Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 2386 visningar

Snabbare att återfå kondition?

1987 • Linköping
#1
5 oktober 2022 - 18:21
Gilla
Jag började springa förra våren och kunde i våras springa milen runt 40 minuter (sub 40 på träning men hann inte att göra det på tävling innan skadan).

Under sommaren fick jag tyvärr underbenssmärta som jag tolkat som benhinneinflammation. Denna vill inte släppa trots endast enstaka löpturer senaste tre månaderna. Nyss gått till fysio och hoppas på hjälp.

Testade lite löpning idag och underbenen kändes OK (blir ömma dagarna efteråt). Konditionen däremot är som bortblåst. Skulle nog kunna springa milen på 45-47 minuter i dagsläget, alltså på den nivå jag var på efter några veckors träning förra våren. Jag har tappat mer än ett års framgångar på tre månader. Nu till frågan: Är vägen tillbaka snabbare än den initiala resan? Med andra ord, när jag åter kan börja springa, ska jag räkna med att det tar ett år att nå 40 minuter på milen eller har jag kvar några tidigare uppbyggnad fördelar så att det går snabbare? Skulle kännas så otroligt tråkigt att alla nedlagda timmar varit förgäves och att jag åter är ett år från mitt sub 40-mål.
Oscar
1998 • Göteborg
#2
5 oktober 2022 kl 19:09
1 Gilla
Självklart har du fördel i att du har varit på den nivån tidigare. Det kommer gå snabbare än om du aldrig hade varit där, tror jag. Om du minns hur du tränade för att nå sub 40 är det en fördel. Öka dock försiktigt så att du inte får tillbaka skadan.

1000m intervaller, snabbdistans 5km och något längre pass är bra. Om några månader har du redan kapat ett par minuter tror jag :)
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#3
5 oktober 2022 kl 19:22
2 Gilla
Med tanke på att varit vältränad för inte alltför länge sedan, kommer konditionen tillbaka ganska snabbt när du börjar träna lite mer seriöst.
Men blir lite bekymrad över följande: "Testade lite löpning idag och underbenen kändes OK (blir ömma dagarna efteråt)".Det verkar som om du fortfarande får problem med underbenen/benhinnorna.
Försök att ta reda på varför du får ont i underbenen/benhinnorna - dålig löpteknik? Risken är annars att dina problem återkommer så fort du ökar träningsmängden.
1984 • Falun
#4
5 oktober 2022 kl 19:40
2 Gilla
Du började träna i våras och sprang i våras också på 40 min som var ditt mål? Antingen har du ju en fallenhet för löpning eller så tränade du stenhårt i några veckor och hade redan innan bra kondis. Det skulle ju förklara problemen med underbenen.

Jag har själv inte tappat särskilt mycket trots perioder av annan träning än löpning. Det brukar gå fort att komma tillbaka. Men underbenssmärtor låter ju som skolbok på att man ökat volym/tempo för snabbt
1987 • Linköping
#5
5 oktober 2022 kl 20:36
Gilla
Besvären har knappt förbättrats alls av att inte springa tyvärr. Följde med barnen på gympa och hoppade lite barfota inomhus. Hade därefter känningar i över en vecka. Löpning verkar inte sämre än det i alla fall men går som sagt till sjukgymnast för att identifiera eventuella fel och eventuellt få stötvågsbehandling.

Kommer inte börja springa mer regelbundet förrän jag är besvärsfri. Kör crosstrainer (distans) och rullskidor (hårda stakintervaller för VO2max) under tiden för att behålla kondition (verkar fungera sådär).
1987 • Linköping
#6
5 oktober 2022 kl 20:40
Gilla
Började träna förra våren (2021) och i våras (2022) nådde jag 40 minuter på milen. Tycker jag var oförtjänt av benhinnebesvär då jag haft konstant volym (40-50 km/v), inga nya skor, övat på bra löpteknik (Zilléns onlinekurs) och inte bytt skor eller liknande.

Tränar alternativt enligt inlägget ovan samt knäböj och marklyft på gymmet men tydligen tappat en hel del löpkondition ändå.
2006 • Alingsås
#7
5 oktober 2022 kl 21:17 Redigerad 5 oktober 2022 kl 21:19
1 Gilla
Kan det då kanske vara så att dina skor är gamla och utslitna? Det låter som om du har sprungit totalt över 200 mil i samma par, vilket är extremt långt. 100 mil brukar man snarare säga är standard för en vanlig distanssko, med vissa modeller som man kan krama 150 mil ur innan mellansulan har packats ihop och "dött".

