervallpass och köra lite fartlek istället.

Finns även många andra program t.ex. couch to 5k:
http://c25k.com/c25k_swedish.htm

Som andra har skrivit behöver du bara ett par sköna skor, de behöver inte vara dyra. Jag köpte mina första på rea.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#14
6 april 2019 - 13:39
Gilla 
Här är också ett kom-igång-program. Man behöver klocka (på armen, i mobilen, välj själv) för att hålla koll på tiden, men kan totalt strunta i hastigheten eller distansen i början. Kontinuitet och kom igång är ledorden! Heja!

Börja varje pass med 5 min gång, 1 min löp, lätt stretch.
Avsluta varje pass med ordentlig stretch.

Vecka 1
Dag 1: 2 min gång, 6 min löp, 2 min gång, 5 min löp, 2 min gång.
Dag 2: 2 min gång, 7 min löp, 2 min gång, 6 min löp, 2 min gång.
Dag 3: 2 min gång, 12 min löp, 5 min gång.

Vecka 2
Dag 1: 2 min gång, 7 min löp, 2 min gång, 6 min löp, 2 min gång.
Dag 2: 2 min gång, 8 min löp, 2 min gång, 7 min löp, 2 min gång.
Dag 3: 2 min gång, 14 min löp, 5 min gång.

Vecka 3
Dag 1: 2 min gång, 8 min löp, 2 min gång, 7 min löp, 2 min gång.
Dag 2: 2 min gång, 9 min löp, 2 min gång, 8 min löp, 2 min gång.
Dag 3: 2 min gång, 16 min löp, 5 min gång.

Vecka 4
Dag 1: 2 min gång, 9 min löp, 2 min gång, 8 min löp, 2 min gång.
Dag 2: 2 min gång, 10 min löp, 2 min gång, 9 min löp, 2 min gång.
Dag 3: 2 min gång, 20 min löp, 5 min gång.

Vecka 5
Dag 1: 10 min löp, 2 min gång, 10 min löp, 2 min gång.
Dag 2: 10 min löp, 2 min gång, 10 min löp (hårt tempo), 2 min gång.
Dag 3: 20 min löp, 5 min gång.

Vecka 6
Dag 1: 15 min löp, 2 min gång, 10 min löp, 2 min gång.
Dag 2: 15 min löp, 2 min gång, 10 min löp (hårt tempo), 2 min gång.
Dag 3: 25 min löp, 2 min gång.

Vecka 7
Dag 1: 10 min löp, 2 min gång, 10 min löp, 2 min gång, 10 min löp, 2 min gång.
Dag 2: 10 min löp, 2 min gång, 10 min löp, 2 min gång, 10 min löp, 2 min gång.
Dag 3: 30 min löp, 2 min gång.

Vecka 8
Dag 1: 20 min löp, 2 min gång, 10 min löp, 2 min gång.
Dag 2: 20 min löp, 2 min gång, 10 min löp (hårt tempo), 2 min gång.
Dag 3: 25 min löp, 2 min gång.
1964 • Motala
#15
6 april 2019 - 15:58
1 Gilla 
Som sagt är det ju egentligen bara att ge sig ut. Prylar/ kläder kommer du att bli sugen på allt eftersom. Besynnerlig många som tipsar om att ge sig ut med t-shirt i bomull. Finns det något värre än en plaskblöt tröja efter ett litet tag? Finns många billiga att köpa i funktionsmaterial istället. Bra första investering tillsammans med ett par sköna skor.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#16
6 april 2019 - 16:21
3 Gilla 
Bild uppladdad av Hobbylöparn
Viktigast är kaninerna på skorna. Och go-pro model dyrast förstås.

Resten är så gott som frivillig utrustning. :-)
PJ
1984 • Östergötland
#17
6 april 2019 - 17:23
Gilla 
Oj vad många inlägg...
Jättebra med tips och förslag här.
Jag är jättetacksam...

Jag kommer köpa ett par skor och lite kläder men ska försöka hitta nått prisvärt och inte allt för dyrt nu.
Tanken var att jag skulle fixat detta idag men hann inte med det så jag ska åka till butik imorgon istället.
Telefonen måste jag ha med mig så då tänkte jag att man kanske kan lägga in det där träningsprogrammet som jag blev tipsad om i tråden på något sätt med någon app eftersom telefonen endå finns där alltså.

Ska försöka att ta det lugnt i början som ni skriver om här. Detta kan vara svårt för mig dock eftersom mitt tålamod inte är det bästa haha.
Men ska verkligen försöka så man inte tröttnar direkt pga att det är för jobbigt...

