Löpning Träning 3 inlägg 2627 visningar

Klungkörning med de som är snabbare

Annica Eriksson
1971 • Norrahammar
#1
1 juni 2019 - 18:24
Gilla 
Hej! Är relativt ny på cykel, har kört landsväg sedan förra sommaren. Jag tränar för det mesta ensam och tycker att det är kul och går riktigt bra. Brukar köra runt 6 mil på en normalrunda med snittfart runt 24-26. Det är ganska kuperat här i trakten. På ett år har jag fått ihop runt 200 mil. Det är bra att köra ihop med de som är snabbare har jag läst. Jag ska nu köra mitt första lopp (tjejvättern) med ett gäng vana cyklister. Samtliga i gruppen har kört flera långlopp tidigare och de är starkare och snabbare. Gängets devis är att "alla ska med" och "fart efter kamrat" och det är ett glatt och trevligt gäng.
Jag är inte det minsta orolig för sträckan, 10 mil känns som en baggis, men jag är rädd att jag kommer att vara den som sinkar oss. Det har varit så på våra träningsrundor. Det är alltid bara jag som orsakar lucka så att det får ropas till de främsta att hålla igen. Senast skulle vi köra i så kallad belgisk kedja. De andra tyckte att det skulle bli så kul sa de. Jag visste inte vad det innebar, men det blev jag snart varse. Det resulterade i totalt tre varv, där jag direkt hamnade långt efter - fick hetsköra förbi fem personer för att komma längst fram för att i nästa sekund upptäcka att jag låg sist igen och behövde hetsa förbi alla fem igen. Vi hade flera mil hem och jag blev tvungen att ropa att jag inte skulle orka. Då avbröt vi och cyklade i vanlig klunga hemåt. Kändes inte roligt alls. Jag har jättesvårt att peppa mig själv i de lägena. Jag tappar modet och känner mig värdelös, blir ledsen trots att tjejerna är schyssta och peppar med glada tillrop. Jag skulle verkligen behöva några goda råd om hur jag ska hålla tankarna i styr. Jag är ju inte så dålig faktiskt -bara inte lika bra som de här super-brudarna! :-)
Camilla Karlsson
1968 • Kalmar
#2
2 juni 2019 - 11:10
1 Gilla 
Jag är ofta cykelledare i min klubb, så jag är ganska erfaren. Vitsen med en belgisk kedja är att kunna cykla snabbt utan att slita för mycket. Men det krävs övning, det är inget man kan kastas in i bara sådär. Vi brukar börja att öva i väldigt sakta fart, och sen successivt öka farten. Men sen gäller det att hitta den farten/ansträngningsnivå som man kan hålla en längre tid. Problemet och det svåra med den här typen av klunga är att inte öka farten mer och mer.
Jag hoppas att du får möjlighet att öva mer på detta, för det är häftigt när man blir samspelta och kan cykla fort tillsammans.
Be om mer instruktion och en långsammare introduktion. Lycka till, är säker på att du oxå kommer att bli en superbrud!
1967 • Mysinge
#3
2 juni 2019 - 23:41
Gilla 
Inte kan de andra i gänget blivit födda som experter på belgisk kedja, ("Idioten" på cykel), heller. De känner säkert igen sig i läget. Att du hamnar sist må vara hänt, det tar ett tag att hinna i kapp träning och rutin. Men om det konstant är så ska du nog kika på vad de andra cyklar på.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.