Löpsteget i mina nya Adidas Ultraboost All terrain? - Löpning
Löpning Kom igång 3 inlägg 4483 visningar

Löpsteget i mina nya Adidas Ultraboost All terrain?

1979 • Mora
#1
10 april 2019 - 22:19
Gilla 
Har nyligen börjat springa med ett intervall-upptrappningsprogram för nybörjare, och har nya skor, Adidas Ultraboost All Terrain.

Får något alldeles vansinnigt med mjölksyra på framsida vad (ej skenbenet, utan muskeln vid skenbenets utsida) samt i småmusklerna på framsida vrist. Typ KRAMPONT, och det släpper inte när jag går utan först när passet är över.

Har sprungit så smått tidigare. Är inte helt otränad, men såklart ska löparmusklerna byggas upp. Har dock inte varit med om sådana smärtor tidigare när jag trappat upp löpning. Därför funderar jag på om det har med nya skorna (som ändock känns supersköna) att göra?

Tidigare har jag använt olika tämligen "vanliga" löparskor. Ingen aning om vilka och har inte brytt mig heller (mer än att de ska vara normala - det har jag tagit hjälp att kolla upp). Aldrig köpt dyrt! Springer dels i ett par rejäla långt ifrån lättvikts Asics - budgetskor från Stadium outlet, samt ett par Adidas Questar TF. Båda funkar toppen.

Jag HAR upplevt, när jag varit i form och kommit igång med löpningen, att jag springer på ett bromsande sätt. Trots att flås och muskler håller, blir känslan är att jag inte kan öka farten. Läser mig till att det kan handla om hälisättningen? Annat? Nåväl, hur mycket häl jag än satt i med de andra skorna har jag aldrig haft ont!

Känner att löpsteget blir väldigt annorlunda i de här Ultraboost jämfört med hur jag tidigare sprungit. Jag får nog fötterna lite mer under och bakom mig. Jag känner även att jag drar benen bakåt mer med rumpan. Det känns rätt, mycket "core", samtidigt som jag inte känner mig särskilt bekväm utan det känns ovant, spänt och konstlat.

Och då är min fråga till er som kan, är det bra eller dåligt?

Dvs: tvingar de här skorna mig att göra rätt? Ska jag fortsätta och bygga upp just så? Eller är det tvärtom? Får de mig att springa "fel"?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
12 april 2019 - 23:12
Gilla 
Det är rätt att landa med fötterna under kroppen, sätter man i fötterna framför så bromsas man upp, vare sig det är hälen man sätter i eller främre delen av foten (men det är ofta hälen).
Jag hade en period med liknande smärta, då hade jag startat passen för snabbt, sprungit på hårt underlag och inte stretchat efter pass.
Det finns en stretch som är bra för muskler på framsidan av underbenen (stå på knä med rak rygg och luta lite bakåt).
Tror alltså att skorna är rätt för dig.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
13 april 2019 - 09:00
Gilla 
Testa ett snarlikt pass i någon av dina andra gamla skor, känn om det känns skillnad mot de nya? Typ om det är just intervallpasset som gör att du trycker på, springer på annat sätt, än när du springer "vanligt"? Och därav mjölksyran/känningen i på framsida underben. (Bara som jämförelse liksom, pga att du skriver att det är lite "omstart" och "nytt upplägg" på samma gång som ny typ av skor.)

Nya skorna verkar ju få fina omdömen när man kikar på nätet!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.