Vad gäller konditionen så tappar man inte så mycket VO2-max även om man avstår helt från träning. Så din syreupptagningsförmåga och därav praktiskt taget prestationsförmåga borde vara tillbaka med ett par månader av dina 40/50-kilometersveckor.
1967 • Torslanda
#8
5 oktober 2022 kl 21:34
3 Gilla
Är du verkligen säker på att det är benhinneinflammation? Det är faktiskt oftast inte det som är problemet. Du kan kolla på 1177 eller varför inte Fredriks sida: https://www.fredrikzillen.se/sa-gor-du-med-benhinneproblem/

Har haft liknande problem många gånger och det har alltid handlat om fel belastning. I de flesta fall på grund av dåliga skor och eller för hög belastning i förhållande till min kapacitet. Jag har trots löpning i många år inte kommit under 40 minuter på milen så det har inte direkt varit snabba pass😋

Oavsett, din fråga var ju om att komma tillbaka. Det enkla svaret på den frågan är, det som tar lång tid att bygga upp tar lång tid att brytas ner och det som gick snabbt förloras snabbt. All träning ger både starkare leder, senor, ligament etc vilka alla tar lång tid att förbättra. Kondis däremot kommer snabbt och man förlorar den snabbt med vid inaktivitet. Om du håller på med pulshöjande annan träning så kan du behålle din grundkondition eller till och med höja den, se bara Nils VDP cykling under större delen av året inför skridskoträningen. Den specifika träningen går snabbare att träna upp. Kroppen har även en mycket bra förmåga att komma ihåg hur den varit förut. Var gång jag varit skadad har jag trott att det skall ta år att komma tillbaka men det tar oftast inte mer än 10-14 veckor att vara tillbaka på samma nivå som innan. Man säger oftast att det tar halva tiden man varit bort att komma tillbaka i samma form men det beror helt på vad du gjort under tiden. Om du underhåller grundkondisen så är det bara den löpspecifika träningen som kommer ta lite tid och den går fort.

Det enda du egentligen behöver tänka på är, varför fick du problemen förra gången och vad måste du göra nu för att förhindra att de kommer tillbaka? Jag har gått över till att springa alla mina pass i extremt väldämpade skor. Det har funkat för mig men det är inte alls säkert det funkar för dig. Styrketräning av fötter och knän är annat som kan hjälpa, springa på mjukare underlag funkar för många etc. För egen del har vila aldrig hjälpt, byte av skor, mjukare underlag, gym och träna igenom det hela har funkat men det är på mig.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#9
6 oktober 2022 kl 08:34
2 Gilla
Testa att träna styrka och rörlighet för fötter och underben, som sagt inte alls säkert att det är benhinnor utan bara för svaga muskler. Hur ser din fotisättning ut? Springer du utåt med fötterna så belastar du fel.
1984 • Falun
#10
6 oktober 2022 kl 08:38
1 Gilla
Jag har haft ont ett antal gånger och det påminner om benhinneinflammation, men det är det inte. Det är överbelastning och eländet har försvunnit efter att tagit det lugnt med löpning några månader. Nu var det längesedan sist.
1987 • Linköping
#11
7 oktober 2022 kl 15:25
Gilla
Jag varvade ett par distansskor och ett par temposkor 2021 och nya par 2022. Sista nyintroducerade skon var dock 4-5 månader innan smärtorna uppstod så jag tycker inte man kan skylla på skorna heller tyvärr.

Låter bra det du skriver om konditionen. Kör ju lite VO2max-träning också ungefär två gånger per vecka så den förmågan tänker jag att jag vidmakthåller. Värre är det med den lokala anpassningen i benen och löpekonomin.
1987 • Linköping
#12
7 oktober 2022 kl 16:08
Gilla
Tack för fint svar. Låter uppmuntrande. Tror ändå att det lutar åt binhinneinflammation (även om det som Fredrik skriver inte handlar om just en inflammation utan om en överansträngning). Får inte mer ont av att springa men har en smärta som kommer och går lite även vid gång. Har testat att återgå till mina förra distansskor (Saucony Triumph 18) istället för min mängdsko 2022 som var Novablast 2. Den förra är mycket mindre studsig men dämpningen upplever jag som ganska lik. Ska nog testa att springa lite mer terräng också för att få lite mindre repetitiv och enahanda belastning och kanske också lite bättre styrka i underbenen och fötterna.
1987 • Linköping
#13
7 oktober 2022 kl 16:16
Gilla
Tycker jag springer med en ganska bra teknik. Vid test av skor med Löplabbets Motion metrix var jag uttalat Eco sprinter vilket anses som den bästa för långdistanslöpare. Gällande fortsättningen är den nog ganska mitt på foten men har inte filmat på länge. Däremot tror jag inte att jag riktar foten utåt. Ska titta på detta vid nästa tur.

Har börjat träna benmusklerna med knäböj och marklyft men siktar på att även köra lite mer specifik fot- och underbensträning. Körde excentriska tåhävningar ett tag men upplevde att jag då fick mer smärta i soleus ursprung på baksidan av skenbenet så jag har pausat det ett tag.
1987 • Linköping
#14
7 oktober 2022 kl 16:21
Gilla
Tror det som brukar benämns som benhinneinflammation numer anses vara en ren överbelastningsskada. Tycker mig i alla fall läsa just detta i samtliga inledningar på artiklar om hur man ska behandla smärtan.

Det verkar vara avlastning, alternativ träning, styrka samt eventuell kompression, stötvågsbehandling eller operation som gäller. Däremot ger antiinflammatoriska läkemedel utebliven effekt vilket ju stämmer med teorin om att inflammation inte är involverat.
1984 • Falun
#15
7 oktober 2022 kl 20:58
1 Gilla
Jag tycker mig haft de flesta löparskador utom stressfraktur men jag har aldrig hittat nåt specifikt som funkat. Jag har kört alternativt och lätt jogg en tid och rätt var det är så är skiten borta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.