3 dagar i veckan alltså och det låter ju inte helt omöjligt att få ihop även dem dagarna jag har dottern så ska jag nog kunna lösa detta.
Ska man köra varannan dag typ och låta kroppen vila eller kan man lägga in 2 dagar efter varandra ?

Tack ännu en gång alla som svarat.
Och jag kommer läsa igenom mer noggrant vad alla skrivit under kvällen...
Monica Carlsson
1971 • Partille
#18
6 april 2019 - 19:32 Redigerad 6 april 2019 - 19:33
Gilla 
#18: Om du kör igång någon typ av "kom igång-program", fundera på om du till och med kan klämma in vissa av veckans pass på morgonen, innan jobbet. Kan vara en skön känsla att "ha det gjort", och i början är passen inte så långa i tid, med 45-50 minuter tidigare start på morgonen så hinner man. Detta för att se till att etablera vanan, och få till de typ 3 passen/vecka.

Sen det där med kläder/utrustning, det är så olika. Vissa kan springa i gamla tubsockar och en t-shirt från Coop stormarknad, andra vill ha high tech-grejor fast de är nybörjare. Du hittar vad som motiverar *dig* att komma igång, det är viktigast! Och efterhand märker man var i utrustningen som man inte tycker funkar, inte är skönt. Då kan man justera, byta upp sig, eller försöka snoka rätt på prisvärda saker på rea.

Angående "inte tights", så tänkte jag också i början. Sen insåg jag att det nog inte är så många som bryr sig om vad en blekfet vanlig tant har på sig, om de ens märker mig överhuvudtaget... haha! Går ju att fuska med tights med kortbyxor utanpå, om man vill/vågar prova efterhand. När man väl har provat tights, är det nog många som känner att det är skönt att slippa fladdrigt tyg.. Men ta allt i den takt du själv känner, såklart! Viktigast är att du kommer igång, att du har bestämt dig för att komma igång, för din egen skull!

Jag körde i början en app som heter Endomondo, och programmerade in passen så att mobilen pep när jag skulle växla mellan gång/löpning. Fick betala några kronor för versionen där man kunde skapa intervallpass, men det var det värt då. Nu kör jag puls- och GPS-klocka (Garmin), och tycker att det motiverar mig både under och efter passen. Kul att köra en träningsdagbok (här på jogg.se samt Garmins sida) och kunna se träningen dokumenterad.

Njut av årstider, väder, dagsform, reflektera medan du är ute! Heja dig!!! Var glad och stolt över att du har bestämt dig! Gör detta för din egen skull, investera i dig själv!
Lars M
1977 • UPPSALA
#19
6 april 2019 - 21:49
Gilla 
Det bästa är nog om du sprider ut löpningen över veckan, men måste du lägga träningspass två dagar i rad ibland gör det inget. Med tanke på hur lugna programmen för nybörjare är är det inget problem för kroppen att klara löpning två dagar i rad. Däremot bör du se det som att du ska få in en ny vana och då behöver du troligtvis ha det så kontinuerligt som möjligt.
Därför försökte jag hålla mig till 1-2 dagars vila mellan passen - aldrig 3 dagar (om jag inte blev sjuk). Så tränade jag t.ex. måndag eller tisdag och därefter onsdag körde jag nästa pass på lördag och inte på söndagen. Hade jag däremot tränat på torsdagen kunde jag lägga nästa pass på lördagen eller söndagen. Jag hade helst tisdag-torsdag-helg för att verkligen ha det regelbundet, men justerade det ibland.

Men det var jag det och hur jag arbetade för att få till en ny rutin. Efter 6-7 månader började det bli att jag utan att behöva planera för det ändå tog mig ut och sprang regelbundet.
PJ
1984 • Östergötland
#20
6 april 2019 - 22:17
Gilla 
Fattar inte varför man inte kan citera andras inlägg eller har jag missat något ?

Jaja
Pass på morgonen kommer inte fungera på morgonen, iallafall inte nu i början men börjar man få lite energi av träningen så kanske det är möjligt längre fram.
Sen varannan vecka då jag har dottern kommer det bli lite meck eftersom hon inte kan vara hemma ensam men ska försöka lösa det så jag kan springa varje vecka i allafall.

Bra tips gällande appen och uppfyller den sin funktion så har jag absolut inga problem att betala några kronor för den...
Känner att jag behöver nått iallafall som piper när det är dags att springa/pausa....
Klocka är inget som jag köper nu det får bli längre fram om det känns bra med allt.

Känner mig ännu mera pepp nu med eran hjälp och känns bra att det finns erfarna personer som man kan fråga om råd här :)
Kommer ge mig ut inom dem närmsta dagarna och prova hur det känns och hoppas vädret håller i sig nu :)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.